Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

mleti čili

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

mleti čili

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
stara postaja
Prispevkov: 1146
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Prosim poznavalce za nasvet: jeseni so mi ostali zeleni čiliji različnih sort, ki so na okenski polici lepo dozoreli (celi potrgani plodovi). Dosušeni na krušni peči so že zdavnaj godni za mletje, pa ne vem, kako se lotiti. Meljete cele ali odstranite semena?
Hvala in lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
juglans
Prispevkov: 3382
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Verjetno boš sedaj, ko so že suhi težje čistila seme, zato jih zmelji kar kompletno z njimi. Jih, oz. ga boste pač malo skromneje nasipali v jedi. (če bi bili premočni)

Sicer pa se sam čiščenja lotevam pred sušenjem, ali pa tudi ne. Odvisno kako močnega želim.

In previdno dihaj med mletjem, da ne boš na grob način pregnana od mlinčka stran. Laughing
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz meljem cele, v kavnem mlinčku._________________naredimo svet lepši
stara postaja
Prispevkov: 1146
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Hvala za nasvete, se že "veselim" aromaterapije Rolling Eyes ._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

stara postaja je napisal/a:
Prosim poznavalce za nasvet: jeseni so mi ostali zeleni čiliji različnih sort, ki so na okenski polici lepo dozoreli (celi potrgani plodovi).

Me firbec daje, kako pa je s skovili pri tako dozorelih čilijih?

Drugače tudi nimam predpisanega sistema, čilije meljem s semeni, ali očiščene semen, kakor kdaj.
V namenskem čili mlinčku, nekoč je bil kavni Cool Wink ._________________mfranc
stara postaja
Prispevkov: 1146
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Tudi jaz nameravam uporabiti star kavni mlinček.
Kako je s skovili pa ne vem. S tem se niti ne obremenjujem, tudi z imeni ne. Imam nekaj hudih, nekaj blažjih in nekaj vmes (beri skrižano). Za nas odgovarja namenu, omaka je kar huda.
P.s. če ne bi imela rešpekta pred vami gurmani, bi ti ponudila ščepec za probo.
Mimogrede, tvoja bavarska figa je letos že kar lepo obrodila in se te vedno s hvaležnostjo spomnim, ko utrgam sadež Laughing . To je dodana vrednost podarjenih rastlin._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
pika
Prispevkov: 1325
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pika »

Jaz meljem v smuti-mejkerju, se lepo opere v pomivalcu.
Zelenc
Prispevkov: 464
Pridružen: Pe Avg 15, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Posušeni čili ima po mojih izkušnjah še vedno polno pekočosti in aromo. Odvisno seveda od vrste.

Je pa stvar vsakega posameznika ali bo semena odstranjeval ali ne. Jest jih ne odstranjujem, saj imam nek super truper mlinček z dvojnimi rezili, ki čilije v popoln prah zmeljejo v manj kot pol minute.

Tako pripravljeno zadevo dam lepo v steklen glažek in redno uporabljam. Splača se tudi poigrati in narediti bavni spekter - en glaž rumenih, en rdečih, en črnih in en zelenih čilijev.

Če drugo ne, zadeva strašno lepo izgleda kot darilo...
thag
Prispevkov: 345
Pridružen: Po Feb 22, 2016 1:00 am

Odgovor Napisal/-a thag »

Jaz za "redčenje" pikantnosti po potrebi dodam mleto papriko, oz lani sem nekaj svoje posušil in jo zmlel notri. Pride prav tudi pri kuhanju, saj papriko rad dodajam-o v jedi. hkrati sem pa naredil tudi z suhimi gobami, sem posušil in zmešal skupaj črne trobente.
Odgovori