Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Malina - Rubus idaeus

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Malina - Rubus idaeus

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Malina - Rubus idaeus

Črna malina
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Črnih malin pa še nimam.
Upam, da pridem do njih, ker imajo baje super okus.._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Igy, jaz jih imam in za res dober okus moraš počakati kar dolgo po prvem pojavu temne barve. Najbolje je, da ti skoraj same padejo v roko, ko se jih narahlo dotakneš. Okus je dober, ni pa podoben malinam, ki smo jih vajeni, je nekako 'svoj'. Pa tudi semena so veliko bolj izrazita in se pri jedi čutijo.

Še vedno vredno vzgoje, bom jih malo namnožila še za ostale, zelo rade se namreč primejo z grobanjem Wink
Nazadnje urejal/a Ivčk 03 Maj 2014 10:35; skupaj popravljeno 1 krat
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Če me spomin ne vara, imajo črne maline daleč največ antioksidantov, kar se sadja tiče; še veliko več kot aronija. Čeprav se najdejo tabele z drugačnim rangiranjem Rolling Eyes .

Izjema (še več antioksidantov) bi se našla med divjim jagodičevjem, pa seveda "famozne" Acai jagode.

LP_________________mfranc
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Ki pa ne rastejo pri nas._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
klemenv

Odgovor Napisal/-a klemenv »

Odkril sem vijolične maline Glen Coe v vrtnariji Reš. Cena je sicer :-( ampak te maline sem res iskal.

Sicer pa sem našel vrtnarijo Blackmore, ker prodajajo maline veliko ceneje, recimo 10 stebel Erice stane 14 funtov, pa še poštnina je poceni.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Klemen, napišeš kaj več?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
klemenv

Odgovor Napisal/-a klemenv »

bobolino je napisal/a:
Klemen, napišeš kaj več?

Maline so enorodne, ki rodijo na dvoletnih poganjkih poleti (od junija do avgusta) in enorodne, ki rodijo na enoletnih poganjkih od avgusta naprej (in obenem tudi na dvoletnih poganjkih zgodaj junija).

V vrtu torej potrebujemo dvoletno sorto malin, ki nam rodi čez poletje in enoletno sorto, ki rodi od avgusta naprej.

Znane sorte enoletnih malin so Polka, Erica, Amira, Sugana, Himbo Top, Kweli, Kwanza, Imara ... od katerih se v Sloveniji dobi vsaj Polka ( in Sugana od Lubere).

Glavne dvoletne sorte so Covichian, Tadmor, Cascade Delight, Glen Fyne, Korpiko od katerih se v Sloveniji ne dobi nič.

Zgodnje sorte dvoletnih malin so Malling Juno, Malling Minerva, Korpiko, ki se ravno tako v Sloveniji ne dobijo.

Podjetje Predikat sicer uvaža vitro sadike in mi je spomladi obljubilo en plato (60 sadik) Amire. Ker je 60 sadik zame odločno preveč, lahko sadike delim še s kom. Je pa Amira ena najbolj "vročih sort" ta hip. Rodi par tednov prej pred Erico.

Sam sem naročil 10 stebel Erice in Tadmor-a v Angliji. Mi pa bo Tadmor rodil šele čez 2 leti.

http://www.blackmoor.co.uk/products/1001605#.UkfXD38jpXI

zraven pa sem naročil še par korenin robide Helen, ki ima gene pacifiške robide

http://www.blackmoor.co.uk/products/510#.Ukffq38jpXI

več o Ursini robidah:

http://www.fruitforum.net/blackberries-the-essential-details.htm
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Citiram:
Podjetje Predikat sicer uvaža vitro sadike in mi je spomladi obljubilo en plato (60 sadik) Amire. Ker je 60 sadik zame odločno preveč, lahko sadike delim še s kom. Je pa Amira ena najbolj "vročih sort" ta hip. Rodi par tednov prej pred Erico.

Za nekaj sadik Amire sem interesent. Recimo 5-10 kosov, oziroma kolikor bo možno.

Me pa zanimajo še izkušnje z dostavo angleških sadik. Seveda, ko bodo rastline prispele. (število dni, skratka ravnanje z recimo temu občutljivo pošiljko, sam imam že slabe izkušnje s slovensko pošto naprimer ....)

Citiram:
Maline so enorodne, ki rodijo na dvoletnih poganjkih poleti (od junija do avgusta) in enorodne, ki rodijo na enoletnih poganjkih od avgusta naprej (in obenem tudi na dvoletnih poganjkih zgodaj junija).

Ali sta oba tipa malin enorodna, kot si zapisal?
Nisem poznavalec, pa mi kljub vsemu nekako ne štima. Po logiki bi mi bilo bolj razumljivo eno/dvorodne maline. Morda pojasnilo temu.
Se oproščam če nadlegujem z nepoznavanjem.
Odgovori