Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gold Heart (Zolotoe Serdtse)

bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Moj pa je letos v rastlinjaku, in rastlina je shirana, le dva plodiča sta gor, listje
rumeni....skratka, Marija, se ga pridem k tebi najest Wink_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

bobolino je napisal/a:
Moj pa je letos v rastlinjaku, in rastlina je shirana, le dva plodiča sta gor, listje
rumeni....skratka, Marija, se ga pridem k tebi najest Wink

Very Happy Zmenjeno!_________________Živeti na podeželju je najlepše!
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Nekoliko neučakana sem ga odtrgala, okus je bil dober, do super lanskega pa mu manjka še kak dan sonca. Bom drugega pustila še nekaj dni na rastlini pa bo verjetno šele potem okus tisti tapravi.

Je pa to ena super mesnata sorta z minimalno semena.
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tudi jaz sem že pojedla enega estonskega in dala fermentirat tistih par semen, ki sem jih dobila iz ploda. Bi pa morala še malo počakati, ker tudi moj še ni imel tistega pravega okusa. Zori mi pa zaenkrat samo originalni estonski, ki je nižji, kot tisti iz tvojih semen iz Paradajzmanije, MarijaV. Seveda bom primerjala oba, ko dozori še drugi.
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Neverjetno zgodnja in polna rastlina, res prvi med večjimi in je res velik. Danes sem jih s treh rastlin pobrala za polno skledo, nekaj se jih še barva. Golden Oxheart in Kellog's Breakfast Cross pa še zelena.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Skoraj druga poleg druge sta dve sadiki Gold Heart.

Ena je visoka okoli metra in pol in ima lepe srčasto oblikovane plodove - domnevno iz semen od Marijev. Druga je zrasla komaj pol metra , plodov je ustrezno manj in so bolj zaokroženi. Barva pa pri obeh zlatorumena. Na degustacijo še niso prišli, jim bom pustila še par dni zorenja na polici, zunaj sta brez strehe in temu ustrezno prizadeti. Upam, da bo še dozorelo še kaj zdravega.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Danes sta končala v solati oba:

1. od Marijev - visoka rast, močno obložen , konusni plodovi - kremast z zelo malo gela in semen, po okusu kljub letošnjemu neugodnemu vremenu močno spominja na lanske Marijine.

2. iz letos nabavljenih estonskih semen - nizka rast, malo čez pol metra, samo par plodov, tudi sicer bolj kilav, plodovi bolj zaobljeni, več gela in semen, okus precej bolj voden. Rasla sta le 2 metra narazen, v enakih pogojih. Oba na prostem.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Meni je zaenkrat dozorel eden iz Marijinih semen, noro dober, polnega okusa, vsekakor ostane kot stalnica!_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Tudi pri meni bo verjetno stalnica Smile
Mi je bolj všeč kot Orange oxheart, čeprav sta si precej podobna. Zdi se mi, da bi bilo super imeti nekaj več sadik, da bi lahko skuhala iz njih oranžno mezgo - to me res matra, da bi imela. Je namreč zelooooo mesnat z skoraj nič gela in semen. Drugo leto... Wink

Takole je izgledalo pred zorenjem - krasno obloženo:

[/img]
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Letos sem sejala samo originalna estonska semena. Sadika ostaja pod 1 metrom, je pa prvi paradižnik, ki je dozorel na mojem vrtu. Ostali se niti barvajo še ne.
Odgovori