Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ker vsi jamrate in "cagate", sam kljub napadu plesni nisem obupal in sem se uspešno zoperstavil, boril in zmago izvojeval... Zopet ga bo, da bo skozi ušesa gledal.
_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L
...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
Resnično si 'mojster' v izbiranju pravih besed v dotični situaciji. _________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose." Anne Brontë
Gotovo je med nami veliko gojiteljev paradižnika, ki smo opazili, da letos paradižnik nima ravno perfektnega okusa. Sicer je dober, vendar ne tako zelo, kot prejšnja leta. No, tisti, ki so to opazili so paradižnikarji izostrenega okusa. Ostali, ki tega niso opazili pa so kljub temu lahko veseli, da nemoteno uživajo plodove z nezmanjšanjim zadovoljstvom. Blagor jim.
Hec je v tem, da je ravno v času dozorevanja bilo pomanjkanje pravega sonca . Torej 3 ali 4 tedna deževja, oblačnosti in velike vlage. Zaradi tega je fotosinteza v listih bila manj učinkovita, kar je pripeljalo do zmanjšanega sladkorja, drugačne tvorbe kislin itd.... Zaradi tega občasnega prebilnega namakanja je bilo oteženo tudi sprejemanje hranilnih snovi.
Zato so plodovi nekoliko bolj peskasti, manj izrazitega okusa, tudi kožica pri več sortah se nekako sama ali raje lušči od ploda. Kot bi bila porušena struktura, jedernata čvrstost, sočnost in pravi okus.
V bistvu je efekt podoben temu, kot bi nedozorel plod zoreli v gajbici. Seveda je še vedno boljši, kot bi to res počeli, vendar tista vrhunska letina , letos pač ni. Tudi vinogradniki poznajo dobre in slabe letine in letnike, enako je pri paradižnikih. Zato je letošnje ocenjevanje okusov in izbira kandidatov za setev za naslednje leto, precej vprašljiva, ker ne moremo okušati tistega pravega polnega okusa. No , morda je pri nekaterih vse skupaj manj opazno, še posebno če vremenske neprilike na njihovem koncu niso bile tako izrazite.
Janez L, mislim, da smo večinoma tukaj vsi borci, vsak od nas je veliko naredil, da bi premagal letošnjo plesen. Nekaterim uspeva bolje, drugim slabše, vsak od nas se je pa kaj novega naučil. Predvsem zaradi nasvetov in izkušenj, ki si jih tu izmenjujemo.
Labia, res je, tudi moji, predvsem veliki so letos neizrazitega okusa. Le nekaj češnjevcev: Black Cherry, Sweet White, Green Doctor Frosted...je sladkih.Nazadnje urejal/a Plamenka 03 Avg 2014 11:37; skupaj popravljeno 1 krat
labia, kaj pa meniš o tistih sortah, ki so tudi v tem norem letu pokazali poln, pradižnikast okus?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose." Anne Brontë
Tudi meni se je zdelo, da večji nimajo nikakršnega okusa (sicer so do zdaj dozoreli šele Gold Heart, Kosovo in Orange Oxheart; Black Sarah je tik pred zdajci, da ga degustiramo ). Le drobnejši so imeli bolj poln okus, predvsem Black Cherry in Kimberly rešujeta situacijo, kar se polnega okusa tiče Aja, pa en paradižnik imam od Matica, ki mu ne vem (še) imena, bova še poštudirala, ko mu pošljem fotko, da bo potrdil, če je to morda Apero F3. No, tudi ta je zelo okusen.
Ja, letos me pač navdušujejo drobnoplodni - res sama sebe ne razumem, zakaj sem se lani ob koncu sezone vrgla v zbiranje semen debelih paradajzov. Šele letos mi postaja jasno, zakaj ste eni tako usekani na drobižke - OKUS je tisti
Irenca, počakaj na eno vročo, sončno sezono, pa boš videla, kako okusni so lahko debeloplodni. Nekaj češnjevcev seveda mora biti, da so za sprotno grizljanje. Za kaj več je pa bolj enostavno nabrati nekaj velikanov, kot pa obirati češnjevce.