Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Sorbus aria - mokovec
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Sorbus aria - mokovec
(Prenos iz arhiva)
Prav veliko informacij o mokovcu ni ... > https://sl.wikipedia.org/wiki/Mokovec
Ga kdo goji? Je problematičen?
Ga kdo goji? Je problematičen?
Do sedaj je bilo tu na gartlcu o mokovcu zapisano tole:
Igy je napisal/a: |
Jerebika raste po obronkih gozdov; mokovec pa je bolj redek. |
TwityPity je napisal/a: | ||
No, bomo probali (aronijo - op) v naslednjih dneh okulirati na glog, jerebiko in mokovec. Za glog sem vprašal zato, ker sem tukaj zasledil:
Torej, je ponavadi cepljena na jerebiko in glog, kateri je šibkejše rasti, kar bi meni ustrezalo, saj naj bi po podatkih dosegel do max. 14m (povprečno 5m), jerebika se mi zdi prevelika za na vrt, potem pa ostane samo še mokovec. |
zuf je napisal/a: |
Hrušica se lahko poleti okulira na glog, jerebiko in mokovec. |
TwityPity je napisal/a: |
Danes sem šel malo na ogled. Aronija na jerebikah - odlično, na ostalih - glog in mokovec pa malo manj. Zaključek - če je možnost, cepim s spajanjem (poševen rez s škarjami, spojiš in obviješ z izolir trakom ali parafilmom). Izolir trak sem odvil danes. ... |
Optimist je napisal/a: |
Ob žledu močno poškodovano jerebiko sem pomladi cepil z aronijo sorta Galicijanka. Oprijem 100%! Upam da preživi zimo! ... Pred dnevi sem prilimal en cep ta iste še na mokovec.... (T) |
juglans je napisal/a: |
... Me je ta pomlad presenetila z novimi kalčki mokovca (Sorbus aria), vinogradniških breskev, cimberja, latnati mehurnik, nekatere pa še čakam. Vse to sejano jesen '13. |
praden je napisal/a: |
Pozdravljeni, nekaj teh grmov raste ob cesti, ki vodi v Koritnice (Notranjska). Na istem območju sem našel še dva, meni nepoznana grma. Hvala za odgovore. |
metuljc je napisal/a: |
Ja, mokovec je rastlina, ki jo je dva dni nazaj posadil naš predsednik na obisku pri papežu. Matjaž Mastnak piše o tej izbiri takole. Mokovec je sicer bližnji sorodnik jerebike (Sorbus aucuparia) in breka (Sorbus torminalis). |
Optimist je napisal/a: |
... Imam cel nasad Aronij cepljen na Jerebiko in Mokavec, v kontra smer nisem šel... Verjamem da bi se Brek dobro obnesel na Jerebiki ali Mokavcu |
Na "enem starem" forumu je majdra v rubriki "Sorbus aucuparia - jerebika" zapisal... :
http://rastline.mojforum.si/rastline-about2296.html&highlight=mokovec - 10. nov 2010 ob 12:48
"Mokovec gojijo predvsem kot okrasno drevo, ponekod pa tudi zaradi plodov, iz katerih kuhajo žganje. Mokovec zrase od 12 do 15 metrov v višino in je pogosto nepravilne rasti.
Cvetovi mokovca so dvospolni, združeni pa so v bela, grozdasta socvetja, ki so prekrita s puhom. Drevo je žužkocvetka, kar pomeni, da je v cvetovih cvetni prah in pelod. Plodovi, ki nastanejo iz oplojenih cvetov so majhne rdeče ali oranžne jagode, ki so užitne. Meso teh plodov je rumeno, meso sladkastega okusa. Nabiramo jih v prvih jesenskih dneh, ko se zmehčajo. Odrežemo cele skupine plodov, s pecljev pa jihpoberemo šele pred uporabo. V hladilnik se s peclji dobro ohranijo po teden ali več. Za zimo jih posušimo ali zamrznemo.
Iz polodov mokovca je mogoče nakuhati žganje s sadnim vonjem. Lahko pa plodove namočimo v žganje in putimo vsaj 3 tedne. Iz plodov mokovca pripravljamo marmelade in želeje po enakem postopku kot iz jerebike . Pest plodov skupaj z drugim sadjem skuhajte v kompot. Za takojšnjo porabo jih pretlačimo v kašo skozi sito, da odstranimo pečke, ki jih lahko uporabimo za kompot kot dodaten okus.
Ko so bili hudi časi lakote so ljudje plodove so nabirali, jih na peči (ali v ohlajajoči se peči) posušili in suhe zmleli v moko. Kot primes krušni moki ali celo njen nadomestek so iz mokovčevemoke pekli sladkast kruh. Zato je mokovec pravzaprav v resnici dobil ime mokovec.
Opozorilo: V plodovih so pečke, za katere je bolje, da jih izpljunemo, saj v vsebujejo amigdalin, ki je v večjih količinah strupen. Amigdalin je tudi v pečkah jabolk, hrušk in drugih gojenih sorodnikov mokovca.
Viri: Matjaž Mastnak, Nedelo z dne, 23. 9. 2007
Mokovec, v Total, 21.9.2007 str.16"
Počasi bomo izvedeli "vse" o mokovcu ...
... in mogoče tudi,
kdo je majdra?
Dajmar?
Dajmir, mravlja...
http://rastline.mojforum.si/rastline-about2296.html&highlight=mokovec - 10. nov 2010 ob 12:48
"Mokovec gojijo predvsem kot okrasno drevo, ponekod pa tudi zaradi plodov, iz katerih kuhajo žganje. Mokovec zrase od 12 do 15 metrov v višino in je pogosto nepravilne rasti.
Cvetovi mokovca so dvospolni, združeni pa so v bela, grozdasta socvetja, ki so prekrita s puhom. Drevo je žužkocvetka, kar pomeni, da je v cvetovih cvetni prah in pelod. Plodovi, ki nastanejo iz oplojenih cvetov so majhne rdeče ali oranžne jagode, ki so užitne. Meso teh plodov je rumeno, meso sladkastega okusa. Nabiramo jih v prvih jesenskih dneh, ko se zmehčajo. Odrežemo cele skupine plodov, s pecljev pa jihpoberemo šele pred uporabo. V hladilnik se s peclji dobro ohranijo po teden ali več. Za zimo jih posušimo ali zamrznemo.
Iz polodov mokovca je mogoče nakuhati žganje s sadnim vonjem. Lahko pa plodove namočimo v žganje in putimo vsaj 3 tedne. Iz plodov mokovca pripravljamo marmelade in želeje po enakem postopku kot iz jerebike . Pest plodov skupaj z drugim sadjem skuhajte v kompot. Za takojšnjo porabo jih pretlačimo v kašo skozi sito, da odstranimo pečke, ki jih lahko uporabimo za kompot kot dodaten okus.
Ko so bili hudi časi lakote so ljudje plodove so nabirali, jih na peči (ali v ohlajajoči se peči) posušili in suhe zmleli v moko. Kot primes krušni moki ali celo njen nadomestek so iz mokovčevemoke pekli sladkast kruh. Zato je mokovec pravzaprav v resnici dobil ime mokovec.
Opozorilo: V plodovih so pečke, za katere je bolje, da jih izpljunemo, saj v vsebujejo amigdalin, ki je v večjih količinah strupen. Amigdalin je tudi v pečkah jabolk, hrušk in drugih gojenih sorodnikov mokovca.
Viri: Matjaž Mastnak, Nedelo z dne, 23. 9. 2007
Mokovec, v Total, 21.9.2007 str.16"
Počasi bomo izvedeli "vse" o mokovcu ...
... in mogoče tudi,
kdo je majdra?
Dajmar?
Dajmir, mravlja...