Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Gomasio
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Gomasio
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 1193
- Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am
Gre za mešanico sezamovih semen ter soli, ki jo uporabljamo za soljenje različnih jedi (juhe, solate, zelenjavo, slano pecivo ali namazi, pri peki kruha ...)
Pri nas ga delamo že dolgo. Običajno iz belega sezama.
Tokrat pa malo drugače.
V levi posodici iz črnega sezama in v desni mešanica sezamov z dodatkom črne kumine (s pridihom po popru, pikantnosti).
Recept:
Potrebujemo sezam, grobo morsko sol in terilnik.
Količine prilagodimo svojim potrebam.
Od razmerja 15:1 v prid sezama do nekje 12:1 spet v prid sezama(s tem povečujemo slanost).
Prvo v ponvi na hitro prepražimo sol in jo stresemo v terilnik.
V isti ponvi med stresanjem ponve prepražimo še sezam.
Nekje toliko časa, da zadiši oz semena postanejo hrustljava.
Le paziti moramo, da jih ne zažgemo.
Jaz potem to trem v terilniku. Manjše količine, ker običajno delamo na zalogo.
S krožnimi gibi in nekaj pritiska. Ne stremo popolnoma v prah.
Mešanico zaprem v steklene kozarčke. Hranimo ga lahko tudi pol leta in Nikoli ga ne smemo hraniti v hladilniku.
Gomasio ni priročen samo za soljenje, začinjanje.
Ker je bazičen ugodno vpliva na prebavo, pomaga pri pekoči zgagi , je pomočnik pri zakisanosti organizma, izboljšuje krvno sliko in tako naprej.
Pri nas ga delamo že dolgo. Običajno iz belega sezama.
Tokrat pa malo drugače.
V levi posodici iz črnega sezama in v desni mešanica sezamov z dodatkom črne kumine (s pridihom po popru, pikantnosti).
Recept:
Potrebujemo sezam, grobo morsko sol in terilnik.
Količine prilagodimo svojim potrebam.
Od razmerja 15:1 v prid sezama do nekje 12:1 spet v prid sezama(s tem povečujemo slanost).
Prvo v ponvi na hitro prepražimo sol in jo stresemo v terilnik.
V isti ponvi med stresanjem ponve prepražimo še sezam.
Nekje toliko časa, da zadiši oz semena postanejo hrustljava.
Le paziti moramo, da jih ne zažgemo.
Jaz potem to trem v terilniku. Manjše količine, ker običajno delamo na zalogo.
S krožnimi gibi in nekaj pritiska. Ne stremo popolnoma v prah.
Mešanico zaprem v steklene kozarčke. Hranimo ga lahko tudi pol leta in Nikoli ga ne smemo hraniti v hladilniku.
Gomasio ni priročen samo za soljenje, začinjanje.
Ker je bazičen ugodno vpliva na prebavo, pomaga pri pekoči zgagi , je pomočnik pri zakisanosti organizma, izboljšuje krvno sliko in tako naprej.