Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

Odgovori
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Cherokee Lime še nisem pregledala! Javim!_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Prosim za pomoč! V svoji paradižnikovi džungli sem danes opazila tole.

Po brskanju po tejle temi sklepam, da je to plesen Crying or Very sad . Do zdaj je bilo vse tako zdravo, da mi je najbrž pozornost malo popustila, predvsem pa nimam izkušenj. Ni pa videti poškodovanih listov, kot jih opisujejo drugi, tudi na plodovih zaenkrat ni poškodb.
Je res plesen ali morda kaj drugega?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Ja na žalost je res. Malo poglej po starih vpisih kaj vse se še da narediti.ali rešiti._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ja, to je plesen. Če imaš na kakšni rastlini manjša okužena mesta, jih postrgaj dol z nožkom in poškropi z bio sodinim fungicidom. Na teh slikah so okužene večje površine vej, tako da mislim, da je to najbolje odrezati. In razredči rastline, potrgaj zalistnike, liste, če so pregosti, da bodo rastline čimbolj zračne.

Sama imam plesen že od začetka julija in paradižnike pregledujem 2x dnevno, odtrgam vsak tudi čisto malo okužen list, postrgam vsako okuženo vejico ter redno škropim z bio sodinim fungicidom in Neem tonikom in se zaenkrat za silo držijo. V začetku sem pa nabrala en dan celo 2 jupol posodi obolelih delov rastlin. Ta teden seveda pričakujem spet večji izbruh bolezni, a upam, da mi zdržijo vsaj toliko, da bodo vsi spodnji plodovi dozoreli.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

heloha, moji "novoletni okraski"- porezala sem vso bolano listje in gnjle p. pred 2-mi dnevi. špricala ne bom nič več ker je nesmisleno z ozirom, da vsaki drugi dan pada in sedaj nič več ne pomaga /edino fungicid a karenca je če se ne motim 14 dni). očiščen paradižnik se debeli zelo hitro. to so bili poskusni p. še cca 6o steblov p. bo potrebno očistiti, kdaj ne vem, ker vsak drugi dan pada. neskončno vlažno je in neprijazno za rastline in zame. lpvoda

copatka

Ups, ko sem videla svojo povečano slikco in šla še enkrat z očali na vrt - seveda je tudi na listih! Rolling Eyes_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
copatka

Hvala, Plamenka in Pajo!

Ker je to paradižnik, ki je trenutno najbolj poln, a še vsi zorijo, ga bom vseeno probala rešiti - odrezati manjše veje, debela stebla pa spraskati. In seveda poškropiti. Zaenkrat zgleda, da je samo na enem, ampak, ker imam res džunglo, je včasih težko presoditi, kam paše kakšna veja Confused .

Dobra šola za drugo leto - prej začeti obtrgavati zalistnike in zreducirati vrhove. Ko pride bolezen, nastane problem, čeprav je do zdaj zgledalo vse idealno ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
JERCA

Odgovor Napisal/-a JERCA »

Po deževni soboti(edini ko nisem bila na vrtu) sem včeraj spet opazila povečanje obolelih listov. Skratka če vsakodnevno ne trgam obolele dele listja stran, se hitrost razmnoževanja bolezni poveča in gre s svetlobno hitrostjo naprej. In ko sem zvečer odložila škropilnico in utrujena tlačila obolelo listje v vreče za smeti, so mi na hrbet začele padati ( saj ne boste verjeli....) dežne kaplje. puli lase Nisem vedla al naj se začnem jokat al naj se smejem.No in če bo danes popoldan kaj suhega vremena, bomo včerajšnjo vajo ponovili._________________JERCA- nekdanja ERIENNE
JERCA

Odgovor Napisal/-a JERCA »

Tudi v mojem rastlinjaku je veliko posušenih cvetov, kljub čebelam in ostalim žuželkam ki se zbirajo v rastlinjaku. Redko katera rastlina ima nastavljene plodove od tal do stropa. Zato že kar režem vrhove, da bodo plodovi čimprej dozoreli. Avgusta bom prazne rastline (kljub cvetenju) populila in posejala solato, da bo za jesen._________________JERCA- nekdanja ERIENNE
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tudi jaz sem sredi srdite bitke na novi fronti, ki jo je plesen začela takorekoč čez noč s petka na soboto. V petek zvečer je bilo še vse v redu - oziroma pod kontrolo (tu in tam kakšen napaden vršiček lista). V soboto pa so bile nekatere rastline pošteno pegaste. Tako sem v soboto in nedeljo čistila napadeno listje, zvečer pa škropila s sodo in Neemom. Tudi danes zvečer bom naredila isto, in jutri, in.... Zanimivo pa je, da so nekatere sorte občutno bolj napadene kot druge /vsaj zaenkrat)._________________naredimo svet lepši
Odgovori