Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Primula - jeglič
-
- Site Admin
Primula - jeglič
(Prenos iz arhiva)
Primul oz. jegličev poznamo več vrst, njihova domovina so povečini gorska področja in temu primerno naših ekstremnih poletnih vročin ne prenaša najbolje, čeprav so kultivarji, ki so naprodaj pri nas, že kar precej prilagojeni našemu podnebju.
do 15 cm visoka trajnica
cveti v prvih pomladanskih mesecih, včasih pocvita še enkrat zgodaj jeseni
lega: polno sonce, polsenca
zemlja: kvalitetna vrtna zemlja
zhteva po vlagi: ne mara suše, zato je hvaležna za zastirko
Avrikelj
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muhaNazadnje urejal/a muha 27 Dec 2018 13:31; skupaj popravljeno 2 krat
do 15 cm visoka trajnica
cveti v prvih pomladanskih mesecih, včasih pocvita še enkrat zgodaj jeseni
lega: polno sonce, polsenca
zemlja: kvalitetna vrtna zemlja
zhteva po vlagi: ne mara suše, zato je hvaležna za zastirko
Avrikelj
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muhaNazadnje urejal/a muha 27 Dec 2018 13:31; skupaj popravljeno 2 krat
Pomladanski jeglič mi te dni ponovno cveti.
Poleti sem pobral semena in jih posejal po par skupaj, sedaj so rastlinice visoke cca 10 mm in rastejo prepletene med seboj. Nameravam jih ločiti in presaditi, pa me zanima, ali naj vsako rastlinico presadim v svoj lonček, ali lahko dam po 2 skupaj v isto luknjico, da se bosta med seboj tiščali? Jih je precej, pa mi jih je škoda, da bi jih moral nekaj vreči stran.
Poleti sem pobral semena in jih posejal po par skupaj, sedaj so rastlinice visoke cca 10 mm in rastejo prepletene med seboj. Nameravam jih ločiti in presaditi, pa me zanima, ali naj vsako rastlinico presadim v svoj lonček, ali lahko dam po 2 skupaj v isto luknjico, da se bosta med seboj tiščali? Jih je precej, pa mi jih je škoda, da bi jih moral nekaj vreči stran.
Seveda je bolje, če je v lončku samo ena rastlina, ampak vsi smo že bili na tem, ali zavreči, ali stisniti več rastlinic v en lonček - takole za domačo vzgojo ponavadi izberemo drugo varianto . Ne samo pri rožicah, tudi pri vrtninah. Je pa še ena varianta, ki se je včasih poslužim: sadim po eno v posodico, dokler se ne naveličam, potem pa vse preostale skupaj v primerno velik lonček ali korito. Ko prerastejo, presajam še enkrat ali pa prepulim.
V naravi očitno preživijo, drugače se ne bi mogli razmnoževati sami od sebe. Ker pa za te gojene nisem ravno stoodstotna, bi jih polovico pustila zunaj, zakopane v pesek ali dobro zaščitene z listjem, polovico prenesla notri in skrbela, da se čez zimo ne bi presušili, pa tudi ne utopili zaradi prevestnega zalivanja. Nekam na hladno, od 0 do 15 °C. Nekaj bi jih posadila direktno v zemljo in pustila zunaj. Pri toliko sadikah si lahko privoščiš tudi "raziskovalni davek"
Roko dam v ogenj, da se bo bistveno bolje godilo onim v naravi, trobentica je pač zunanja rastlina, pa kakorkoli že obračamo. Je ja povsem normalno, da oktobra, novembra vidimo kakšen cvet na trobentici, če hodilo z odprtimi očmi naokoli. V sobnih razmerah bodo reve životarile. In, konec koncev, kaj pa spodbudi tvorbo cvetov pri njih? Telim, ki zdaj cvetijo, so to storile letošnje stresne razmere (beri o tem v današnjem NeDelu, kjer, sicer za drevesa, piše obširno, vključno z besedami poklicne arboristke). Nobenega razloga ni, da ne bi enako veljalo za trajnice, ki niso olesenele.