Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Powers Heirloom
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Powers Heirloom
(Prenos iz arhiva)
Višina: okrog 1 m
Barva plodov: zlatorumena, meso kremasto bele (spada med bele),
Okus: sladko-kiselkast, meni med bolj všečnimi
Velikost plodov: srednja do večja , teža okrog 200 gramov
Listje: paradižnikovo
Čas zorenja od cveta: ca 60 dni
Nazadnje urejal/a muha 14 Feb 2015 15:26; skupaj popravljeno 1 krat
Barva plodov: zlatorumena, meso kremasto bele (spada med bele),
Okus: sladko-kiselkast, meni med bolj všečnimi
Velikost plodov: srednja do večja , teža okrog 200 gramov
Listje: paradižnikovo
Čas zorenja od cveta: ca 60 dni
Nazadnje urejal/a muha 14 Feb 2015 15:26; skupaj popravljeno 1 krat
Muhica, popravi ime v svoji evidenci: Powers HEirloom _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Brskam po netu za tem paradižnikom, pa vidim, da ga uvrščajo med rumene in med večbarvne. Kam sodi, je kdo opazil kakšno liso drugačne kot rumene barve?
http://www.tomaten-atlas.de/sorten/p/276-power-s-heirloom
https://store.tomatofest.com/Power_s_Heirloom_p/tf-0401.htm
http://www.tomaten-atlas.de/sorten/p/276-power-s-heirloom
https://store.tomatofest.com/Power_s_Heirloom_p/tf-0401.htm
Powers Heirloom spada med bele paradižnike, ker ima kremasto rumeno meso in PROSOJNO kožico, kar ga loči od rumenih paradižnikov, katerih kožica je rumena.
Pogosto se pri belih paradižnikih največkrat na popku plodu (včasih tudi kje drugje) pojavi roza 'madež', angleško blushing (zardelost). Ker ta zardelost ne sega v notranjot plodu in je bolj ali manj površinska, belčke ne uvrščamo med bicolorje.
Bicolorji so znotraj marmorirani, ponavadi v celotem prerezu plodu.
Glede linkov:
Jaz tomatofestu že odzdavnaj ne zaupam več, vsaj kar se natančne zgodovine, imen in opisov tiče, sploh pa so oni v opisu samem napisali, da gre za beli paradižnik:
pale white-yellow
zato ne vem, zakaj za boga ga uvrščajo med yellow/orange. Morda pa nimajo kategorije za bele posamezno.
Aja, pa tudi pelat ni, ker je za to veliko preveč sočen. Pelati so suhi paradižniki z malo semen in gela, primerni predvsem za uporabo v kuhi, ker naj ne bi bili preveč okusni presni (obstaja seveda veliiko izjem, preverjeno).
Je pa oblike 'pelata', niti klobasast, niti srčast ampak nekaj vmes. Meni je všeč izraz 'bomba', ker ta oblika nekako spominja na ročno granato.
Pri Tomatenatlas pa podatke objavljajo glede na izkušnje večih gojiteljev hkrati in naredijo nekak povzetek opisov. Dovolj je, da je en sam gojitelj napisal, da gre za bicolor (zaradi napačnega prepričanja), pa so to dodali v opis.
Je pa res videti, kot da je na eni fotki bicolor, no ob natančnejšem pregledu fotk pa vidimo, da gre tudi tu samo za 'blushing', ker je plod v prerezu bolj enakomerno obarvan:
http://www.tomaten-atlas.de/bildanzeige?id=21722
Obstaja pa seveda tudi možnost, da je plod na sliki tudi skrižan s kakim bikolorčkom.
Torej, če zaključim (predolgo) pisanje, Powers Heirloom spada med BELE paradižnike in nikamor drugam.
-bledo rumeno, kremasto ali skoraj čisto belo meso
-prosojna kožica
-možnost pojavljanja rožnatega nadiha (blushing)_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Pogosto se pri belih paradižnikih največkrat na popku plodu (včasih tudi kje drugje) pojavi roza 'madež', angleško blushing (zardelost). Ker ta zardelost ne sega v notranjot plodu in je bolj ali manj površinska, belčke ne uvrščamo med bicolorje.
Bicolorji so znotraj marmorirani, ponavadi v celotem prerezu plodu.
Glede linkov:
Jaz tomatofestu že odzdavnaj ne zaupam več, vsaj kar se natančne zgodovine, imen in opisov tiče, sploh pa so oni v opisu samem napisali, da gre za beli paradižnik:
pale white-yellow
zato ne vem, zakaj za boga ga uvrščajo med yellow/orange. Morda pa nimajo kategorije za bele posamezno.
Aja, pa tudi pelat ni, ker je za to veliko preveč sočen. Pelati so suhi paradižniki z malo semen in gela, primerni predvsem za uporabo v kuhi, ker naj ne bi bili preveč okusni presni (obstaja seveda veliiko izjem, preverjeno).
Je pa oblike 'pelata', niti klobasast, niti srčast ampak nekaj vmes. Meni je všeč izraz 'bomba', ker ta oblika nekako spominja na ročno granato.
Pri Tomatenatlas pa podatke objavljajo glede na izkušnje večih gojiteljev hkrati in naredijo nekak povzetek opisov. Dovolj je, da je en sam gojitelj napisal, da gre za bicolor (zaradi napačnega prepričanja), pa so to dodali v opis.
Je pa res videti, kot da je na eni fotki bicolor, no ob natančnejšem pregledu fotk pa vidimo, da gre tudi tu samo za 'blushing', ker je plod v prerezu bolj enakomerno obarvan:
http://www.tomaten-atlas.de/bildanzeige?id=21722
Obstaja pa seveda tudi možnost, da je plod na sliki tudi skrižan s kakim bikolorčkom.
Torej, če zaključim (predolgo) pisanje, Powers Heirloom spada med BELE paradižnike in nikamor drugam.
-bledo rumeno, kremasto ali skoraj čisto belo meso
-prosojna kožica
-možnost pojavljanja rožnatega nadiha (blushing)_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A