Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Goldfisch
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Goldfisch
(Prenos iz arhiva)
Indeterminanten
Višina: do 2 metra. Precej zalistnikov.
Zorenje: srednje zgoden
Rodnost: obilna
Okus: sladko-kisel sočen in roden pelat, za sproti v usta, za solate, manj pa za omake, najbrž le predsodek zaradi barve.
Zdravje: med bolj odpornimi
Danes (31.12) sta v rižoti končala zadnja rumena pelata paradižnika "goldfisch", odtrgana sredi novembra v rastlinjaku in zorjena na polici kuhinjskega okna. Eden je bil že malo nagnit, drugi pa popolnoma zdrav in čisto sprejemljivega okusa :grin: :grin: Izgleda, da je ta sorta dokaj trpežna, saj so celo sadike, ki niso bile pokrite, kljub vsemu letošnjemu dežju dale kar nekaj pridelka."
27 Jul 2009:
"Pelati – Goldfisch sredinski "dvojček" levo in San Marzano - desno. Brez Ivčkinih škropiv bi bila na sliki le gola stebla, brez listov in plodov. Seme Goldfisch pridobljeno doma, ni se skrižalo."
še v prerezu:
Na željo znancev in prijateljev vzgojim vsako leto nekaj sadik zanje, po 1 pa pustim še doma, da mi seme ne poide.
Višina: do 2 metra. Precej zalistnikov.
Zorenje: srednje zgoden
Rodnost: obilna
Okus: sladko-kisel sočen in roden pelat, za sproti v usta, za solate, manj pa za omake, najbrž le predsodek zaradi barve.
Zdravje: med bolj odpornimi
Danes (31.12) sta v rižoti končala zadnja rumena pelata paradižnika "goldfisch", odtrgana sredi novembra v rastlinjaku in zorjena na polici kuhinjskega okna. Eden je bil že malo nagnit, drugi pa popolnoma zdrav in čisto sprejemljivega okusa :grin: :grin: Izgleda, da je ta sorta dokaj trpežna, saj so celo sadike, ki niso bile pokrite, kljub vsemu letošnjemu dežju dale kar nekaj pridelka."
27 Jul 2009:
"Pelati – Goldfisch sredinski "dvojček" levo in San Marzano - desno. Brez Ivčkinih škropiv bi bila na sliki le gola stebla, brez listov in plodov. Seme Goldfisch pridobljeno doma, ni se skrižalo."
še v prerezu:
Na željo znancev in prijateljev vzgojim vsako leto nekaj sadik zanje, po 1 pa pustim še doma, da mi seme ne poide.
Ivčk je napisal/a: |
Pri meni letos en boljših, za okus je dobil oceno 9. Res dober, tudi precej sladek! |
Čeprav po obliki spominja na pelate (špičast in podolgovat), tale rumenček ni tipičen pelat, ker je kljub mesnatosti tudi izredno sočen. Je bolj ali manj solatni paradižnik, ki je izredno okusen tudi svež z rastline ob sprehodu po vrtu. Plod je sladek, sočen in kremast, malo bolj hrustljav na ramenih in ima veliko gela s semeni, izredno okusen. Rastlina je tudi zelo rodna.
Tako je napisala Ivčk, ko mi je poslala seme.
Sejal sem ga 17. februarja, pikiral 8. marca, na prosto sadil za prvomajske praznike. 9. julija je visok 250cm. Še ne zori. V mojem nasadu je daleč najvišja sorta. Trenutno za več kot pol metra presega ostale.
_________________Viktorh
Tako je napisala Ivčk, ko mi je poslala seme.
Sejal sem ga 17. februarja, pikiral 8. marca, na prosto sadil za prvomajske praznike. 9. julija je visok 250cm. Še ne zori. V mojem nasadu je daleč najvišja sorta. Trenutno za več kot pol metra presega ostale.
_________________Viktorh