Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Fižol
htf_lover: lepi fižoli, ni kaj. Včeraj sem ponovno poregledala mojega Turka-cveti kot za stavo, vendar še vedno ni nastalvil niti enega stroka. Tri sorte navadnega visokega fižola pa so medtem že pridelale stroke dovolj velike za uporabo. V naslednjih dneh bomo sprobavali njihovo kvaliteto.... Bom poročala._________________naredimo svet lepši
- lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Sadila sem nekaj sort visokega fižola, večino "domače" sorte moje mame z domačimi imeni.
Tegale je pa hčerka kupila, da sem ga sadila zanjo, da bo za stročji fižol. Raste "k' pr' norcih", bogato obrodi:
Stroki so dolgi, ploščati, zeleni.
Na vrečki piše, da je visoki fižol Helda, za okusne zelene ploščate stroke. Vse to je res, a kaj, ko je takoj že nitast
Kakšne izkušnje imate z njim drugi?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Tegale je pa hčerka kupila, da sem ga sadila zanjo, da bo za stročji fižol. Raste "k' pr' norcih", bogato obrodi:
Stroki so dolgi, ploščati, zeleni.
Na vrečki piše, da je visoki fižol Helda, za okusne zelene ploščate stroke. Vse to je res, a kaj, ko je takoj že nitast
Kakšne izkušnje imate z njim drugi?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Imam tri prekle. Zrnje sem dobila s foruma (mogoče ravno od tebe, lpmami, -ne vem, ker sem si nekam zapisala, kdo mi ga je podaril, pa sem zapisano založila... ).
Po mojih opažanjih je zelo zgodna sorta, bogato obložena z doooolgimi stroki, ki niso posebno mesnati, so pa zelo hitro skuhani in dobrega okusa. Moji so brez nitk. Vsekakor izvrsten fižol za stročja. Zelo podoben (mislila sem, da je celo ista sorta) je moj visok fižol št. 29. Razlikujeta pa se po barvi cvetov - št.29 ima bele, Helda pa vijolične._________________naredimo svet lepši
Po mojih opažanjih je zelo zgodna sorta, bogato obložena z doooolgimi stroki, ki niso posebno mesnati, so pa zelo hitro skuhani in dobrega okusa. Moji so brez nitk. Vsekakor izvrsten fižol za stročja. Zelo podoben (mislila sem, da je celo ista sorta) je moj visok fižol št. 29. Razlikujeta pa se po barvi cvetov - št.29 ima bele, Helda pa vijolične._________________naredimo svet lepši
- lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Hm, od mene bi ga težko dobila, ker sem odprla vrečko, da sem ga posadila (razen če mi je spomin tule odpovedal). Sicer je tudi pri meni zelo zgodna sorta, bogato obložena z doooolgimi stroki, ki niso posebno mesnati, so pa zelo hitro skuhani in dobrega okusa. Samo že zelo zelo hitro z nitkami. Če bi hotela res zelo mlade stroke, bi morala splezati po lestvi, da bi jih dosegla tam nekje, kjer se stegujejo proti daljnovodu
Takle je bil že konec junija.
Malo ga bomo pojedli pač še z nitkami, ker je res okusen. Kakšen okus pa ima v zrnju?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Takle je bil že konec junija.
Malo ga bomo pojedli pač še z nitkami, ker je res okusen. Kakšen okus pa ima v zrnju?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zrnja še nisem probala (niti od Helde, niti od št.29). Prilagam fotografijo, ki je nastala ob prvem nabiranju fižola za stročje...
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha_________________naredimo svet lepši
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha_________________naredimo svet lepši
Danes sem naredila inventuro med mojimi visokimi fižoli in našla zmagovalca v kategoriji najzgodnejšega dozorenega stroka. Absolutni zmagovalec je visok fižol št.20 (posejan je bil 9.5., torej je potreboval do prvih zrelih strokov 87dni). letos so srtoki in zrnje lepi in zdravi, da jih je veselje gledat
Tole je moj semenski material fižolov, ki jih mislim še gojiti. Semen ni ravno ogromno, a če pomislim, da je vsaka sorta imela le po tri rastline za semensko pridelavo, je izplen še kar dober. Drugo leto ga bo vsekakor več.
Na levi Ribnčan, sledijo Purple Felano, Hutterite in Dragon's Tongue...
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Na levi Ribnčan, sledijo Purple Felano, Hutterite in Dragon's Tongue...
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Zdravo!
Ali mi lahko kdo pomaga z nasvetom, ker mi visoki fižol - sivček napadla neka bolezen - plesen oz. rja? Ne vem, ravno kaj. Ostale sorte fižola so več ali manj že prej naredile stroke, sivček pa je bil malo kasneje posajen in je na napaden.
Bolezen se je lotila tako pravkar oblikovan strokov, kot že večjih strokov. Izgleda pa da je strok posejan s krogci, ki so vdrti v sam strok in na sredini kroga se vidi kot sivo črn prah. Sedaj sem ugotovila., da je to vdrta črna pegavost. Ne vem pa, kako ukrepati.
Vnaprej hvala in LP !_________________Vrt je harmonija narave in ljubezni vrtnarja!
Ali mi lahko kdo pomaga z nasvetom, ker mi visoki fižol - sivček napadla neka bolezen - plesen oz. rja? Ne vem, ravno kaj. Ostale sorte fižola so več ali manj že prej naredile stroke, sivček pa je bil malo kasneje posajen in je na napaden.
Bolezen se je lotila tako pravkar oblikovan strokov, kot že večjih strokov. Izgleda pa da je strok posejan s krogci, ki so vdrti v sam strok in na sredini kroga se vidi kot sivo črn prah. Sedaj sem ugotovila., da je to vdrta črna pegavost. Ne vem pa, kako ukrepati.
Vnaprej hvala in LP !_________________Vrt je harmonija narave in ljubezni vrtnarja!
NadaP, tudi pri meni sta dve sorti (Dan in noč in Domači čuček) uboleli za tole gnilobo. Prilagam sliko Domačega čučka. jaz bom bolne stroke potrgala, odbrala zdravo zrnje in ga zamrznila. Za seme pa ne vem, če mi bo uspelo pridelati kaj zdravega. Če pa sadiimo bolnega, je velika verjetnost, da se bolezen pojavi tudi naslednjo sezono. Ostali moji visoki fižoli se zaenkrat odlično držijo in lepo dozorevajo (nekaj sort je že povsem dozorelo).
Oboleli Domači čuček
Oboleli Domači čuček