Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2017
-
- Site Admin
Paradižnik 2017
(Prenos iz arhiva)
Že planirate, katere sorte in koliko boste sejali naslednje leto? Sama zaenkrat še ne. Dobila sem polno semen novih, zanimivih sort in spet bo težka selekcija. S številom sadik sem omejena na 72 v obeh rastlinjakih ter 5 zunaj. Pa še nekaj nizkih paradižnikov lahko posadim ob robu rastlinjaka, čeprav gre to na račun paprik in čilijev.Nazadnje urejal/a Plamenka 08 Mar 2019 21:05; skupaj popravljeno 1 krat
Jaz bom videla, kaksna bo situacija doma. Letos sem "zabluzila" pri pobiranju semen - enostavno nisem imela volje. Sicer bi lahko z vami delila semena dwarfov, ki sem jih nabavila od Tatiane. Saj imam semen se za sezono ali dve, za delit pa zal ne.
Ce bom torej sadila, potem bom gotovo dwarfe. Imajo dovolj velike plodove, ni potrebno trgati zalistkov. Treba je resiti samo se problem zalivanja, ker me cez teden ni, v loncih pa jih ne mores pustit brez zalivanja cel teden.
Semen imam torej dovolj, dwarfi in morda pelati pa bodo tisti, ki bodo prednjacili. Gotovo pa ne bom imela toliko sadik kot lani in letos. Mislim, da moras imeti paradiznik blizu doma, ker kar zahteva nekaj pozornosti. Mirda bom imela kako papriko vec in kak paradajz manj.
Ce bom torej sadila, potem bom gotovo dwarfe. Imajo dovolj velike plodove, ni potrebno trgati zalistkov. Treba je resiti samo se problem zalivanja, ker me cez teden ni, v loncih pa jih ne mores pustit brez zalivanja cel teden.
Semen imam torej dovolj, dwarfi in morda pelati pa bodo tisti, ki bodo prednjacili. Gotovo pa ne bom imela toliko sadik kot lani in letos. Mislim, da moras imeti paradiznik blizu doma, ker kar zahteva nekaj pozornosti. Mirda bom imela kako papriko vec in kak paradajz manj.
-
- Kraj: Domžale
Jaz tri sadike za 2017 že imam, če bodo preživele.
Red Robin, oziroma nekaj podobnega. Bolj tako za hec, ker so simpatične male rastline.
Kaj in koliko bom pa sadil, se pa še odločam. Verjetno tako kot letos 6 sadik na gredo za hišo in kakšnih 8 - 10 na njivo.
Pa nekako tudi študiram, kako bi Yellow Pear gojil v enem loncu pod nadstreškom, doma pred vhodom, ker te sorte ne prostem verjetno ne bom več imel.
Se priporočam za semenček ali dva kakšnega dobrega temnega paradižnika.
Red Robin, oziroma nekaj podobnega. Bolj tako za hec, ker so simpatične male rastline.
Kaj in koliko bom pa sadil, se pa še odločam. Verjetno tako kot letos 6 sadik na gredo za hišo in kakšnih 8 - 10 na njivo.
Pa nekako tudi študiram, kako bi Yellow Pear gojil v enem loncu pod nadstreškom, doma pred vhodom, ker te sorte ne prostem verjetno ne bom več imel.
Se priporočam za semenček ali dva kakšnega dobrega temnega paradižnika.
Kot sem videla na netu, je Red Robin podobne rasti, kot Vilma. Če ga boš imel pod umetno svetlobo, bo preživel, drugače težko, ker dnevne svetlobe še nekaj mesecev ne bo dovolj in dan bo še dolgo prekratek za paradižnik. Yellow Pear se dobro obnese tudi v loncu.
Pred naslednjim srečanjem, če prideš, me spomni za kako seme črnega.
Pred naslednjim srečanjem, če prideš, me spomni za kako seme črnega.
-
- Kraj: Domžale
Še nekaj sem se spomnil...
Na enem jesenskem srečanju v K4 je bila na mizi košarica s semeni za vzet ( ne vem čigavimi ) in sem res vzel seme enega, kjer je pisalo, da gre za rdeč pelat, imena pa nisem znal 100% zanesljivo prebrati.
Po iskanju po internetu, sem prišel do zaključka, da gre po vsej za sorto Auria:
http://tatianastomatobase.com/wiki/Auria
Zna kdo kaj več iz izkušenj povedati o tej sorti ?
Na enem jesenskem srečanju v K4 je bila na mizi košarica s semeni za vzet ( ne vem čigavimi ) in sem res vzel seme enega, kjer je pisalo, da gre za rdeč pelat, imena pa nisem znal 100% zanesljivo prebrati.
Po iskanju po internetu, sem prišel do zaključka, da gre po vsej za sorto Auria:
http://tatianastomatobase.com/wiki/Auria
Zna kdo kaj več iz izkušenj povedati o tej sorti ?
Joj se pohiteli, ja leto 2017 bo kmalu tu, pa nas že srbijo prsti..._________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
https://picasaweb.google.com/home