Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2023
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Čili 2023
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Pri meni sta sorti Jalapeno in Jalapeno Craigs Grande že zunaj, danes sem pa posejal še Aji Amarillo.
S kakšnimi nuklearci se doma letos ne bom ukvarjal.
Itak jih imamo dovolj v službi po vseh prostorih ( seveda sem jaz zelo (so)kriv za to ); delajo skoraj celo leto in dejansko lahko skoraj kadakoli dobim kak plod.
Bi bil pa vesel semen vodinega Istrijanskega Štriglona, če še kdo vzdržuje to sorto ...
S kakšnimi nuklearci se doma letos ne bom ukvarjal.
Itak jih imamo dovolj v službi po vseh prostorih ( seveda sem jaz zelo (so)kriv za to ); delajo skoraj celo leto in dejansko lahko skoraj kadakoli dobim kak plod.
Bi bil pa vesel semen vodinega Istrijanskega Štriglona, če še kdo vzdržuje to sorto ...
Pozdravljeni po dolgem času.
Imam eno prošnjo, predvsem za strokovnjake kot npr. mfranc, če lahko opišete svoje preverjene recepte za mešanico zemlje za korita in lonce s čiliji, papriko in ostalimi plodovkami?
Sam še nisem našel dobre mešanice (kupljenega substrata, komposta, ostalih dodatkov, dodatnih gnojil), da bi čiliji lepo rasli eno sezono.
Vedno imam probleme s pomanjkanjem določenih hranil, kar je vidno po odpadanju cvetov, manjših plodovih, poškodbah na listih...
Torej še enkrat: če grem v vrtni center, bauhaus ali podobno, kaj kupiti in v kakšnem razmerju zamešati, ter kaj dodajati med sezono?
Lahko bi zapisali dva recepta, enega osnovnega (če imaš loncev manj) in enega naprednega (če imaš že manjšo proizvodnjo )?
Imam eno prošnjo, predvsem za strokovnjake kot npr. mfranc, če lahko opišete svoje preverjene recepte za mešanico zemlje za korita in lonce s čiliji, papriko in ostalimi plodovkami?
Sam še nisem našel dobre mešanice (kupljenega substrata, komposta, ostalih dodatkov, dodatnih gnojil), da bi čiliji lepo rasli eno sezono.
Vedno imam probleme s pomanjkanjem določenih hranil, kar je vidno po odpadanju cvetov, manjših plodovih, poškodbah na listih...
Torej še enkrat: če grem v vrtni center, bauhaus ali podobno, kaj kupiti in v kakšnem razmerju zamešati, ter kaj dodajati med sezono?
Lahko bi zapisali dva recepta, enega osnovnega (če imaš loncev manj) in enega naprednega (če imaš že manjšo proizvodnjo )?
Nisem strokovnjakinja, delam pa tako: v vedro dam neuhaus N8, primešam vsaj pest briketov (če imaš kompost, preperel gnoj, daj to) Biogrene, posadim sadiko. eno v eno vedro. poleti pa zalijem enkrat mesečno z gnojilom za plodovke. tako mi čiliji bujno zrastejo, so veliki. Ena izkušnja, posadim 42days na ta način in imam na balkonu. zraste vsaj 1,5 m visoko. posadim na njivo, pa mi ni segal do kolen, pa ravno tako obilo preperelega gnoja v jami.
o zemlji smo tukaj velik govorili, dobre rezultate imamo z neuhausom._________________Lp, Živa
o zemlji smo tukaj velik govorili, dobre rezultate imamo z neuhausom._________________Lp, Živa
Med-Ica: preberi tukajle zadnjih par strani o tem, kateri substrati so kvalitetni. Za plodovke je treba vzeti najboljše. Če je substrat neustrezen, in večina v Bauhasu in klasičnih trgovskih centrih to je, tudi gnojila ne pomagajo.
Delam podobno kot živa, le da, kadar jih imam na voljo, vmešam v lonec še dober liter ilovnate krtinovke iz domačega vrta. In pa na dno lonca bodisi debelo plast volne, bodisi 3 cm perlita, da zadržujeta vodo ob zalivanju. Če tega ni na dnu, voda hitro steče skozi, saj tudi najboljši substrat, ko se izsuši, vodo slabo vsrkava.
živa: imam enake izkušnje primerjalno med sadikami v loncih in tistimi na njivi. Sumim, da igra veliko vlogo toplota okrog korenin, ki je v loncih bistveno višja, kot v tleh na vrtu/njivi.
Delam podobno kot živa, le da, kadar jih imam na voljo, vmešam v lonec še dober liter ilovnate krtinovke iz domačega vrta. In pa na dno lonca bodisi debelo plast volne, bodisi 3 cm perlita, da zadržujeta vodo ob zalivanju. Če tega ni na dnu, voda hitro steče skozi, saj tudi najboljši substrat, ko se izsuši, vodo slabo vsrkava.
živa: imam enake izkušnje primerjalno med sadikami v loncih in tistimi na njivi. Sumim, da igra veliko vlogo toplota okrog korenin, ki je v loncih bistveno višja, kot v tleh na vrtu/njivi.
V loncih imam vse paradižnike in večino čilijev, tudi del paprik in jajčevcev.
Prve zato, da so pod streho, ostale zaradi lege ali prostora.
Leeta sem zemljo za v lonce (za paradižnike) kupoval, pa še malo oplemenitil in so mi solidno uspevali, popili pa ufff vode.
Zdaj je zemlja na vrtu že tako dobro in čedalje več jo je, da uporabljam kar to >> glede na kupljeno raste precej bolje in porabi manj vode. Lani sem dal na vrh vseh loncev debelo plast žaganja in s tem bom letos nadaljeval, ker se bistveno manj segrejejo + lažje je zalivat.
Prve zato, da so pod streho, ostale zaradi lege ali prostora.
Leeta sem zemljo za v lonce (za paradižnike) kupoval, pa še malo oplemenitil in so mi solidno uspevali, popili pa ufff vode.
Zdaj je zemlja na vrtu že tako dobro in čedalje več jo je, da uporabljam kar to >> glede na kupljeno raste precej bolje in porabi manj vode. Lani sem dal na vrh vseh loncev debelo plast žaganja in s tem bom letos nadaljeval, ker se bistveno manj segrejejo + lažje je zalivat.