Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Polonice - Coccinellidae

crtj-admin
Site Admin

Polonice - Coccinellidae

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Za začetek le fotke, kdaj drugič kaj več Wink . Moram reči, da jih prvič vidim v tem stadiju very happy .

Kopirano iz teme Krompir 20. 5. 2017 muha

metuljc je napisal/a:

tukaj imaš jajčeca, ličinko, bubo in odraslo polonico, cel razvojni krog.
Me je dež pregnal z vrta, pa imam čas malo tu uradovati. Embarassed
Mesecnik

Odgovor Napisal/-a Mesecnik »

Te se nobena taka licinka ni ugriznila? To znajo kar fajn naredit Confused_________________Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Resno? tega pa še nisem slišal. No, prijemal jih nisem... hmm, pa jih verjetno po tem tudi ne bom. Rolling Eyes
Mesecnik

Odgovor Napisal/-a Mesecnik »

Pa tale tudi grize
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Harmonia_axyridis
Po enem tednu se mi se zmeraj pozna, kjer me je savsnila. In ne bi verjela, da to naredi ta pikapolonica, ce je ne bi ravno ujela pri dejanju Twisted Evil_________________Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost
Marjeta

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Iz ličinke (na prvih slikah) pa nastane buba. Takole je videti:

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Že ima prve pike Surprised . Greeny, kako ti jo je uspelo najti - slučajno ali si jo namensko iskal in čakal? Sama še nikoli nisem nobene opazila. Najverjetneje zato, ker nisem pozorno iskala Embarassed .
Marjeta

Tale pikapolonice je še zelo mlada, je komaj prilezla iz bube. Kasneje je postala rdeča, pa pike je dobila.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
irenakk

Odgovor Napisal/-a irenakk »

Mesecnik je napisal/a:
Pa tale tudi grize
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Harmonia_axyridis
Po enem tednu se mi se zmeraj pozna, kjer me je savsnila. In ne bi verjela, da to naredi ta pikapolonica, ce je ne bi ravno ujela pri dejanju Twisted Evil

Pa tudi če rečeš, da si jo ulovila na dejanju, še vedno ne verjamem Laughing
Oprosti, ampak sem res hud nejeverni Tomaž... Glede na to, da so plen pikapolonic listne uši, ne potrebujejo nekih hudih grizal. Kaka večja kobilica me je že ugriznila toliko, da sem čutila (ne toliko, da bi se poznalo), kaj tako majhnega, kot je pikapolonica pa ne more dovolj odpreti čeljusti - kot da bi jaz poskušala ugrizniti v celo lubenico...

Sarasara, domnevam, da je ta polonica dobila sedem pik in da je to pikapolonica oz. sedempikčasta polonica (Coccinella septempunctata)?
Marjeta

Ja, Irenakk, dobila je sedem pik in lepo rdečo barvo.

Letos sem prvič spremljala razvoj pikapolonic in sem navdušena! Ličinke sem malo prenašala naokrog in če ne bi videla, bi težko verjela: fižol je bil ušiv, pa so ga očistile. Fascinantno, vsaj meni. Smile

Aja, ugriznila pa me nobena (še nikoli) ni ...
Odgovori