FIŽOL SIVI CIPRO visok

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

FIŽOL SIVI CIPRO visok

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
brbr
Prispevkov: 8021
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

14. SIVI CIPRO (tudi PISKRČKI, ČRNI CIPRO, NEŽIKA, CIPRO, KOKS)
Pod imenom Piskrčki sem ga dobila pri gospe Justiki (Žalec). Orhy pravi, da mu na Postojnskem pravijo Ćrni Cipro. Pep pravi, da ga v Mariboru poznajo pod imenom Nežika. V knjižnici Varuhov semen sem ga našla pod imenom Koks (iz Lenarta). Na spletu pa je kar nekaj strani, kjer se pojavlja pod imenom Sivi Cipro, kar je navedla tudi Aye-Aye. Tako mislim, da je najbolj pravilno ime Sivi Cipro, zato ga dajem dajem na prvo mesto...

Višina: preklar, v= do vrha plastične prekle

Cvetovi:
vijolični

Stroki:
Zeleni z rjavim pridihom,10.5cm, kasneje zeleni z rjavovijoličnimi lisami

Semena/zrnje:
Zrnje izrazito kroglaste oblike, sive barve s strukturo granita in črni progami. V 100g= cca 160zrn.

Uporaba :
- Stročje: Zelo okusen, najboljši ko so znotraj fižolčki že kar veliki, tako maslen, dobre stroke ima skpraj do zrelosti (pravi Aye-Aye, metuljc, orhy, darso)
- Zrnje: Namakanje čez noč, kuhanje dobrih 20min, je pa res, da je bilo zrnje sicer suho, vendar mlado (1.oktober). Se ni razkuhal. Zrnje spremeni barvo v sivorjavo, vendar sledovi prog ostanejo vodni. Fižolovka je svetlosivorjave barve.
Zrnje je okusno, lupina se čuti, vendar med jedjo ni moteča. Meso po strukturi spominja na kuhan kostanj.



Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 6 fotografij

Zrastel do vrha plastične prekle. Glavni pridelek je bil jeseni, čeprav je tudi poleti uspel narediti nekaj strokov. Nekaj semen je na voljo._________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 02 Okt 2014 16:03; skupaj popravljeno 7 krat
metuljc
Prispevkov: 9417
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Če se hudo ne motim, ga imam, iz tiste pesti semen, ki sem jih prelani maja dobila v Mb še na srečanju onega foruma. In jih imam pripravljene zate. meni je cvetel pozno, a obilno, pojedli smo ga veliko v stročju, za naš okus dober, pri nas je cenjen stročji tudi, če ima že kar debela semena.
Imam pripravljeno seme zate, boš lahko primerjala.
htf_lover
Prispevkov: 534
Pridružen: To Jun 25, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

To sorto pa poznam. Imela ga je zdaj že pokojna soseda. Sama je namreč gojila ogromno sort fižola. Prodajala je zelenjavo na tržnicah in je dobila marsikatero zanimivost. Kar nekaj sort, ki si jih tukaj opisal je bilo v njeni zbirki.
Žal zadnjih par let so obupne poletne suše in fižol nam zelo slabo uspeva.
Letos bom poskusil s turškim oz. laškim fižolom. Mogoče se bo ta bolje obnesel.
živa
Prispevkov: 2443
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Jaz sem ga dobila pomešanega med drugimi fižoli. Zelo okusen fižol._________________Lp, Živa
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

Pri nas mu pravijo nežika, dober je v stročju, svež luščen in zrel. Letos še nisem videl semena, če ima kdo viška bi se priporočal.
brbr
Prispevkov: 8021
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Živa, ga ješ tudi ti kot stročje in zrnje?

Pep, za kakšno preklo ga lahko dobiš pri meni._________________naredimo svet lepši
orhy
Prispevkov: 2452
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

Kot zrnje ga še nisem jedla, kot stročje pa je eden najboljših. Strok postane zelo hitro poln, ampak je mehak - kot bi jedel kostanj.
Letos ga zaradi slabe letine in mojega "marodiranja" sploh nismo jedli._________________
brbr
Prispevkov: 8021
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz ga tudi za stročje nisem uspela probat, sem vsega hranila za zrnje. Je zanimivo, da je tako dober za stročje, ker so mi njegovi stroki delovali nakako grobo._________________naredimo svet lepši
orhy
Prispevkov: 2452
Pridružen: Ne Jun 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a orhy »

Mogoče se tako obvaruje, da ga preveč ne pojemo že v stročju.Wink
Stroki res tako delujejo, kot praviš. Če ga poizkusiš prelomiti ( svežega) že vidiš, kako zelo je krhek, čeprav je strok že poln. Tudi zelo hitro je kuhan._________________
Odgovori