Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Spiraea - medvejka

crtj-admin
Site Admin

Spiraea - medvejka

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

bela medvejka (potaknjenec od sosede)

Japonska medvejka. Za razliko od bele pocvita vse do prvega mraza.
Je invazivna tujerodna grmovnica, zato moramo vestno odstranjevati odcvetele cvetove!

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 2 fotografiji

Še nekaj medvejk
Nazadnje urejal/a muha 27 Dec 2018 19:37; skupaj popravljeno 2 krat
ciklama

Odgovor Napisal/-a ciklama »

V Hoferju sem kupila medvejko ki naj bi bila bela, žal pa je z roza storži.Če ima kdo željo pe taki medvejki naj se javi ker jih imam več in se mi kar hitro razraščajo. Če pa ima kdo belo bi pa je bila vesela.
tanja1

Odgovor Napisal/-a tanja1 »

Ciklama, jaz imam zbirko Medvejk, kadar boš v "dolini" pridi in si izberi.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Tule je najbolj nazoren dokaz, kako pomembno je, da se v profil napiše kraj bivanja. Da se najdejo tisti, ki jih loči najmanj kilometrov palec gor .
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Spirea prunifolia - angleži jo imenujejo tudi nevestin venec

Avtorica: Melona

Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.si Shrani.siShrani.si.

Avtorica: cinija 1
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Bolj kot zanimivost k Spiraea prunifolia:

http://www.zalozba.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/57-11-Kazipot-7

Metuljc bo gotovo vedela, kako zanesljiva je informacija o domačem imenu slivolistni oslad. Kajti pred več kot sto leti jo je tako imenoval gospod Janez Koprivnik, učitelj, ki je sicer poučeval tudi prirodoslovje. Lahko se je tudi razvrstitev že spremenila.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Slivolistni oslad je dobesedni prevod latinskega imena Spiraea prunifolia. Pri nas je edini spletni vir tega imena ta, ki si ga navedla. Ime je torej korektno in ni razloga, da ga ne bi uporabljali. Vsaj po pojem mnenju.
Je pa zanimivo, da rastlini, ki je bila že v času naših babic pogosta na vrtovih, nismo dali slovenskega imena.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Res zanimivo, meni tudi. Sem spireo nekako samo z medvejko povezovala, ne z osladom. Hvala, Metuljc, se bom tokrat za svoje potrebe kar držala kalka.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ampak za oslad na medmrežju v glavnem uporabljajo znanstveno ime: Filipendula Confused .
Odgovori