Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cyperus, sin. papirus - papirus

crtj-admin
Site Admin

Cyperus, sin. papirus - papirus

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Cyperusov je več več različnih, med posodovkami pa, vsaj pri nas, najpogosteje srečujemo dežnikasto obliko.

Je ena od trav iz toplejših podnebij, primerna kot notranja posodovka, čez leto pa lep okras ob ribnikih ali odtočnih kanalih. Notranje rastline so manjše in nežnejše, zunaj pa zraste krepak grmiček, ki celo zacveti.

Zelo dobrodošla je tudi kot trava za mačke pozimi, ker rade grizljajo mlade vejice. V ta namen je treba imeti več rastlin, da jih je nekaj "v uporabi" ostale si pa tačas opomorejo.

Tudi pri nas lahko prezimi na prostem tam, kjer zemlja ne zmrzne. Zunaj v odtočnem kanalu mi je preživel eno od takih milih zim. Preživi tudi ob izviru vode, ki ima pozimi temperaturo + 10 °C. Nadzemni del sicer propade, živa pa ostane korenina, iz katere spomladi požene na novo.

Substrat: v posodi: kvalitetna zemlja za necvetoče lončnice: na prostem pa taka, kakršna tam je, kamor ga bomo posadili.

Zalivanje: zemlja mora biti stalno vlažna, ne sme pa se zakisati. Najboljša rešitev je večji podstavek ali večji okrasni lonec, kamor na dno damo plast debelejših kamnov, na katere postavimo lonček s ciperusom. Skrbimo, da je v podstavku vedno nekaj vode, ki pa ne sme segati tako visoko, da bi bil lonček v vodi. Z vrha zalivamo le toliko časa, da si korenine utrejo pot iz lončka in same posrkajo toliko vlage, kolikor je potrebujejo, ostala izhlapeva in skrbi za primerno vlažno ozračje okrog rastline. S tem v veliki meri preprečimo tudi rjavenje konic, ki se rado pojavi v suhem ozračju.

Presajanje: je ob takem načinu zalivanja, kot ga opisujem, majčkeno problematično, ker je rastlino težko izlončiti. Lahko porežemo vse korenine izven lončka, ali pa lonček razrežemo. Sama se ponavadi odločim za to drugo varianto.

Gnojenje: skoraj ni potrebno, če pa že z gnojili za necvetoče lončnice.

Razmnoževanje: s potaknjenci. Odrežemo vejico, obrežemo "krošnjo" in jo na glavo obrnjeno damo v kozarec z vodo. Posadimo, ko požene korenine in nove poganjke. Poskusila sem tudi s sejanjem, a ni bilo uspešno. Vprašanje, če se cvetovi v naših pogojih sploh oprašijo.

Nazadnje urejal/a muha 14 Nov 2014 13:55; skupaj popravljeno 2 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Rezultati poskusov:

1. poskus: ciperus posajen v običajno zemljo za necvetoče lončnice, postavljen na kos cvetličarske gobice. Poskrbela sem, da je bila v podstavku vsekozi voda, vendar ne čez višino gobice. V lonček sem zalivala le do takrat, ko so prve koreninice skozi luknjice na dnu dosegle gobico.

Korenine so prepredle cel podstavek. V simbiozi lepo uspevajo tudi mesojede mastnice.

2. poskus: ciperus posajen istočasno, v enako zemljo, le da v podstavku ni gobice, zalivan od vrha , po potrebi.

Tukaj je vidna razlika v rasti med klasično posajeno sadiko (levo), ki jo zalivam le z vrha, in tisto, ki je imela vodo stalno na voljo (desno):

Nasvet: v večji okrasni lonec dajte na dno gobico (ne po vsej širini, le toliko, da lonček z rastlino na njej čvrsto stoji) in dolivajte vodo do vrha gobice. Morda se boste s tem izognili rjavim konicam celo v suhih centralno ogrevanih stanovanjih.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Tudi mini ciperus , ki sem ga dobila od Plamenke, je zacvetel:

Prav ljubek je s svojo bonsaj obliko.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Takole letos znova tekmuje z newbiskusi:

Pred slano ga moram porezati. Lahko prinesem potaknjence na novembrsko kavico, če kdo želi. Šlo bi tudi po pošti. Predvsem priporočam tistim, ki imate ribnike ali bajerčke. Čez zimo (na toplem) bo razvil ravno prav korenin za pomladansko saditev.
Nazadnje urejal/a muha 22 Okt 2016 14:03; skupaj popravljeno 1 krat
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Ja, jaz se javim za še enega. Obožujem to rastlino!
Še vendo imam pomladanskega, ki si mi ga podarila in ki se je lepo razrastel. Tudi delam svojega potaknjenca, ampak se javim za še enega! Smile
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Zmenjeno.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz imam svojega posajenega kar v visoki lončeni vazi (brez odtoka). Na dno sem nasula ekspandirane perlitne kroglice, na vrh dosula zemljo in vanjo posadila ciperus. zalivam tako, da se pokaže voda na površini. Imam ga že nekaj let in lepo raste._________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Kar bo viškov, ko se odzovejo vsi ostali, lahko prevzamem za moje delovno okolje. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Zabeleženo. Samo, da se ne boš pritoževala, če jih boš dobila celo vrečo Wink .
Odgovori