Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2014

Odgovori
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

mfranc je napisal/a:
Težko pričakovana Queen Laurie

Zaradi oblike in skovilov bo v nekaj dneh testirana kot dopolnitev jalapenom na žaru.

LP

Zanimivo z vidika gojiteljstva... Smile
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Zanimiva sorta, potihoma tudi upam, da ne bom razočaran. Aji čiliji znajo biti tudi kar zoprno močnega sadnega okusa Rolling Eyes .

Živi bili pa videli Wink .

LP_________________mfranc
marmel

Odgovor Napisal/-a marmel »

marmel je napisal/a:
Mene pa zanima, če mogoče kdo pozna sorto Zieghorn Bello?
Kupil sem en komplet (6 sadik) v lokalni kmet. zadrugi pa nikjer na spletu ne najdem te sorte, da bi kaj več prebral o njej.

Tako, da edino kar vem je, da so "Mali pekoči feferoni" Smile
No, saj v skrajni sili bi se lahko obrnil na dobavitelja, ampak me zanima če je mogoče že kdo to imel ali je to kakšna nova pogruntavščina.

No, dolžan sem še poročati ugotovitve glede te "neznane" sorte, ki je pravzaprav znana, ampak Google ni našel, ker je bila sorta na embalaži sadik napačno napisana.

Pravilno je torej Ziegenhorn Bello ("Kozji rog" kot je pravilno ugotavljal že mfranc).
Prijazna gospa iz vrtnarstva mi je pojasnila, da gre za pekoče feferone, ki jih precej uporabljajo za izdelavo domačega pekočega ajvarja. Zreli plodovi so rdeče barve (pri meni zaenkrat še ne). Sadike baje vzgojijo iz semen Agrosaata. Iz podatkov na spletu http://www.agrosaat.si/Plodovke,136,0.html sem razbral, da gre v bistvu za polpekoče feferone.

Prilagam še eno sliko trenutnega stanja (tavečji ima blizu 20 cm)
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Letos mi je sadiko Penis čilija odlomil maček, zato ne bo nič s pridelkom le-tega. Pa tudi semena iz laskega pridelka nimam več, zato prosim event. gojitelje, če ima kdo še lansko seme ali pa bo mogoče imel letošjega, da mi ga odstopijo vsaj malo._________________Živeti na podeželju je najlepše!
marmel

Tale kajenski (kupljeno seme pod imenom Ecuadorian Cayenne) pa je en že zrel oz. vsaj mislm, da je, ker je v celoti rdeč. Letos prvič gojim čili in nisem čist zihr al je to že za pobrat al ne?

Pa še ena slikca Habanera Orange Plum, upam, da bo dozorel...

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Dobiš, Marija, pri meni se lepo nastavljajo plodovi, do zrelih je še daleč, imam pa lansko seme in še kak cel plod tudi, suh. Iz zamrznjenih pa semena najbrž ne bi bila kaliva, kdo ve. Bom preverila. (samo spomniti me bo treba Embarassed )
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

marmel je napisal/a:
Tale kajenski (kupljeno seme pod imenom Ecuadorian Cayenne) pa je en že zrel oz. vsaj mislm, da je, ker je v celoti rdeč. Letos prvič gojim čili in nisem čist zihr al je to že za pobrat al ne?

Pa še ena slikca Habanera Orange Plum, upam, da bo dozorel...

Zaradi boljše rodnosti je zelo zaželjeno takojšnje oz. sprotno pobiranje zrelih plodov. Ni jih dobro predolgo puščati na rastlini.
Tile plodovi na spodnji sliki pa niso nič kaj podobni Habaneru. Prej bi rekel, da gre za kakšne "Češnjeve bombice". Sicer bo pa čas pokazal... Smile

LP
marmel

Hvala za nasvet Spiridon glede pobiranja plodov.

Kar se tiče Habanerota pa tudi sam dvomim, da bi bil tole Habanero, ampak nisem ravno zaupal občutku, ker nimam izkušenj kakšni so plodovi v začetku rasti. Seme sem kupil na Bolhi od nekoga iz Lj. Verjetno res ni Habanero. No bomo videli kaj bo zraslo, upam, da bo vsaj žgalo Twisted Evil

Sem pa včeraj popoldne opazil, da na teh "Habanerotih" nastajajo neke črnem lise (podobno kot na eni od paprik). Pa ne vem ali je tole kakšna bolezen, ali rastlini česa primankuje Question
squeeze

Odgovor Napisal/-a squeeze »

Lahko da je habanero orange plum, ki je bolj okrogle oblike in pekoč okoli 200.000SHU
marmel

Ja, Habanero Orange Plum je, kot sem napisal že poleg slike.
Aha, torej je še upanje, da je Habanero Smile
No, bom poročal kasneje, če bo kaj dozorelo ali če ne bo ta "črnoba" naredila prevelike škode molitev
Odgovori