Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Lončki iz papirbetona

bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

hvala!

Papir je že natrgan, žakelj cementa je doma že od prej, modeli nabavljeni, čakam te dni še na žagovino.

Melona, kaj meniš, kaj bi se zgodilo, če bi namesto perlita ali žagovine uporabila sipko, peščeno zemljo? Potem bi bil to nek hibrid med hipertufo in papirbetonom, ne?

Ma kaj že vnaprej eksperimentiram, ko pa še enega lonca nimam narejenega

Confused ....._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Hm, ne vem, najbrž bi šlo, z mivko tudi. Poročaj, če boš poskusila.
bobolino

na mivko pa niti pomislila nisem, pa je doma. Ja nič, bomo probali.

Hvala za namig!_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

heloha, nekoč sem tudi jaz izdelovala take posode, a bolj nizke varijante za razne netreske itd. dajala sem maso narejenega cemnta s peskom in z kokosovimi vlakni vmes med večjo in noter v njo postavljeno manjšo kartonsko škatlo, katero moraš enakomerno podprti z palicami, da jo teža cementa ne deformira. spodaj v maso zapičiš 1-2 mali leseni palici za luknje. izdelek pride naravne barve kot, da bi bil iz zemlje. zdržijo cca 2-3 leta. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
bobolino

še moj ovekovečen poskus:

mesa je bila iz 1/3 namočenega in odcejenega časopisnega papirja (opomba - ne bi ga rabila tako odcejati, je bilo potem potrebno dodati malo vode), 1/3 žagovine, 1/3 sivega cementa pa še čisto malo, armirne iglice za estrihe. Model je bila plastična posoda za par evrov, namazana na debelo s sredstvom za pomivanje posode:

škatlica je v loncu zaradi primerjave velikosti:

ker mi je na koncu ostalo nekaj mase, sem bolj na debelo naredila dno. Vse skupaj sem dala sušit v napol zaprto veliko črno vrečo. V namakanju je že nova runda natrganega časopisnega papirja, tokrat se bo izdelovala večja posoda enake oblike, kot je gornja (večji model). Tehtala pa te posode še nisem, je pa kar težka v primerjavi z glinenimi posodami približno iste velikosti._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Lepo, bobolino Smile. Se bo dal rob kaj zbrusiti? Videti je kar oster.
Kaj boš posadila notri? Siva barva se bo lepo podala zelenju in cvetju Cool
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Dobro izgleda, Bobolino. Netreske in podobno vidim notri Wink . Te dni se tudi jaz lotim nove runde.
bobolino

Prav netreskom bo tale namenjena.

Masa bo naslednjič še redkejša, in bolj bom zagladila rob, čeprav tisto, kar vidiš nazobčano, ni cement, ampak vlakna za armiranje, ki so izstopila iz mase.

Bel cement pa je pri nas predrag,n10 eur 20kg Confused ? A je kje ceneje?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
bobolino

No, danes sva nabavila večje modele, masa je približno enaka, kot zgoraj zapisano, mož ješe dodal malo mivke in dosti več vode. Je bilo lažje pacat. Viola lonec je moje izdelave, belega pa dela mož. Je fajn te 'potičke' delat! Wink

_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

bobolino, čestitke obema. kot je nekdo svetoval bi bilo potrebno, ko se vse posuši, malo podrgniti- izravnati skledo. lahko jo močno obrusiš koso in tako potenciraš neko dijagonalo. za tako obliko je bolje izdelati nvo posodo. in te dlačice (verjetno je to plastika) rahlo prikuriti-zapaliti, da ne kvarijo izdelka. lpvoda

PS: siva barva je zelo lepa. a če hočeš pobarvati lahko uporabiš kremo za čevlje in narahlo večkrat premažeš ter potem zglancaš. bodi pozorna, da masa kreme ne gre v te vidne pore, ker to je prav šik._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori