FIŽOL SIVI CIPRO visok
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
FIŽOL SIVI CIPRO visok
(Prenos iz arhiva)
14. SIVI CIPRO (tudi PISKRČKI, ČRNI CIPRO, NEŽIKA, CIPRO, KOKS)
Pod imenom Piskrčki sem ga dobila pri gospe Justiki (Žalec). Orhy pravi, da mu na Postojnskem pravijo Ćrni Cipro. Pep pravi, da ga v Mariboru poznajo pod imenom Nežika. V knjižnici Varuhov semen sem ga našla pod imenom Koks (iz Lenarta). Na spletu pa je kar nekaj strani, kjer se pojavlja pod imenom Sivi Cipro, kar je navedla tudi Aye-Aye. Tako mislim, da je najbolj pravilno ime Sivi Cipro, zato ga dajem dajem na prvo mesto...
Višina: preklar, v= do vrha plastične prekle
Cvetovi:
vijolični
Stroki:
Zeleni z rjavim pridihom,10.5cm, kasneje zeleni z rjavovijoličnimi lisami
Semena/zrnje:
Zrnje izrazito kroglaste oblike, sive barve s strukturo granita in črni progami. V 100g= cca 160zrn.
Uporaba :
- Stročje: Zelo okusen, najboljši ko so znotraj fižolčki že kar veliki, tako maslen, dobre stroke ima skpraj do zrelosti (pravi Aye-Aye, metuljc, orhy, darso)
- Zrnje: Namakanje čez noč, kuhanje dobrih 20min, je pa res, da je bilo zrnje sicer suho, vendar mlado (1.oktober). Se ni razkuhal. Zrnje spremeni barvo v sivorjavo, vendar sledovi prog ostanejo vodni. Fižolovka je svetlosivorjave barve.
Zrnje je okusno, lupina se čuti, vendar med jedjo ni moteča. Meso po strukturi spominja na kuhan kostanj.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 6 fotografij
Zrastel do vrha plastične prekle. Glavni pridelek je bil jeseni, čeprav je tudi poleti uspel narediti nekaj strokov. Nekaj semen je na voljo._________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 02 Okt 2014 16:03; skupaj popravljeno 7 krat
Pod imenom Piskrčki sem ga dobila pri gospe Justiki (Žalec). Orhy pravi, da mu na Postojnskem pravijo Ćrni Cipro. Pep pravi, da ga v Mariboru poznajo pod imenom Nežika. V knjižnici Varuhov semen sem ga našla pod imenom Koks (iz Lenarta). Na spletu pa je kar nekaj strani, kjer se pojavlja pod imenom Sivi Cipro, kar je navedla tudi Aye-Aye. Tako mislim, da je najbolj pravilno ime Sivi Cipro, zato ga dajem dajem na prvo mesto...
Višina: preklar, v= do vrha plastične prekle
Cvetovi:
vijolični
Stroki:
Zeleni z rjavim pridihom,10.5cm, kasneje zeleni z rjavovijoličnimi lisami
Semena/zrnje:
Zrnje izrazito kroglaste oblike, sive barve s strukturo granita in črni progami. V 100g= cca 160zrn.
Uporaba :
- Stročje: Zelo okusen, najboljši ko so znotraj fižolčki že kar veliki, tako maslen, dobre stroke ima skpraj do zrelosti (pravi Aye-Aye, metuljc, orhy, darso)
- Zrnje: Namakanje čez noč, kuhanje dobrih 20min, je pa res, da je bilo zrnje sicer suho, vendar mlado (1.oktober). Se ni razkuhal. Zrnje spremeni barvo v sivorjavo, vendar sledovi prog ostanejo vodni. Fižolovka je svetlosivorjave barve.
Zrnje je okusno, lupina se čuti, vendar med jedjo ni moteča. Meso po strukturi spominja na kuhan kostanj.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 6 fotografij
Zrastel do vrha plastične prekle. Glavni pridelek je bil jeseni, čeprav je tudi poleti uspel narediti nekaj strokov. Nekaj semen je na voljo._________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 02 Okt 2014 16:03; skupaj popravljeno 7 krat
Če se hudo ne motim, ga imam, iz tiste pesti semen, ki sem jih prelani maja dobila v Mb še na srečanju onega foruma. In jih imam pripravljene zate. meni je cvetel pozno, a obilno, pojedli smo ga veliko v stročju, za naš okus dober, pri nas je cenjen stročji tudi, če ima že kar debela semena.
Imam pripravljeno seme zate, boš lahko primerjala.
Imam pripravljeno seme zate, boš lahko primerjala.
To sorto pa poznam. Imela ga je zdaj že pokojna soseda. Sama je namreč gojila ogromno sort fižola. Prodajala je zelenjavo na tržnicah in je dobila marsikatero zanimivost. Kar nekaj sort, ki si jih tukaj opisal je bilo v njeni zbirki.
Žal zadnjih par let so obupne poletne suše in fižol nam zelo slabo uspeva.
Letos bom poskusil s turškim oz. laškim fižolom. Mogoče se bo ta bolje obnesel.
Žal zadnjih par let so obupne poletne suše in fižol nam zelo slabo uspeva.
Letos bom poskusil s turškim oz. laškim fižolom. Mogoče se bo ta bolje obnesel.