Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Bolezni in škodljivci paradižnikov
Green Giant tudi pri meni ne gre nikamor. Škoda, da ga nisem posadila v rastlinjak. Poleg njega čakam še Sweet Ozar Orange in no name pelate, ki so precej obloženi, liste in vrhove sem morala pa odstraniti.
Ko sem že mislila, da bo danes ves dan sončno in da bom proti večeru naredila obhod s čiščenjem in škropljenjem paradižnikov, se je ulil dež.
Ko sem že mislila, da bo danes ves dan sončno in da bom proti večeru naredila obhod s čiščenjem in škropljenjem paradižnikov, se je ulil dež.
Ridomil očitno ne deluje takoj, od včeraj do danes je kljub škropljenju bolezen močno napredovala, zato mislim, da je bilo škropljenje skoraj zaman...
Letos nam pač ni namenjeno, da bi se domačih paradižnikov prenajedli _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Letos nam pač ni namenjeno, da bi se domačih paradižnikov prenajedli _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
mfranc, bom probal spremljati. Na primer Yellow Pear kljub škropljenju počasi propada. Mogoče tudi zato, ker sem mu pustil veliko poganjkov in porabi več moči za rast in se ne more toliko upreti bolezni. Poleg tega je vogalni.
Danes sem odstranil prvo celo rastlino oz. par sorte Palmira's Northern Italian, ki se je še nekako držal po ostrgavanju stebla in posipanju sode, a ga je tudi začelo pobirati. Zato sem zelene plodove kar odstranil, da ne postanejo gnili. Če se bodo obarvali vredu, če ne pač ne. Tudi ta rastlina je bila na robu, a na povsem drugi strani.
Potem recimo zeleni (M. Shakutulka) je cel ratal uvel, kot bi ga kap. Ga bom pustil, da vidim, če pride k sebi.
Ostalo šavje se še nekako drži in le tu in tam odstranim kakšen list. Ga pa je ravno ob mraku namočilo, tako da se do jutri ne bo posušilo
Se strinjam, da še nismo zmagali, zato čakam da mi Voda preko hčere pošlje Quadris ali kar bo dobila. Pri nas se ga par dni nazaj sploh ni dalo več dobiti. Pa od prejšnjič mi je ostal še Score, ki pa ni neposredno za krompirjevo plesen.
Danes sem odstranil prvo celo rastlino oz. par sorte Palmira's Northern Italian, ki se je še nekako držal po ostrgavanju stebla in posipanju sode, a ga je tudi začelo pobirati. Zato sem zelene plodove kar odstranil, da ne postanejo gnili. Če se bodo obarvali vredu, če ne pač ne. Tudi ta rastlina je bila na robu, a na povsem drugi strani.
Potem recimo zeleni (M. Shakutulka) je cel ratal uvel, kot bi ga kap. Ga bom pustil, da vidim, če pride k sebi.
Ostalo šavje se še nekako drži in le tu in tam odstranim kakšen list. Ga pa je ravno ob mraku namočilo, tako da se do jutri ne bo posušilo
Se strinjam, da še nismo zmagali, zato čakam da mi Voda preko hčere pošlje Quadris ali kar bo dobila. Pri nas se ga par dni nazaj sploh ni dalo več dobiti. Pa od prejšnjič mi je ostal še Score, ki pa ni neposredno za krompirjevo plesen.
Hoj, sem že doma. Na hitro: znotraj v plastenjaku paradižniki zdravi, zunaj pa je ogromno zrelih, ki jih jutri poberem in skuham.
V nasadu bi rekla, da je cca dve tretjini kar zadovoljivo, brez tiste črnine in obolelih plodov. Nekaj rastlin bo potrebno vreči ven, nekaj pa temeljito obrati in očistiti. Kako je zadeva po sortah, raziščem jutri. Če se bolezen ne bo širila dalje, upammmm, potem bo sezona glede na težke razmere za silo rešena. Jutri poslikam._________________Živeti na podeželju je najlepše!
V nasadu bi rekla, da je cca dve tretjini kar zadovoljivo, brez tiste črnine in obolelih plodov. Nekaj rastlin bo potrebno vreči ven, nekaj pa temeljito obrati in očistiti. Kako je zadeva po sortah, raziščem jutri. Če se bolezen ne bo širila dalje, upammmm, potem bo sezona glede na težke razmere za silo rešena. Jutri poslikam._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Ja, Ivčk, takle mamo , hudo bo še naprej, res pa bi nam (beri tudi sistemikom) precej pomagalo suho, sončno vreme . Sem poškilil na dolgoročne napovedi; juh, jih tudi spreminjajo na bolje, v avgustu naj bi po novem bilo precej sončnih dni. Samo, zanimivo, še vedno napovedujejo nižanje temperatur preko celega avgusta .
Kako paše prečitat optimistično napoved - škoda, da ne dajo zraven garancije .
LP_________________mfranc
Kako paše prečitat optimistično napoved - škoda, da ne dajo zraven garancije .
Bicikel, Score le daj zraven, se s Quadrisom dopolnjujeta. Pa večina fungicidov ni tako selektivna, kot nam napišejo, samo za eno ali dve bolezni; eni več, drugi manj pokrivajo zelo širok spekter bolezni, kjer so koristni. Na žalost je podatkov o kompletni učinkovitosti posameznih škropiv zelo težko najti.
Ampak, pazi, če si ga že velikokrat rabil, ne bo v redu! Predpisanih števil škropljenja v sezoni za posamezen fungicid ne smemo preseči, da si sami ne napravimo škodo. Zato je bolje menjati več preparatov, da boleznim ne damo možnost, da se adaptirajo na substance.
Saj že tako vemo, da s temi škropljenji precej kršimo predviden režim uporabe. Če omenim samo res učinkoviti Ridomil, ta se uporablja prvenstveno za čisto prva škropljenja paradižnika, krompirja in ostalih vrtnin.
http://spletni2.furs.gov.si/FFS/REGSR/Dokumenti%5CDoc_1_RIDOMILGOLDMZPEPITE.pdf
Ampak, pazi, če si ga že velikokrat rabil, ne bo v redu! Predpisanih števil škropljenja v sezoni za posamezen fungicid ne smemo preseči, da si sami ne napravimo škodo. Zato je bolje menjati več preparatov, da boleznim ne damo možnost, da se adaptirajo na substance.
Saj že tako vemo, da s temi škropljenji precej kršimo predviden režim uporabe. Če omenim samo res učinkoviti Ridomil, ta se uporablja prvenstveno za čisto prva škropljenja paradižnika, krompirja in ostalih vrtnin.
http://spletni2.furs.gov.si/FFS/REGSR/Dokumenti%5CDoc_1_RIDOMILGOLDMZPEPITE.pdf
Ivčk je napisal/a: |
Ridomil očitno ne deluje takoj, od včeraj do danes je kljub škropljenju bolezen močno napredovala, zato mislim, da je bilo škropljenje skoraj zaman... Letos nam pač ni namenjeno, da bi se domačih paradižnikov prenajedli |
Ja, res je , da ne učinkuje takoj. Ridomil ima dve komponenti. Za obe je dobro, da nekaj ur ne dežuje po nanosu sredstva. Tisti del, ki je kontaktni- dotikalni je itak bolj za preventivo.
Sistemični del pa rabi morda dan ali tudi dva, da se vsrka v večji količini v rastlino in da prične krožiti skupaj z rastlinskim sokom. zato bo v bistvu videti prvi dan po špricanju, da je le delno delovalo.
Pošpricani listi bodo na poškodovanih mestih spremenili barvo.
Če so prej bile poškodbe svetlo sive in je list bil na nekaterih mestih , kot mokra cunja, se je sitauacija spremenila. tako, da je poškodovani del spremenil barvo v temnejšo sivo oziroma rjavkasto in da je krhek.
Tisto, kar mnoge moti pa je da je več na novo obolelih listov. In tu bi moral delovati sistemik. No, saj bo deloval. Le nekaj časa rabi.
Torej število obolelih listov se bo dan ali dva, po špricanju, celo večalo. Šele potem bomo opazili ustavitev in nič "prirasta".
Seveda je najbolje pred špricanjem vse poškodovane liste potrgati. No, tu spregledamo tiste, ki so malo ali pa so samo sumljivi začetki in te ponavadi pustimo. Ravno ti listi se potem po dnevu ali dveh pojavijo in nam se zdi da bolezen kljub špricanju strašno napreduje.
Žal je tako.
Šele po dveh do treh dneh se bi napredovanje , moralo opazno ustaviti in nam pričarati vesel nasmeh na obraz.
Labia, ni mi do smejanja
Tole stanje je res obupno, če bi vedela, da bo letos tako, bi imela samo paradižnike na balkonu, pa teh malo več. Sploh, ker mi je s tem trebuhom tako težko oskrbovati tolikšno število rastlin. Že samo privezovanje in obtrgavanje zalistnikov mi je vzelo veliko časa, vsakodnevni pregled in obtrgavanje obolelih listov pa me čisto potre.
Vem, da si stemik ne prime takoj, to mi je jasno, ampak, ko res odstraniš čisto vso črnino, za kar porabiš ure in ure dela, drug dan pa je vse črno, ti je pač hudo.
Vsekakor sem se že odločila, da bom bistveno zmanjšala število sort, ki jih gojim letno, da o številu rastlin sploh ne govorim. Nekako upam, da jih bom imela pol manj. Pa rastlinjak je v načrtu za gojenje favoritov, da jih lahko vsaj malo bolj obvarujem, čeprav imajo tu naokoli tudi v rastlinjakih letos velike težave._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Tole stanje je res obupno, če bi vedela, da bo letos tako, bi imela samo paradižnike na balkonu, pa teh malo več. Sploh, ker mi je s tem trebuhom tako težko oskrbovati tolikšno število rastlin. Že samo privezovanje in obtrgavanje zalistnikov mi je vzelo veliko časa, vsakodnevni pregled in obtrgavanje obolelih listov pa me čisto potre.
Vem, da si stemik ne prime takoj, to mi je jasno, ampak, ko res odstraniš čisto vso črnino, za kar porabiš ure in ure dela, drug dan pa je vse črno, ti je pač hudo.
Vsekakor sem se že odločila, da bom bistveno zmanjšala število sort, ki jih gojim letno, da o številu rastlin sploh ne govorim. Nekako upam, da jih bom imela pol manj. Pa rastlinjak je v načrtu za gojenje favoritov, da jih lahko vsaj malo bolj obvarujem, čeprav imajo tu naokoli tudi v rastlinjakih letos velike težave._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Včeraj je bil v Svetu na Kanalu A prispevek o letošnji plesni - človeka kar malo potolaži, ko vidi, da je letos res povsod katastrofa . Jaz sem bila par dni v globoki depresiji, ko sem dnevno rezala obolele veje. Na koncu itak ni ostalo praktično nič, tudi plodovi odhajajo drug za drugim - RIP.
Najbolj mi je hudo, ker sem letos prvič posadila toliko paradižnika, 16 sadik, lani sem imela samo 2 poskusna, a pozno sorto, ki sem jo dobila od sosede, da mi je prvi dozorel 2. okrobra . Še ene pet jih je dozorelo, potem je bila pa itak zima .
Letos pa prekrasni, polni - sem se bala, da jih bo treba še vkuhavati . No, pa mi je delo prihranjeno ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Najbolj mi je hudo, ker sem letos prvič posadila toliko paradižnika, 16 sadik, lani sem imela samo 2 poskusna, a pozno sorto, ki sem jo dobila od sosede, da mi je prvi dozorel 2. okrobra . Še ene pet jih je dozorelo, potem je bila pa itak zima .
Letos pa prekrasni, polni - sem se bala, da jih bo treba še vkuhavati . No, pa mi je delo prihranjeno ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)