Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
OBIRANJE BRESKEV
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
OBIRANJE BRESKEV
(Prenos iz arhiva)
juglans je napisal/a: |
V prihodnje pa bodo pričele tudi že vinogradniške, s katerimi bo potrebno tudi nekaj storiti, a ne vem še kaj bi. |
O, hvala za nasvet. Malo smo resnično razmišljali, da bi jih še malo "pokompotili". Potem pa nič. Marmelade zadnje čase nekako zelo malo pojemo tako da so v špajzi še neki stari letniki.
Sicer jih (tudi ostalo sadje) velikokrat kar narežemo na koščke in zamrznemo za smutije, vendar je skrinja nekam nenavadno polna.
Pomislil sem tudi na sušenje. morda kdo kaj ve, ali se je to že kaj poizkušalo in kako je izpadlo?
Sicer jih (tudi ostalo sadje) velikokrat kar narežemo na koščke in zamrznemo za smutije, vendar je skrinja nekam nenavadno polna.
Pomislil sem tudi na sušenje. morda kdo kaj ve, ali se je to že kaj poizkušalo in kako je izpadlo?
Obiranje:
- za svežo porabo ponavadi obiramo take, ki so na otip že malo mehke (nekateri pa imajo radi tudi trde),
- za marmelado porabimo mehke,
- za kompot obiramo zrele a še trde, (porabimo tudi malo naćete od os in sršenov)
- za gosti sok porabimo zrele - tako mehke kot trde (porabimo tudi načete od os in sršenov)
- za hrambo v hladilniku obiramo zrele, a še trde. Tako podaljšamo čas hrambe._________________lp
- za svežo porabo ponavadi obiramo take, ki so na otip že malo mehke (nekateri pa imajo radi tudi trde),
- za marmelado porabimo mehke,
- za kompot obiramo zrele a še trde, (porabimo tudi malo naćete od os in sršenov)
- za gosti sok porabimo zrele - tako mehke kot trde (porabimo tudi načete od os in sršenov)
- za hrambo v hladilniku obiramo zrele, a še trde. Tako podaljšamo čas hrambe._________________lp
juglans je napisal/a: |
Pomislil sem tudi na sušenje. morda kdo kaj ve, ali se je to že kaj poizkušalo in kako je izpadlo? |
Sem poskusil s sorto redhaven. Zreli in na otip malce mehki breskvi sem odstranil koščico, jo narezal na večje krhlje ter posušil. Za jest so ob robovih in v delu ki je ob peški bile preveč izsušene in skoraj neužitne. Enako lupina. Okus je bil tudi bolj medel. Zato ni čudno, da jih ne prodajajo._________________lp
Muha
pišeš, da so vinogradniške breskve dobre za marmelado. Moje vinogradniške niso nič špricane, so zelo okusne in dišeče. Koža pa je na eni strani nagrbančena in pikasta. Sedaj jih na tej strani lupim, ostalo pa narežem na koščke.
Kaj naj dodam da bi ta marmelada dobila malo barve, Imam v zamrzovalniku
nekaj črnega ribeza. Ali bi ta kombinacija bila dobro.
Hvala za odgovor.
Ana
pišeš, da so vinogradniške breskve dobre za marmelado. Moje vinogradniške niso nič špricane, so zelo okusne in dišeče. Koža pa je na eni strani nagrbančena in pikasta. Sedaj jih na tej strani lupim, ostalo pa narežem na koščke.
Kaj naj dodam da bi ta marmelada dobila malo barve, Imam v zamrzovalniku
nekaj črnega ribeza. Ali bi ta kombinacija bila dobro.
Hvala za odgovor.
Ana
Ana, bo, še boljše bi bile robide, ker imajo manj lastnega okusa, ali pa malo aronije, ker da hitro barvo. Samo sok aronije, prekuhaš plodove, zmelješ, precediš skozi gosto cedilo.
Če pa hočeš obdržati okus breskev nespremenjen, pa pusti same, bo bleda, ampak dobra marmelada.
Tudi jaz sem danes obirala in jutri me čaka še ena runda, dobim pomočnika, ki je višji, mlajši,......
Če pa hočeš obdržati okus breskev nespremenjen, pa pusti same, bo bleda, ampak dobra marmelada.
Tudi jaz sem danes obirala in jutri me čaka še ena runda, dobim pomočnika, ki je višji, mlajši,......
Jaz sem pa moje breskvice - tudi pikaste, zgrbančene, a izjemnega okusa, vložila same, brez vsega.
Enih nisem niti olupila, samo narezala na koščke, dobro natlačila v kozarec in pasterizirala.
Večino plodov pa sem za trenutek potopila v krop, olupila, očistila, narezala na koščke in ravno tako natlačila v kozarec.
Vsi kozarci se dobro držijo. Breskvice bodo čez zimo še kako prav prišle..._________________naredimo svet lepši
Enih nisem niti olupila, samo narezala na koščke, dobro natlačila v kozarec in pasterizirala.
Večino plodov pa sem za trenutek potopila v krop, olupila, očistila, narezala na koščke in ravno tako natlačila v kozarec.
Vsi kozarci se dobro držijo. Breskvice bodo čez zimo še kako prav prišle..._________________naredimo svet lepši