Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2014
Po včerajšnjem dodatnem skubljenju sem se odločila, da je zadeva z boleznimi v mirovanju in ne bom škropila z bakrom. Budno spremljam. Plodovi dozorevajo, kolikor zmorejo. Upam, da bo tako vsaj še nekaj časa.
Češnjevci po večini ohranjajo znane okuse po sortah, niso medli plodovi.
Pogruntali smo, da zelene sorte niso za nas, prehitro postanejo kašasti, če jih pravočasno ne pretipam. Počasi me bo tudi spustilo to tipanje in preizkušanje mnogoterih sort, saj smo v teh nekaj letih našli kar nekaj favoritov, nekaj jih pa še bomo. Prenaporno je obvladovati toliko sadik, četudi imam rada to delo. A čas ne dopušča...._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Češnjevci po večini ohranjajo znane okuse po sortah, niso medli plodovi.
Pogruntali smo, da zelene sorte niso za nas, prehitro postanejo kašasti, če jih pravočasno ne pretipam. Počasi me bo tudi spustilo to tipanje in preizkušanje mnogoterih sort, saj smo v teh nekaj letih našli kar nekaj favoritov, nekaj jih pa še bomo. Prenaporno je obvladovati toliko sadik, četudi imam rada to delo. A čas ne dopušča...._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Plamenka je napisal/a: |
Labia, res je, tudi moji, predvsem veliki so letos neizrazitega okusa. Le nekaj češnjevcev: Black Cherry, Sweet White, Green Doctor Frosted...je sladkih. |
Ja, imaš prav. Za češnjevce je nasplošno značilno, da so izrazitejšega vonja in močnejšega okusa , kot veliki paradižniki. Zato so tudi v tej nekoliko slabši sezoni polnejšega okusa.
Okus je seveda nekoliko drugačen in jih zato nekateri marajo, nekateri pa ne. Razlika je tudi v kožici, ki jo je volumensko več, glede na vsebino, kot pri večjih paradižnikih. So pa prijetna osvežitev, ko se sprehajamo v nasadu.
Letošnje leto je zelo naklonjeno pridelavi črnih paradižnikov. Sam sem jih pridelal tri samokolnice, še kakih dveh pa se nadejam.
Namesto paradižnikove solate in drugih dobrot, si bom naredil namizni aranžma iz fotografij lanskega pridelka.
Se že veselim prihodnje pomladi. _________________Vam povem vljudno ali po resnici?
Namesto paradižnikove solate in drugih dobrot, si bom naredil namizni aranžma iz fotografij lanskega pridelka.
Se že veselim prihodnje pomladi. _________________Vam povem vljudno ali po resnici?
Bicikel je napisal/a: |
Irenca, če je Apero, ti lahko preverim tudi jaz, saj ga vzgajam vse iz F1. Matic ga je dobil od mene kot F2. Letošnje seme bo že F4 in se ravno fermentira. Nahjdeš ga tudi preko Google. Drugače pa ja, je med slajšimi, nekaj čez 10 po Brix lestvici. |
bicikel, je letos tvoj Apero še živ in po okusu enak, kot v dobrih sezonah?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
bobolino je napisal/a: |
bicikel, je letos tvoj Apero še živ in po okusu enak, kot v dobrih sezonah? |
Ja Apero je še živ in je šele začel dozorevat zato ti o okusu ne morem reči dokončne. Ponavadi je bil kar sladek, a mora biti res popolnoma zrel. Drugače pa najdem sem in tja kakšno vejico s plodovi, ki jo moram žal odrezat ker je načeta od plesni. K sreči tega še ni veliko.
Tole sta dva moja samosevca, ki sta našla prostor na balkonu.
Čeprav sem lani "zatrdno" sklenila, da ne puščam nobenih samosevcev več
Prepričala sta me s svojo čvrsto rastjo. In še največ je vredno, da sta na balkonu pod streho in ne vesta, kaj je plesen. Upam, da tako tudi ostane.
Kot samosevca sta seveda bolj pozna, a češnjevec bo verjetno kmalu. Žal imata malo premalo sonca, samo od vzhoda do okrog 11h češnjevec, onega drugega pa prestavljam, če sem doma, da dobi več sonca.
Na vrtu sem morala vseh deset rastlin oskubsti skoraj vseh listov, dva sta pa že pred tem odromala v kontejner. Plodovi so bili do včeraj razen enega še vsi zdravi.
Ampak trenutno grmi in pada dež Ta je bil pa res potreben _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Čeprav sem lani "zatrdno" sklenila, da ne puščam nobenih samosevcev več
Prepričala sta me s svojo čvrsto rastjo. In še največ je vredno, da sta na balkonu pod streho in ne vesta, kaj je plesen. Upam, da tako tudi ostane.
Kot samosevca sta seveda bolj pozna, a češnjevec bo verjetno kmalu. Žal imata malo premalo sonca, samo od vzhoda do okrog 11h češnjevec, onega drugega pa prestavljam, če sem doma, da dobi več sonca.
Na vrtu sem morala vseh deset rastlin oskubsti skoraj vseh listov, dva sta pa že pred tem odromala v kontejner. Plodovi so bili do včeraj razen enega še vsi zdravi.
Ampak trenutno grmi in pada dež Ta je bil pa res potreben _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Bicikel je napisal/a: | ||
Ja Apero je še živ in je šele začel dozorevat zato ti o okusu ne morem reči dokončne. Ponavadi je bil kar sladek, a mora biti res popolnoma zrel. Drugače pa najdem sem in tja kakšno vejico s plodovi, ki jo moram žal odrezat ker je načeta od plesni. K sreči tega še ni veliko. |
Tudi pri meni je Biciklov Apero (sadiko sem dobila od Bicikla) še kako živ, lepo ob južni fasadi hiše in edini, ki zori. Sladek, ko je res zrel, kar se vidi po tem, da je polno rdeč in nekako manj svetleč se kot še ne čisto zreli plodovi. In zelo roden.