Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ipheion uniflorum - triteleja, brodieja

crtj-admin
Site Admin

Ipheion uniflorum - triteleja, brodieja

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Tole cveti med hrušicami. Rahlo modrikast pridih ima.

Mirosa

Odgovor Napisal/-a Mirosa »

V knjigi Cvetje v vrtu avtor navaja, da ima ta čebulnica več imen. V tej knjigi je navadena pod imenom ipheion uniflorum, poslovenjeno ime pa naj bi bilo triteleja ali brodieja.
Imam jo že vrsto let, se pa ne spomnim, kje sem jo dobila. Cveti takrat kot grozdki, tudi sicer se obnaša podobno. Če ji rastišče ustreza, se hitro širi in v kratkem naredi veliko skupino.
Uporabniški avatar
Melona

Mirosa, hvala lepa very happy !
Mirosa

Tako se majhna skupinica tritelej razraste v par letih.

robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Vaaauu
Uporabniški avatar
Melona

Ooo, Mirosa, lepooo! Bom čakala, pri meni se jih je znašlo le nekaj, morda pet.
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

In tisto travasto listje je od njih? Sicer lepo, ampak veliko ˝šavja˝ za tisti cvetek=). Ampak ker jih še nimam, se bodo znašle tudi pri meni, ko bo prilika=).
Mirosa

Ja, zelenje je njihovo, Ne zacvetijo vse čebulice hkrati. Skupino sem slikala bolj na začetku cvetenja. Na višku cvetenja se zelenja skoraj ne vidi. Je pa to rožica, ki cveti spomladi, potem je samo zeleno »šavje«. Meni sicer ustreza, ker so čebulice tako na gosto, da plevelu praktično ne pustijo blizu. Tako je čez leto manj za pleti in zemlja je zaščitena.
Fotografije zgornje »plahtice« v polnem cvetenju nimam, zdaj pa je višek cvetenja že mimo. Imam pa eno fotografijo manjše skupine, ki je bolj v cvetju:

Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

o lepo , da ste me spomnili na mojo, ki pa je komaj še pri življenju, jo prerašča trava Crying or Very sad , si zasluži boljše mesto, se ni razrasla kot sem pričakovala. Škoda. Saj je užitna, okus spominja na drobnjak česen in če je listov preveč je lahko hitro kakšna malica pade. Tukaj kaj več Very Happy
Odgovori