Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili omaka
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Čili omaka
(Prenos iz arhiva)
Ta čili omaka je bila med dobitki na letošnjem srečelovu. Delava jo skoraj vsako leto iz tega, kar zraste na vrtu, tako da čisto točnih količin ne morem napisati, ker malo variirajo glede na leto. Ko sva jo delala prvič sva tudi preverila nekaj receptov in potem iz vseh sestavila svojo verzijo.
Lani jo je delal R sam, ker jaz nisem smela jesti pekoče. Se pa spomnim, da jo je pred stekleničenjem na veliko poskušal in se oblizoval, tako da mora biti ta serija res okusna.
Najprej dimiva paprike ljubov dlan ter čilije jalapeno. Jalapeno je za dimljenje super, ker je mesnat, gre pa tudi s katerimi drugimi sortami. Znajde se med dimljenimi čiliji tudi kakšen gochugaru, samo ne pretiravava s to sorto, ker ti so res pekoči. Dimljene paprike in čilije očistiva olupkov, pecljev in semen ter zreževa na manjše kose.
Na olju prepraživa na drobno narezano čebulo in česen, dodava očiščene in dimljene paprike in čilije. Dušiva nekaj minut, nato dodava sladkor, da malo karamelizira. Nato vse skupaj res fino zmeljeva v blenderju. Tej zmesi dodava še pasiran paradižnik, sol, kis in sok limon. Nado kuhava do željene gostote in prilagodiva okus po potrebi. Nato nalijeva v sterilizirane steklenice.
Okvirno bi šle količine takole, ampak še enkrat poudarjam, da delava s tem kar imava in ne tehtava količin, vse temelji na pokušanju:
1kg paprik za pečenje
čili po okusu glede na to, koliko pekočo omako želite
1 čebula
4 stroki česna
olivno olje
do 100 g sladkorja (po možnosti rjavega)-
2 dl paradižnikove mezge
sol po okusu
2 dl jabolčnega kisa
sok 3 limon, lahko tudi sok limet
Lani jo je delal R sam, ker jaz nisem smela jesti pekoče. Se pa spomnim, da jo je pred stekleničenjem na veliko poskušal in se oblizoval, tako da mora biti ta serija res okusna.
Najprej dimiva paprike ljubov dlan ter čilije jalapeno. Jalapeno je za dimljenje super, ker je mesnat, gre pa tudi s katerimi drugimi sortami. Znajde se med dimljenimi čiliji tudi kakšen gochugaru, samo ne pretiravava s to sorto, ker ti so res pekoči. Dimljene paprike in čilije očistiva olupkov, pecljev in semen ter zreževa na manjše kose.
Na olju prepraživa na drobno narezano čebulo in česen, dodava očiščene in dimljene paprike in čilije. Dušiva nekaj minut, nato dodava sladkor, da malo karamelizira. Nato vse skupaj res fino zmeljeva v blenderju. Tej zmesi dodava še pasiran paradižnik, sol, kis in sok limon. Nado kuhava do željene gostote in prilagodiva okus po potrebi. Nato nalijeva v sterilizirane steklenice.
Okvirno bi šle količine takole, ampak še enkrat poudarjam, da delava s tem kar imava in ne tehtava količin, vse temelji na pokušanju:
1kg paprik za pečenje
čili po okusu glede na to, koliko pekočo omako želite
1 čebula
4 stroki česna
olivno olje
do 100 g sladkorja (po možnosti rjavega)-
2 dl paradižnikove mezge
sol po okusu
2 dl jabolčnega kisa
sok 3 limon, lahko tudi sok limet