Poznavalce prosim za identifikacijo: katera sorta paradižnka je to?. seme sem pobrala iz ploda, ki so mi ga postregli v eni gostilni. Mislila sem, da mogoče ne bo nič pametnega zrastlo, ozirma bo nekaj čisto drugega, pa so plodovi taki, kot je bil matični plod. Paradižnik ni pretirano visok (cca 150cm), listi so običajini, plodovi velikosti ringloja, okus je bolj sladkast z manj kisline. Prilagam fotografije:
Tole je verjetno Zebrino ( hibrid, ki se zadnja leta kar redno pojavlja pri nas), in očitno si imela srečo, da je potomec podoben staršu, kar pa morda ne bo veljalo tudi drugo leto. Ne moremo pa tega trditi zagotovo, kaj boš na koncu iz tega dobila. Plus, nikakor to ni dokončna identifikacija sorte, le smernica. Sort je toliko, da ne moremo vedeti, katera je 100%..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig Dostop do spletne ankete: https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Medtem, ko nas večina obupuje zaradi slabe sezone za paradižnike, imajo eni takole polne rastlinjake (sorta San Marzano): Slikano slabih 20 metrov od moje hiše, pri sosedu. Tudi on ima seveda težave s plesnijo in je moral že dvakrat špricat (kontaktni fungicid s kratko karenco), paradižnike pa sem oskrbela jaz, ker je bilo več kot nujno redčenje listov in poganjkov. Od takrat so dobesedno zadihali in ponoreli.
Takole pa na drugi strani rastlinjaka izgledajo moje sadike (viški, ki sem mu jih podarila), moji niso niti na polovici poti do takega stanja. Torej, bo treba nabavit rastlinjak Štiri sorte v ospredju, od leve proti desni so: Black Emperor (ki je že krepko presxegel višino 3m, pleza pod stropom), Favorite Holiday, Arkansas Traveler, Joe's Pink Oxheart._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig Dostop do spletne ankete: https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Za pogledat je res, nimam kaj reči. Priznam pa, da to ni sorta po mojem okusu. Enega sem probala in je bil čisto povprečnega okusa, na dnu že kašast, na vrhu trši, skoraj brez soka. Vsekakor pa več kot primeren za mezgo, tu mu ni para...
Zame je dober pelat tak, ki je sladek, srednje sočen in primeren tudi za svežo porabo, naredi pa tudi božansko omako. Sem zahtevna,ne? V to kategorijo pri meni spadajo Cow's Tit, Opalka, Rinaldo, Jersey Devil in še kak bi se našel..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig Dostop do spletne ankete: https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A