Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Betula pendula - navadna breza

crtj-admin
Site Admin

Betula pendula - navadna breza

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Ruby

Odgovor Napisal/-a Ruby »

Pozdravljeni!

Ima morda kdo na vrtu brezo in se mu je kaj podobnega že zgodilo?

Listi so najprej dobili črne pikice, nato so postali rumeno zeleni, potem rumeni, nato odpadejo. Imam dve brezi, ki sta bili skoraj čisto goli že v avgustu.

V živilski lekarni sem vprašala, pa so rekli, da jima manjka železa. Sem se držala navodil, pa ni nič pomagalo. Potem sem našla tale članek:
http://www.ontario.ca/environment-and-energy/septoria-leaf-spot-birch.

Ima kdo izkušnjo s tem?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Bi rekla, da je brezova rja, ki jo povzroča gloiva (oz, rja) Melampsoridium betulinum. Kaj več tukaj.
Vsekakor pa je povzročitelj gliva.
Ruby

Ja, bi lahko bilo. Veš morda za kašen link, kjer bi pisalo, kaj naredit?
metuljc

Pograbi listje in ga zažgi ter počakaj na pomlad, ko se bodo breze spet olistale. Zakaj bi strupila okolje, si bodo rastline spomladi pomagale same. Letošnje mokro leto je pač naredilo veliko škode, tudi take, ki je v bistvu le lepotna napaka brez. Vsaj moje mnenje je tako.
Ruby

Hja. Mislim, da je okužena tudi glicinija, pa marelica, vrtnice... Listje ves čas odstranjujem, nekaj malega jih še imajo. Letos je res katastrofa; še po travi imam cel kup gob - strupenih seveda. Sem preverila.
metuljc

Gotovo niso vse naštete rastline zbolele za isto boleznijo. So pa najbrž kar vse doživele napad gliv (plesni in rje, pa še kaj iz bližn jega sorodstva), te se pač izredno dobro počutijo v vlažnem in toplem okolju, ki nam ga letos res ni manjkalo.
Odgovori