Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Na Guni
Moderator: Melona
-
- Site Admin
Na Guni
(Prenos iz arhiva)
Na Guni
Guna- tako se že od nekdaj imenuje moj vrt. Sredi vasi, za gospodarskim poslopjem se preveša grič , moje kraljestvo . Podedovala sem ga, zapustili sta mi ga dve stari teti, mamini sestri. Med prvo svetovno vojno so bili na njem strelski jarki in ko sta prišli teti, je na njem raslo eno samo skrivenčeno drevo. Garali sta , s trudom zasipali jarke in sadili sadno drevje.
Še danes je v zemlji polno železja, žic in drugega nasutja. Ena izmed tet je bila ljubiteljica grmov, vrtnic in cvetja. Ostali so grmi, drevesa in to je njena 50 let stara vrtnica vzpenjalka.
Cveti samo enkrat, zdaj se počasi obnavlja, imena pa ne vem.
In tako sem seveda še jaz ob hišo zasadila vrtnico, svojo prvo.
Don Juan
Kupila sem jo še v stari Ladi v Šempetru. Obe sta vsajeni tik ob stari hiši, raseta iz otočkov v pločniku, ki jih je teta nanizala okrog hiše. Nekatere otočke je obrobila s pušpanom, drugje rase trta.
In potem sem vzljubila vrtnice. Izbirala sem jih po knjigah in revijah in iskala po vrtnarijah.
Najljubši so mi divji, neukrotljivi ramblerji, oblaki cvetja, ki se z višine spuščajo k tebi. Na drugem mestu so Albe, krasne bele rože, visoke in kraljevske in veliki grmi botaničnih in parkovnih vrtnic in sploh vse z imenom vrtnica.
Načrtov in želja je še polno. Čeprav imam sadovnjak, zelenjavni vrt in posajenih precej grmov, okrasnih dreves in trajnic, je Guna še prazna. In tako pač tuhtam, v mislih umeščam rastline in poskušam vrt oblikovati tako, da bo meni lep. Včasih si tudi kaj narišem.
Vidim prostor, gosto zaraščen, stezice, ki vijugajo med oboki vrtnic, mimo pergol, grmov, pod drevesi s katerih visijo plezalke, skrite kotičke s preprostimi klopcami za posedanje.
To naj bi bil moj Skrivni vrt.
Kaj naj še napišem. Vesela sem, da sem na forumu, da sem vas spoznala.
In zdaj seznam mojih vrtnic. Navedla bom samo tiste, ki jim vem imena in so že vsajene na stalno mesto.
Vzpenjalke
Don Juan
Compassion
Harlekin
Ilse Krohn Superior
Rosarium Uetersen
Kir Royal
Coral Dawn
Pierre de Ronsard
Laguna
Isaac Pereire
John Cabot
Mon Jardin et ma Maison
Mme Gregoire Staechelin
Aimee Vibert
Mme Alfred Carriere
Manita
Bantry Bay
Popenjalke (Rambler)
Bobby James
Apple Blossom
Garden-ja
Dorothy Perkins
Paul Transon
Ghislain de Feligonde
Maria Liese
Cecile Brunner CLG
Excelsa(stebelna)
Paul`s Hymalayan Musk
Alexander Girault
Super Dorothy
Princess de Nassau
Banksiae Lutea
Banksiae Purezza
Veilchenblau
Polstjarnan
Lykkefund
Violette
Perennial Blue
Casimir Moulle
Laure Davoust
Easles Golden Rambler
Long John Silver
Debutante
American Pillar
Marietta Silva Tarouca
Rožni grmi
Fritz Nobis
Margherite Hilling
Nevada
Fruhlingsmorgen
Complicata
Wild Rover
Lichtkonigin Lucia
Angela
Rosenresli
Rhapsody in Blue
Poppius
Parkfeuer
Harrison´s Yellow
Aicha
Fruhlingsduft
Cinderella
Cerise Bouquet
Botanične
R. Helenae
R. Foetida Austrian Briar
R. Foetida Bicolor
Cantabrigiensis
Canary Bird
R. Moyesi Geranium
Raubritter
Kiftsgate
Rote Hannover
R. Californica Plena
Single Cherry
Basye`s Purple Rose
Pikes Peak
Inermis Morletti
Majalis Foecundissima
WilliamIII
Dunwich Rose
RxSuionum
Hybrid Setigera
Erinnerung an Brod
Himmelsauge
Hibridne muškatke
Vanity
Buff Beauty
Wilhelm
Felicia
Cornelia
Queen of the Musk
Angleške
Gertrude Jekyll
English Garden
The Countryman
James Gallway
The Generous Gardener
Mortimer Sackler
Pokrovne
The Fairy
Heidekonigin
Kent
Schneeflocke
Snow Cover
Nozomi
Sea Foam
Castor
Albe
Mme Plantier
Semiplena
Suaveolens
Maiden´s Blush
Hurdalsrose
Maxima
Cuisse Nymphe Emue
Galke
R. Gallica Officinalis
R. Gallica Versicolor
Scarlet Fire
Gallica Splendens
Violacea
James Mason
Pourpre Charmant
Aimable Amie
Alain Blanchard
Damaščanke
Kazanlik
Bengalke
Irene Watts
Mutabilis
Cineraire
Pompon de Paris
Rugoze
Sarah van Fleet
Hansa
Roseraie Del`Hay
Blanc Double de Coubert
R.Rugosa (vijoličasta)
R. Rugosa(nežno roza, bela)
Perkunas
Signe Relander
Schneezwerg
Schneekoppe
Rotes Meer
Pink Robusta
Max Graf
Jens Munk
Gelbe Dagmar Hastrup
Rotes Phanomen
F.J. Grootendorst
White Grootendorst
Pink Grootendorst
Floribunde
Betty Prior
Schneewitchen
Leonardo da Vinci
Bonica
Heidi Klum
Bloue Bayou
Adelaide Hoodless
Stolistnice
De Meaux
R. cent. Cabbage Rose
Mahovne
Lanei
Parkzauber
William Lobb
Blanche Moreau
Goethe
Hybrid Perpetual
Madam Boll
Noisette
Marie Dermar
Narrow Water
PS- Da ne pozabim, ni nepomembno, da mi pri vsem pomaga moja druga polovica in psička Doli.
Guna- tako se že od nekdaj imenuje moj vrt. Sredi vasi, za gospodarskim poslopjem se preveša grič , moje kraljestvo . Podedovala sem ga, zapustili sta mi ga dve stari teti, mamini sestri. Med prvo svetovno vojno so bili na njem strelski jarki in ko sta prišli teti, je na njem raslo eno samo skrivenčeno drevo. Garali sta , s trudom zasipali jarke in sadili sadno drevje.
Še danes je v zemlji polno železja, žic in drugega nasutja. Ena izmed tet je bila ljubiteljica grmov, vrtnic in cvetja. Ostali so grmi, drevesa in to je njena 50 let stara vrtnica vzpenjalka.
Cveti samo enkrat, zdaj se počasi obnavlja, imena pa ne vem.
In tako sem seveda še jaz ob hišo zasadila vrtnico, svojo prvo.
Don Juan
Kupila sem jo še v stari Ladi v Šempetru. Obe sta vsajeni tik ob stari hiši, raseta iz otočkov v pločniku, ki jih je teta nanizala okrog hiše. Nekatere otočke je obrobila s pušpanom, drugje rase trta.
In potem sem vzljubila vrtnice. Izbirala sem jih po knjigah in revijah in iskala po vrtnarijah.
Najljubši so mi divji, neukrotljivi ramblerji, oblaki cvetja, ki se z višine spuščajo k tebi. Na drugem mestu so Albe, krasne bele rože, visoke in kraljevske in veliki grmi botaničnih in parkovnih vrtnic in sploh vse z imenom vrtnica.
Načrtov in želja je še polno. Čeprav imam sadovnjak, zelenjavni vrt in posajenih precej grmov, okrasnih dreves in trajnic, je Guna še prazna. In tako pač tuhtam, v mislih umeščam rastline in poskušam vrt oblikovati tako, da bo meni lep. Včasih si tudi kaj narišem.
Vidim prostor, gosto zaraščen, stezice, ki vijugajo med oboki vrtnic, mimo pergol, grmov, pod drevesi s katerih visijo plezalke, skrite kotičke s preprostimi klopcami za posedanje.
To naj bi bil moj Skrivni vrt.
Kaj naj še napišem. Vesela sem, da sem na forumu, da sem vas spoznala.
In zdaj seznam mojih vrtnic. Navedla bom samo tiste, ki jim vem imena in so že vsajene na stalno mesto.
Vzpenjalke
Don Juan
Compassion
Harlekin
Ilse Krohn Superior
Rosarium Uetersen
Kir Royal
Coral Dawn
Pierre de Ronsard
Laguna
Isaac Pereire
John Cabot
Mon Jardin et ma Maison
Mme Gregoire Staechelin
Aimee Vibert
Mme Alfred Carriere
Manita
Bantry Bay
Popenjalke (Rambler)
Bobby James
Apple Blossom
Garden-ja
Dorothy Perkins
Paul Transon
Ghislain de Feligonde
Maria Liese
Cecile Brunner CLG
Excelsa(stebelna)
Paul`s Hymalayan Musk
Alexander Girault
Super Dorothy
Princess de Nassau
Banksiae Lutea
Banksiae Purezza
Veilchenblau
Polstjarnan
Lykkefund
Violette
Perennial Blue
Casimir Moulle
Laure Davoust
Easles Golden Rambler
Long John Silver
Debutante
American Pillar
Marietta Silva Tarouca
Rožni grmi
Fritz Nobis
Margherite Hilling
Nevada
Fruhlingsmorgen
Complicata
Wild Rover
Lichtkonigin Lucia
Angela
Rosenresli
Rhapsody in Blue
Poppius
Parkfeuer
Harrison´s Yellow
Aicha
Fruhlingsduft
Cinderella
Cerise Bouquet
Botanične
R. Helenae
R. Foetida Austrian Briar
R. Foetida Bicolor
Cantabrigiensis
Canary Bird
R. Moyesi Geranium
Raubritter
Kiftsgate
Rote Hannover
R. Californica Plena
Single Cherry
Basye`s Purple Rose
Pikes Peak
Inermis Morletti
Majalis Foecundissima
WilliamIII
Dunwich Rose
RxSuionum
Hybrid Setigera
Erinnerung an Brod
Himmelsauge
Hibridne muškatke
Vanity
Buff Beauty
Wilhelm
Felicia
Cornelia
Queen of the Musk
Angleške
Gertrude Jekyll
English Garden
The Countryman
James Gallway
The Generous Gardener
Mortimer Sackler
Pokrovne
The Fairy
Heidekonigin
Kent
Schneeflocke
Snow Cover
Nozomi
Sea Foam
Castor
Albe
Mme Plantier
Semiplena
Suaveolens
Maiden´s Blush
Hurdalsrose
Maxima
Cuisse Nymphe Emue
Galke
R. Gallica Officinalis
R. Gallica Versicolor
Scarlet Fire
Gallica Splendens
Violacea
James Mason
Pourpre Charmant
Aimable Amie
Alain Blanchard
Damaščanke
Kazanlik
Bengalke
Irene Watts
Mutabilis
Cineraire
Pompon de Paris
Rugoze
Sarah van Fleet
Hansa
Roseraie Del`Hay
Blanc Double de Coubert
R.Rugosa (vijoličasta)
R. Rugosa(nežno roza, bela)
Perkunas
Signe Relander
Schneezwerg
Schneekoppe
Rotes Meer
Pink Robusta
Max Graf
Jens Munk
Gelbe Dagmar Hastrup
Rotes Phanomen
F.J. Grootendorst
White Grootendorst
Pink Grootendorst
Floribunde
Betty Prior
Schneewitchen
Leonardo da Vinci
Bonica
Heidi Klum
Bloue Bayou
Adelaide Hoodless
Stolistnice
De Meaux
R. cent. Cabbage Rose
Mahovne
Lanei
Parkzauber
William Lobb
Blanche Moreau
Goethe
Hybrid Perpetual
Madam Boll
Noisette
Marie Dermar
Narrow Water
PS- Da ne pozabim, ni nepomembno, da mi pri vsem pomaga moja druga polovica in psička Doli.
Pozdravljene. Hvala vsem za lepe odzive.
Da povem po pravici, v bistvu sem res začetnica. Večino znanja o vrtnicah in tudi skoraj polovico vrtnic sem dobila v dveh letih, odkar sem odkrila forum. Pri prejšnih nakupih sem imela samo srečo.
Zato Garden-ja je oblakov cvetja še malo, zato tudi Angela, Hillings in Nevada ne kažejo svoje prave podobe.
Raubritter je starejši, naročila sem ga preko revije Moj mali svet. Trnasta pošast, prepleten je po leseni ograji, ki obkroža zelenjavni vrt.
Kot zanimivost vam pokažem sliko Nevade, kupila sem jo lani jeseni v Susigardnu.Zadnja in ne preveč lepa sadika, ki je prvič cvetela v krem barvi, drugi in naslednji cvetovi pa so bili roza barve.
Arena pozdravljena. Kmalu bomo občudovali tudi tvoje vrtnice.
Še nekaj starih slik Gune in Tanja, upam, da bom kmalu lahko kupila klobuk a la madam Glorio.
O vrtu v Friuliju mi je pripovedovala znanka iz Solkana. Na pomlad me pelje na oglede. Ne bom pa po vseh drevesih sadila ramblerje, drevesa so itak lepa in moja so v večini sadna. Raubritter sredi poletja največkrat izgubi vse listje, ne zdi se mi plesen, prej rja- na jesen se spet obrase. Njegove veje so tanke, malo zavite in tudi tak je lep. Na pomlad bom del vej spredaj pričvrstila na tla. Je pa tako, da vrtnic ne škropim.Letos prvič in to samo enkrat.Tudi dognojujem jih ne preveč, jeseni preperel gnoj in pepel, na dve leti specialno gnojilo.
Kaj zdaj? Bo treba kupit še eno Nevado.
Upala sem, da je tako, da Nevada ostane Nevada. Pomladi so bili njeni listi strašno bledi, pozabila sem, da taka je po naravi, pa sem ji dodala železo. Mogoče je to pripomoglo k spremembi barve.
Predstavim vam še eno svojo vrtnico. Potaknjenec mi je dala stara sovaščanka¨: Ja, pa ta se nič kaj rada ne ukorenini- mi je rekla. In res sem romala večkrat k njej, preden mi je uspelo. Mene spominja na Kordesovo Robusto.
Cveti neprestano, zelo zdrava, visoka preko 2m.
Dnevi so pusti, deževni ampak mi imamo forum in to je moja Purezza, spet potaknjenec. Vsako jesen prikrajšam dolge poganjke in oblikovala se je v lep grm. Najbrž zato na jesen bolj malo pocveti.
Imam jih več, eno bom poskusila vsaditi na breg in oblikovati v grm, ki se preveša.
Da povem po pravici, v bistvu sem res začetnica. Večino znanja o vrtnicah in tudi skoraj polovico vrtnic sem dobila v dveh letih, odkar sem odkrila forum. Pri prejšnih nakupih sem imela samo srečo.
Zato Garden-ja je oblakov cvetja še malo, zato tudi Angela, Hillings in Nevada ne kažejo svoje prave podobe.
Raubritter je starejši, naročila sem ga preko revije Moj mali svet. Trnasta pošast, prepleten je po leseni ograji, ki obkroža zelenjavni vrt.
Kot zanimivost vam pokažem sliko Nevade, kupila sem jo lani jeseni v Susigardnu.Zadnja in ne preveč lepa sadika, ki je prvič cvetela v krem barvi, drugi in naslednji cvetovi pa so bili roza barve.
Arena pozdravljena. Kmalu bomo občudovali tudi tvoje vrtnice.
Še nekaj starih slik Gune in Tanja, upam, da bom kmalu lahko kupila klobuk a la madam Glorio.
O vrtu v Friuliju mi je pripovedovala znanka iz Solkana. Na pomlad me pelje na oglede. Ne bom pa po vseh drevesih sadila ramblerje, drevesa so itak lepa in moja so v večini sadna. Raubritter sredi poletja največkrat izgubi vse listje, ne zdi se mi plesen, prej rja- na jesen se spet obrase. Njegove veje so tanke, malo zavite in tudi tak je lep. Na pomlad bom del vej spredaj pričvrstila na tla. Je pa tako, da vrtnic ne škropim.Letos prvič in to samo enkrat.Tudi dognojujem jih ne preveč, jeseni preperel gnoj in pepel, na dve leti specialno gnojilo.
Kaj zdaj? Bo treba kupit še eno Nevado.
Upala sem, da je tako, da Nevada ostane Nevada. Pomladi so bili njeni listi strašno bledi, pozabila sem, da taka je po naravi, pa sem ji dodala železo. Mogoče je to pripomoglo k spremembi barve.
Predstavim vam še eno svojo vrtnico. Potaknjenec mi je dala stara sovaščanka¨: Ja, pa ta se nič kaj rada ne ukorenini- mi je rekla. In res sem romala večkrat k njej, preden mi je uspelo. Mene spominja na Kordesovo Robusto.
Cveti neprestano, zelo zdrava, visoka preko 2m.
Dnevi so pusti, deževni ampak mi imamo forum in to je moja Purezza, spet potaknjenec. Vsako jesen prikrajšam dolge poganjke in oblikovala se je v lep grm. Najbrž zato na jesen bolj malo pocveti.
Imam jih več, eno bom poskusila vsaditi na breg in oblikovati v grm, ki se preveša.
Končno je prenehalo deževati. Z veliko težavo mi je uspelo pospraviti in pripraviti vrt za zimo. Snega nimamo, je pa zjutraj Guna vsa bela od slane.
Pripravila sem še par slik mojih neznank:
Kordesova vrtnica, cveti enkrat, lahko bi bila Rote Max Graf
Kupila sem jo kot Sally Holmes, ampak meni ni to to.
Potaknjenec sestrinega potaknjenca, prelepa, vedno cvetoč visok grm.
Kupljena pri Strgarju, najbrž Austinova.
Podarila mi jo je stara gospa iz Stare Gorice.
Moja najljubša, stara vrtnica iz Pečin, cveti enkrat, vzpenjalka.
( kdo mi je kaj podaril pišem zato, ker potem vrtnice zame imajo svojo identiteto)
Minuli teden je bil zelo zanimiv, zanimiv in poučen. Prispele so vrtnice iz Nizozemske.
Jeseni sem govorila, da je moj mošnjiček prazen, ampak ko mi je Arena pokazala katalog, se je spet napolnil.
In tu je seznam mojih novih vrtnic(upam , da vse dočakajo pomlad, sadike so bile zelo lepe)
Suaveolens (Alba)
Maiden`s Blush (Alba)
Madam Boll (von Boll, Hyb. Perpetual)
Aicha (pimpinellifolia Hyb. Petersen, ponavlja)
Fruhlingsduft (pimp. Kordes)
Scarlachglut (Scarlet Fire Gallica Hyb. Kordes)
Pink Robusta ( Hyb. Rugoza Kordes)
Gelbe(Yellow)Dagmar Hastrup (von Baum Hyb.Rugoza)
(zelo lepa, bleščeča, rumena rugoza je Kordesova Rugelda)
Lykkefund (rambler Hyb. R.Helenae Olsen)
John Cabot (Svejda Canada climber)
Uetersener Klosterrose (climber Tantau, obliko cvetov je podedovala po prednici Raubritter,.upam da tudi gibke veje)
Max Graf (Bouditch, Rugoza pokrovna)
Kent (Poulsen floribunda)
Schneeflocke (Noack pokrovna)
Snow Cover (Poulsen pokrovna)
Cinderella( Kordes)
Gallica Splendens (majalis x gallica Hyb.)
Jens Munk (Hyb. Rugoza Canada Explorer Series)
Pripravila sem še par slik mojih neznank:
Kordesova vrtnica, cveti enkrat, lahko bi bila Rote Max Graf
Kupila sem jo kot Sally Holmes, ampak meni ni to to.
Potaknjenec sestrinega potaknjenca, prelepa, vedno cvetoč visok grm.
Kupljena pri Strgarju, najbrž Austinova.
Podarila mi jo je stara gospa iz Stare Gorice.
Moja najljubša, stara vrtnica iz Pečin, cveti enkrat, vzpenjalka.
( kdo mi je kaj podaril pišem zato, ker potem vrtnice zame imajo svojo identiteto)
Minuli teden je bil zelo zanimiv, zanimiv in poučen. Prispele so vrtnice iz Nizozemske.
Jeseni sem govorila, da je moj mošnjiček prazen, ampak ko mi je Arena pokazala katalog, se je spet napolnil.
In tu je seznam mojih novih vrtnic(upam , da vse dočakajo pomlad, sadike so bile zelo lepe)
Suaveolens (Alba)
Maiden`s Blush (Alba)
Madam Boll (von Boll, Hyb. Perpetual)
Aicha (pimpinellifolia Hyb. Petersen, ponavlja)
Fruhlingsduft (pimp. Kordes)
Scarlachglut (Scarlet Fire Gallica Hyb. Kordes)
Pink Robusta ( Hyb. Rugoza Kordes)
Gelbe(Yellow)Dagmar Hastrup (von Baum Hyb.Rugoza)
(zelo lepa, bleščeča, rumena rugoza je Kordesova Rugelda)
Lykkefund (rambler Hyb. R.Helenae Olsen)
John Cabot (Svejda Canada climber)
Uetersener Klosterrose (climber Tantau, obliko cvetov je podedovala po prednici Raubritter,.upam da tudi gibke veje)
Max Graf (Bouditch, Rugoza pokrovna)
Kent (Poulsen floribunda)
Schneeflocke (Noack pokrovna)
Snow Cover (Poulsen pokrovna)
Cinderella( Kordes)
Gallica Splendens (majalis x gallica Hyb.)
Jens Munk (Hyb. Rugoza Canada Explorer Series)
Nekaj podatkov in slik Geschwindovih vrtnic na puutarha.net Geschwind.
Na obhodu po vrtnarijah okrog Stare Gorice smo z družbo obiskale meni zanimivo drevesnico. Lastnik naj bi rastline zbiral po vsej Italiji, ima(tako gre glas) izredno kvalitetne sadike po nizkih cenah. Krasna drevesa, grmovnice, izredno veliko kamelij, veliko vrst sadja, trajnice ,pač vse kot druge vrtnarije.
In zdaj sem pri vrtnicah
Precej stvari ima še po plastenjakih, čas ni bil najbolj ugoden, videla pa sem-
V velikih loncih vsajene, zelo močne, 2m visoke vzpenjalke-20eur
Malo drobnejše, 1,2m visoke angležinje, obrezane v plezalke-10eur
Ostale, nižje vrtnice v loncih od 10 do 15eur
Stebelne vrtnice so bile še vse v plastenjakih, cen ne vem, je pa kar nekaj zanimivih drobnocvetnih (katalog-Dorothy Perkins, Excelsa, Alberic Barbier, Emily Grey)
Kupila sem si pa
angležinjo The Countryman in
rugozo Perkunas(purpur)
Spletni naslov vrtnarije:
www.vivaipetrini.com
Mraz, mraz, veter.Vsa v pričakovanju začetka.
Ta teden pridejo nove vrtnice iz Nizozemske, tako pa so jesenske pričakale (pričakujejo) pomlad
Lani, junija potaknjene-dve angležinji in dva ramblerja
The Fairy
Do 25. marca čas za prijave -ogled sejma v Freisingu(Kompas Celje)
Na obhodu po vrtnarijah okrog Stare Gorice smo z družbo obiskale meni zanimivo drevesnico. Lastnik naj bi rastline zbiral po vsej Italiji, ima(tako gre glas) izredno kvalitetne sadike po nizkih cenah. Krasna drevesa, grmovnice, izredno veliko kamelij, veliko vrst sadja, trajnice ,pač vse kot druge vrtnarije.
In zdaj sem pri vrtnicah
Precej stvari ima še po plastenjakih, čas ni bil najbolj ugoden, videla pa sem-
V velikih loncih vsajene, zelo močne, 2m visoke vzpenjalke-20eur
Malo drobnejše, 1,2m visoke angležinje, obrezane v plezalke-10eur
Ostale, nižje vrtnice v loncih od 10 do 15eur
Stebelne vrtnice so bile še vse v plastenjakih, cen ne vem, je pa kar nekaj zanimivih drobnocvetnih (katalog-Dorothy Perkins, Excelsa, Alberic Barbier, Emily Grey)
Kupila sem si pa
angležinjo The Countryman in
rugozo Perkunas(purpur)
Spletni naslov vrtnarije:
www.vivaipetrini.com
Mraz, mraz, veter.Vsa v pričakovanju začetka.
Ta teden pridejo nove vrtnice iz Nizozemske, tako pa so jesenske pričakale (pričakujejo) pomlad
Lani, junija potaknjene-dve angležinji in dva ramblerja
The Fairy
Do 25. marca čas za prijave -ogled sejma v Freisingu(Kompas Celje)
Mmoje še vse čakajo. Zemlja je suha kot poper, danes je prvi dan brez vetra. Čisto utrujena sem od njega.
Prišla je nova pošiljka.
V Pordenonu me čaka par lani naročenih vrtnic.
Kaj ko bi se selile od vrta do vrta in družno kopale jame.
Vidim, da vas večina dopolnjuje osnovni seznam, jaz tega ne znam.
Naredila bom po svoje.
Nove Nizozemke:
Rugoze
Signe Relander Hyb. Paulsen 1928
Schneezwerg (Snow Dwarf) Lambert
Schneekoppe (Snow Pavement) Baum
Rotes Meer (Purple Pavement) Baum ADR
Botanične
Kiftsgate
Rote Hannover
Poppius Pimpin.xPendulina Stenberg 1850
Polstjarnan rambler 1937-diši
Parkzauber Cent. Muscosa Kordes Moss-moderen
Parkfeuer Foetida Hyb. Lambert 1906
Adelaide Hoodless Marshall-floribunda
Hurdalsrose Alba Hyb.
Harrison´s Yellow Foetida Hyb. 1824 (Yellow Rose of Texas-cveti zgodaj spomladi)
Nesrečno število, ampak upam, da porastejo, kot sem si zamislila.
Vse so bile v katalogu, sem si jih pa že prej ogledovala in si jih izpisala. Parkfeuer je hibrid R. Foetide Bicolor, škrlaten cvet, precej glomazen-6m. Nisem strokovnjak, zapišem kar najdem na internetu, prevajam si s slovarjem. Garden-ja kar tebi prepuščam strokovni del.
Hurdalsrose je stara Norveška vrtnica, nekaj podatkov sem našla na Rose Picture Thumbnail Gallery .Zelo rada si tudi ogledujem album Christine Meile (link Abaye v temi o vrtnici Erinnerung) ,občudovanja vredna zbirka in kar dosti podatkov.
Mateja moje vrtnice so prezimile v plastenjaku, vsadila sem jih v vrtno zemljo + kupljeno+ zelo malo biogrene.
Pozdravljene vse
This rose have been known in Norway since the beginning of the last century. A son of a Norwegian priest is believed to have brought this rose with him from Giessen in Germany where he studied. It has the typical alba leafs, medium pink semi-double flowers with no scent. It is a plant that can grow well even if neglected by the owner! It flowers more than abundantly for about 3 weeks and is "a sight for sore eyes".
Sometimes you see it more or less growing wild. Produces a lot of root shoots, which in some cases are given away to neighbours and friends. The plant you see in the picture is grown in Oslo and are more than 3 meters tall.
A perfect rose for cold climates and careless gardeners! Very common in Norway, more or less unknown to the rest of the world.
Mislite, da bo moja tudi tolikšna?
Prišla je nova pošiljka.
V Pordenonu me čaka par lani naročenih vrtnic.
Kaj ko bi se selile od vrta do vrta in družno kopale jame.
Vidim, da vas večina dopolnjuje osnovni seznam, jaz tega ne znam.
Naredila bom po svoje.
Nove Nizozemke:
Rugoze
Signe Relander Hyb. Paulsen 1928
Schneezwerg (Snow Dwarf) Lambert
Schneekoppe (Snow Pavement) Baum
Rotes Meer (Purple Pavement) Baum ADR
Botanične
Kiftsgate
Rote Hannover
Poppius Pimpin.xPendulina Stenberg 1850
Polstjarnan rambler 1937-diši
Parkzauber Cent. Muscosa Kordes Moss-moderen
Parkfeuer Foetida Hyb. Lambert 1906
Adelaide Hoodless Marshall-floribunda
Hurdalsrose Alba Hyb.
Harrison´s Yellow Foetida Hyb. 1824 (Yellow Rose of Texas-cveti zgodaj spomladi)
Nesrečno število, ampak upam, da porastejo, kot sem si zamislila.
Vse so bile v katalogu, sem si jih pa že prej ogledovala in si jih izpisala. Parkfeuer je hibrid R. Foetide Bicolor, škrlaten cvet, precej glomazen-6m. Nisem strokovnjak, zapišem kar najdem na internetu, prevajam si s slovarjem. Garden-ja kar tebi prepuščam strokovni del.
Hurdalsrose je stara Norveška vrtnica, nekaj podatkov sem našla na Rose Picture Thumbnail Gallery .Zelo rada si tudi ogledujem album Christine Meile (link Abaye v temi o vrtnici Erinnerung) ,občudovanja vredna zbirka in kar dosti podatkov.
Mateja moje vrtnice so prezimile v plastenjaku, vsadila sem jih v vrtno zemljo + kupljeno+ zelo malo biogrene.
Pozdravljene vse
This rose have been known in Norway since the beginning of the last century. A son of a Norwegian priest is believed to have brought this rose with him from Giessen in Germany where he studied. It has the typical alba leafs, medium pink semi-double flowers with no scent. It is a plant that can grow well even if neglected by the owner! It flowers more than abundantly for about 3 weeks and is "a sight for sore eyes".
Sometimes you see it more or less growing wild. Produces a lot of root shoots, which in some cases are given away to neighbours and friends. The plant you see in the picture is grown in Oslo and are more than 3 meters tall.
A perfect rose for cold climates and careless gardeners! Very common in Norway, more or less unknown to the rest of the world.
Mislite, da bo moja tudi tolikšna?
Iz Pordenona sem se vrnila bogatejša še za par novih vrtnic. Osnovni seznam bom dopolnila in popravila takoj ko najdem nekoga, ki me nauči, kako se to dela
Glorio letos res prodaja vrtnice po20 EUR, moje so bile naročene lani, dobila sem popust.
Ker cveti vam eno predstavim tukaj
R. Californica Plena
Na Zahodu tudi nekaj novega.
Tako pač je, ostalo mi je še kar nekaj vrtnic v loncih, kar ne bom uspela bom pač vsadila konec poletja in jeseni. Moja prva Petrovičeva vrtnica, sicer drobna, zelo lepo odganja. Tudi vse Nizozemke, lanske in letošnje so lepe, lepo so odgnale tudi vse moje stare vrtnice, slabo sta razvejani edino Buff Beauty in Blanc Double, pri meni sta eno leto, imata še čas.
Moja nova, iz Pordenona, Californica Plena, cveti neprestano, še vedno je polna popkov, postala pa je čisto starikava, kot bi že bila jesen in bolna(pegava). Jo zdravim, ne vem pa, ali naj jo tudi presadim, je kaj narobe s sajenjem ali je samo izčrpana.
Neprestano, od Pordenona, cveti tudi mala Nozomi. Zelo mi je lepa, drobcena, starinsko roza –bela.
Polne popkov sta tudi Banksiae Lutea in Purezza, pa Mutabilis in še nekatere druge jih nastavljajo(tudi Isaac), zame malo prezgodaj, pri nas je zdaj mraz. Bomo videli.
Najbolj pridni pa sta botanični Canary Bird in Fruhlingsmorgen, ne manjka ima dosti, pa bosta zacveteli.
In za konec še en moj ponos, Cerise Bouquet, njen prvi cvet.
Vrtnico sem kupila precej veliko, napeljano v plezalko, rada pa bi grm.
Tako, slike so še daleč od razkošja, pa naslednjič.
Pozdravljene
Glorio letos res prodaja vrtnice po20 EUR, moje so bile naročene lani, dobila sem popust.
Ker cveti vam eno predstavim tukaj
R. Californica Plena
Na Zahodu tudi nekaj novega.
Tako pač je, ostalo mi je še kar nekaj vrtnic v loncih, kar ne bom uspela bom pač vsadila konec poletja in jeseni. Moja prva Petrovičeva vrtnica, sicer drobna, zelo lepo odganja. Tudi vse Nizozemke, lanske in letošnje so lepe, lepo so odgnale tudi vse moje stare vrtnice, slabo sta razvejani edino Buff Beauty in Blanc Double, pri meni sta eno leto, imata še čas.
Moja nova, iz Pordenona, Californica Plena, cveti neprestano, še vedno je polna popkov, postala pa je čisto starikava, kot bi že bila jesen in bolna(pegava). Jo zdravim, ne vem pa, ali naj jo tudi presadim, je kaj narobe s sajenjem ali je samo izčrpana.
Neprestano, od Pordenona, cveti tudi mala Nozomi. Zelo mi je lepa, drobcena, starinsko roza –bela.
Polne popkov sta tudi Banksiae Lutea in Purezza, pa Mutabilis in še nekatere druge jih nastavljajo(tudi Isaac), zame malo prezgodaj, pri nas je zdaj mraz. Bomo videli.
Najbolj pridni pa sta botanični Canary Bird in Fruhlingsmorgen, ne manjka ima dosti, pa bosta zacveteli.
In za konec še en moj ponos, Cerise Bouquet, njen prvi cvet.
Vrtnico sem kupila precej veliko, napeljano v plezalko, rada pa bi grm.
Tako, slike so še daleč od razkošja, pa naslednjič.
Pozdravljene
Dve novi vrtnici, dva prva cvetova.
Prinesla mi ju je gospa Glorio.
Gregoire Staechelin
Visoka, toga stara vrtnica, Hyb. Tea, njen cvet se mi zdi vsak dan lepši, velik in en sam zadiši na daleč
Violette
Njeno ime je pravo, barva cveta je izpolnila vsa moja pričakovanja.
Canary Bird se je razcvetela.
So se pa pri nas pojavili mali rjavi črvički, skriti so v mladih zavitih listih in dišijo jim popki.
Še nikoli prej jih nisem videla. Prvega mi je prinesel pokazat sosed. Sem na bojnem pohodu.
Violette mi zaenkrat še nič ne diši, ali pa zelo malo, vsajena je v rahli senci in zjutraj je cvet dolgo očarljivo zaprt, je pa še bolj zamolklo viola, kot na sliki(kot Jamainin Dr.Jamain).
Ne vem zakaj se mi zdi Gregoire toga, videla sem jo samo na sliki, mogoče zato, ker sem si vedno predstavljala, da mora zrasti visoko, da pridejo njeni veliki kimajoči cvetovi do izraza.
Imamo pa vsaka(in vsak) svojo posebno zbirko, svoj poseben prostor in vsak vrt je po svoje lep.
Jaz bi na primer rada več Burbonk, krasne novejše Noisette, več starih Gardenijinih vrtnic, Tanjino in Poezijino urejenost, pa mi je lep tudi moj stari kmečki vrt.
Pozdravljena, Voda, lepo te je brati,tako resnicoljubna si, tudi sama ne vem, kakšen«okus« imam, kar pa najbrž ni preveč pomembno.
Kar nekaj vrtnic se pripravlja na cvetenje, napol odprt cvet in tu pa tam kak razcveten imajo
Don Juan, Harlekin, Isaac Pereire, Gertrude Jekyll, , Rosarium Uetersener, Kazanlik, Sarah van Fleet in še nekatere.
Cvetijo pa mi Mutabilis, Nevada, Rugoza svetla in violična, Banksia , Purezza ne še vsa.
Še vedno je polno škodljivcev, tudi plesen se mi je že pojavila, k sreči zanemarljivo. Pri nas je suho, spet piha.
Še par slik
Hansa in Roserai de`l Hay
Posadila sem eno zraven druge, ju kar težko ločim, včasih se mi zdi, da sta ena in ista.
Roserai ima bolj poln cvet in za odtenek sta si barvno različni(ali je obratno?)
Še vedno mala Cantabrigiensis.
Zaenkrat mi je najlepša od mojih botaničnih.
In še Fruhlingsmorgen, ljubljenka hroščkov in gosenic.
Pa veš, da res diši, popki zelo, listi malo manj, cimet, cimet, ampak na enem popku je bilo vseeno par uši. Je že kar lep grm, poslikam takoj, ko zacveti.
Garden-ja tudi stara vrtnica bo kmalu zacvetela, bomo ugibale. Se mi pa tudi odpirajo popki na lanskih potaknjencih, za večino ne vem, katere so.
Bo dosti dela.
V soboto sem bila v Freisingu in sem tam mislila na vas, ogromno vrtnic, cene 13,15,22 pa tudi čez 30EUR. Nekaj novega je pri meni, je že vpisano, pa tudi en ˝kiks˝mi je uspel, napišem drugič, ko se potolažim.
Pri nas še vedno ni dežja, pridno zalivam, vrtnice se počasi razcvetajo, ena za drugo. Niso vse v najboljši formi, na eni nizozemki sem na listu odkrila neka čudna jajčeca , trda in svetleča, nisem še nikoli videla. Zdela so se mi kot alien iz drugega sveta.
Nekaj novih je zacvetelo:
Sarah van Fleet
Foetida Bicolor
Austrian Briar
Golden Rambler
Nova
Blanche Moreau
Poezija moja Blanche še ni posajena, čakam na dež. Prinesla sem jo iz Freisinga, sem pomišljala( visoka je že kak meter) bala sem se , da se mi polomi na avtobusu.Težko se je upreti, ko zagledaš bel popek obdan s temnimi dlačicami in diši, diši po (zame) zdravilni smoli, cel avtobus je je bil poln, imela sem jo namreč ob sebi. Polna je popkov, vsaj v začetku bo rabila oporo. Kar veseli se je.
Zacvetela mi je še :
Gertrude Jekyll
Še zelo mali William Lobb ima že par cvetov
Lanski potaknjenec James Galway
Nova Single Cherry
Sem sedela danes na vrtu, videla sem vas zbrane pri Garden-ji in bilo mi je hudo, ker me ni z vami.
Prinesla mi ju je gospa Glorio.
Gregoire Staechelin
Visoka, toga stara vrtnica, Hyb. Tea, njen cvet se mi zdi vsak dan lepši, velik in en sam zadiši na daleč
Violette
Njeno ime je pravo, barva cveta je izpolnila vsa moja pričakovanja.
Canary Bird se je razcvetela.
So se pa pri nas pojavili mali rjavi črvički, skriti so v mladih zavitih listih in dišijo jim popki.
Še nikoli prej jih nisem videla. Prvega mi je prinesel pokazat sosed. Sem na bojnem pohodu.
Violette mi zaenkrat še nič ne diši, ali pa zelo malo, vsajena je v rahli senci in zjutraj je cvet dolgo očarljivo zaprt, je pa še bolj zamolklo viola, kot na sliki(kot Jamainin Dr.Jamain).
Ne vem zakaj se mi zdi Gregoire toga, videla sem jo samo na sliki, mogoče zato, ker sem si vedno predstavljala, da mora zrasti visoko, da pridejo njeni veliki kimajoči cvetovi do izraza.
Imamo pa vsaka(in vsak) svojo posebno zbirko, svoj poseben prostor in vsak vrt je po svoje lep.
Jaz bi na primer rada več Burbonk, krasne novejše Noisette, več starih Gardenijinih vrtnic, Tanjino in Poezijino urejenost, pa mi je lep tudi moj stari kmečki vrt.
Pozdravljena, Voda, lepo te je brati,tako resnicoljubna si, tudi sama ne vem, kakšen«okus« imam, kar pa najbrž ni preveč pomembno.
Kar nekaj vrtnic se pripravlja na cvetenje, napol odprt cvet in tu pa tam kak razcveten imajo
Don Juan, Harlekin, Isaac Pereire, Gertrude Jekyll, , Rosarium Uetersener, Kazanlik, Sarah van Fleet in še nekatere.
Cvetijo pa mi Mutabilis, Nevada, Rugoza svetla in violična, Banksia , Purezza ne še vsa.
Še vedno je polno škodljivcev, tudi plesen se mi je že pojavila, k sreči zanemarljivo. Pri nas je suho, spet piha.
Še par slik
Hansa in Roserai de`l Hay
Posadila sem eno zraven druge, ju kar težko ločim, včasih se mi zdi, da sta ena in ista.
Roserai ima bolj poln cvet in za odtenek sta si barvno različni(ali je obratno?)
Še vedno mala Cantabrigiensis.
Zaenkrat mi je najlepša od mojih botaničnih.
In še Fruhlingsmorgen, ljubljenka hroščkov in gosenic.
Pa veš, da res diši, popki zelo, listi malo manj, cimet, cimet, ampak na enem popku je bilo vseeno par uši. Je že kar lep grm, poslikam takoj, ko zacveti.
Garden-ja tudi stara vrtnica bo kmalu zacvetela, bomo ugibale. Se mi pa tudi odpirajo popki na lanskih potaknjencih, za večino ne vem, katere so.
Bo dosti dela.
V soboto sem bila v Freisingu in sem tam mislila na vas, ogromno vrtnic, cene 13,15,22 pa tudi čez 30EUR. Nekaj novega je pri meni, je že vpisano, pa tudi en ˝kiks˝mi je uspel, napišem drugič, ko se potolažim.
Pri nas še vedno ni dežja, pridno zalivam, vrtnice se počasi razcvetajo, ena za drugo. Niso vse v najboljši formi, na eni nizozemki sem na listu odkrila neka čudna jajčeca , trda in svetleča, nisem še nikoli videla. Zdela so se mi kot alien iz drugega sveta.
Nekaj novih je zacvetelo:
Sarah van Fleet
Foetida Bicolor
Austrian Briar
Golden Rambler
Nova
Blanche Moreau
Poezija moja Blanche še ni posajena, čakam na dež. Prinesla sem jo iz Freisinga, sem pomišljala( visoka je že kak meter) bala sem se , da se mi polomi na avtobusu.Težko se je upreti, ko zagledaš bel popek obdan s temnimi dlačicami in diši, diši po (zame) zdravilni smoli, cel avtobus je je bil poln, imela sem jo namreč ob sebi. Polna je popkov, vsaj v začetku bo rabila oporo. Kar veseli se je.
Zacvetela mi je še :
Gertrude Jekyll
Še zelo mali William Lobb ima že par cvetov
Lanski potaknjenec James Galway
Nova Single Cherry
Sem sedela danes na vrtu, videla sem vas zbrane pri Garden-ji in bilo mi je hudo, ker me ni z vami.
Še par fotografij
Dagmar Hastrup
Madam Boll
Coral Dawn
Lucia
Harlekin
Pa ni bilo vse tako idealno. Črvički, gosenice, pisani črni hrošči tudi pepelasta plesen se je pojavila, predvsem pa ogromno uši. Stalno na straži. Nekdo mi je rekel, da je bilo leto 2007 tako, neugodno za vrtnice.
So se pa vse bolezni in vsi škodljivci izogibali kitajk (tri imam), nedotakljive so se mi zdele še noisette, botanične in tudi ostale stare vrtnice (stolistnice, gallice,moss), so se mi pa uši pošteno lotile alb.
Ti pa slabše leto da veliko izkušenj, kar veseliš se naslednjega leta, zdaj veš na katero je treba še posebej paziti.
Pozdrav, Tanja in vsi. Pri meni se ramblerji in ramblerčki v glavnem šele pripravljajo na cvetenje, tu pa tam se odpira kak cvet. Cvetijo Gardenia, Ghislain in Paul Transon, bom pokazala.
James G. pa je res ustvarjen zate, zdaj je nabit s cvetovi, na žalost še vedno potaknjen v gredi, visok kak meter in krasno razraščen.
Ko hodim sredi dneva po vrtu, sem vsa zaskrbljena, vse žejno, vse brenči od mrčesa, vroče, soparno, ampak pod večer je tako lepo, mirno,vrtnice zažarijo in kar žal mi je, da je konec dneva.
Par slik
Lykkefund
Vanity
Irene Watts
Complicata
Kir Royal
The Countryman
Buff Beauty
Gardenia, del napeljan po tleh, po malem loku na drevo
Ghislain in Paul Transon, ki bo plezal po pergoli, ko bo končana.
Paul Transon
Cvet še v loncu, preden sem jo presadila
Že vsajena
Sem bila prejšnji teden na obisku pri treh vrtničarkah, kakšni vrtovi, med sabo različni, ampak vsi krasni. Potem sem obstala na svojem vrtu, ki je spet drugačen. Lepo mi je, ker sem v tako prijetni družbi, v družbi meni podobnih navdušencev.
Še par fotografij
Mme Plantier
Schneewittchen
Maria Liese
Paul´s Himalayan Musk
R.Helenae-diši, diši
Bobby James
Dagmar Hastrup
Madam Boll
Coral Dawn
Lucia
Harlekin
Pa ni bilo vse tako idealno. Črvički, gosenice, pisani črni hrošči tudi pepelasta plesen se je pojavila, predvsem pa ogromno uši. Stalno na straži. Nekdo mi je rekel, da je bilo leto 2007 tako, neugodno za vrtnice.
So se pa vse bolezni in vsi škodljivci izogibali kitajk (tri imam), nedotakljive so se mi zdele še noisette, botanične in tudi ostale stare vrtnice (stolistnice, gallice,moss), so se mi pa uši pošteno lotile alb.
Ti pa slabše leto da veliko izkušenj, kar veseliš se naslednjega leta, zdaj veš na katero je treba še posebej paziti.
Pozdrav, Tanja in vsi. Pri meni se ramblerji in ramblerčki v glavnem šele pripravljajo na cvetenje, tu pa tam se odpira kak cvet. Cvetijo Gardenia, Ghislain in Paul Transon, bom pokazala.
James G. pa je res ustvarjen zate, zdaj je nabit s cvetovi, na žalost še vedno potaknjen v gredi, visok kak meter in krasno razraščen.
Ko hodim sredi dneva po vrtu, sem vsa zaskrbljena, vse žejno, vse brenči od mrčesa, vroče, soparno, ampak pod večer je tako lepo, mirno,vrtnice zažarijo in kar žal mi je, da je konec dneva.
Par slik
Lykkefund
Vanity
Irene Watts
Complicata
Kir Royal
The Countryman
Buff Beauty
Gardenia, del napeljan po tleh, po malem loku na drevo
Ghislain in Paul Transon, ki bo plezal po pergoli, ko bo končana.
Paul Transon
Cvet še v loncu, preden sem jo presadila
Že vsajena
Sem bila prejšnji teden na obisku pri treh vrtničarkah, kakšni vrtovi, med sabo različni, ampak vsi krasni. Potem sem obstala na svojem vrtu, ki je spet drugačen. Lepo mi je, ker sem v tako prijetni družbi, v družbi meni podobnih navdušencev.
Še par fotografij
Mme Plantier
Schneewittchen
Maria Liese
Paul´s Himalayan Musk
R.Helenae-diši, diši
Bobby James