Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnikova mezga
Čeprav je sedaj mrtva sezona kar se tiče mezge, pa vseeno naše izkušnje, ki so tudi pri nas kot pri Garden-ji kar se da enostavne: paradižniku odstranimo zgornji trši konec oz. trn in ga narežemo na dva do cca 6 kosov. Damo v kozico (16l) in na štedilnik vret. Kuhamo cca 1-2 uri ob mešanju in vmes z zajemalko poberemo vodo, ki jo tudi damo v kozace in zapremo s pokrovčki.
Ko je ustrezno gost dodamo še cca 5-6 narezanih paprik baziliko in origano. Solimo pa ne. Kuha se še največ 10 min in potem s paličnim mešalnikom celotno zmes zmiksa.
Zatem gre mezga takoj v čiste in ogrete kozarce, ki se zaprejo s čistimi (pretežno starimi) prekuhanimi pokrovčki. Zložene kozarce na pultu pokrijemo z odejo, da se počasi ohladijo.
Običajno pride iz take sarže do 12l mezge, kozarčki pa so različni od 0,3 do 0,5l, tako da je letna količina običajno 70-100 kozarčkov. Zadnja leta, ko je paradižnika dovolj smo kuhali po 3 do 4 take sarže. Kozarci so dobro zaprti in le izjemoma pride zaradi ne najbolj ustreznega pokrovčka do napake._________________Lep pozdrav, Leskar
Ko je ustrezno gost dodamo še cca 5-6 narezanih paprik baziliko in origano. Solimo pa ne. Kuha se še največ 10 min in potem s paličnim mešalnikom celotno zmes zmiksa.
Zatem gre mezga takoj v čiste in ogrete kozarce, ki se zaprejo s čistimi (pretežno starimi) prekuhanimi pokrovčki. Zložene kozarce na pultu pokrijemo z odejo, da se počasi ohladijo.
Običajno pride iz take sarže do 12l mezge, kozarčki pa so različni od 0,3 do 0,5l, tako da je letna količina običajno 70-100 kozarčkov. Zadnja leta, ko je paradižnika dovolj smo kuhali po 3 do 4 take sarže. Kozarci so dobro zaprti in le izjemoma pride zaradi ne najbolj ustreznega pokrovčka do napake._________________Lep pozdrav, Leskar
pri nas pa delamo tako: preden dam narezan paradižnik na kose ga na spodnjem delu zarežem na križ in z roko stisnem, da odvečna voda sluz in semena skoraj vsa gredo ven, saj ta niso bistvena za mezgo. narezano dam v lonec , dodam kakšen lorber nekaj zmečkanh zrn popra, (tudi čili če delam pekoče) nekaj zrn soli in to se kuha. občasno zmešam, saj nevarnosti da se prižge, ker je dovolj paradižnikove vode še ni. to se kuha odvisno od zrelosti paradižnika, recimo 1 uro. kuhano pasiramo skozi strojček, ki ločuje čisto mezgo od lupin in ostalega dodanega (včasih gremo z isto maso 3x skozi strojček-a to gre hitro). vse zlijem znova v čisto posodo in kuham ob stalnem mešanju, po občutku, do gosta mase in vročo zlijemo v vroče čiste 2 dcl flaške za sokove. pokrijemo z več plasti prtov ali priložnostno odejo do drugi dan. zelo obstojno.
posode preplaknjene s kisom ali šnopsom mi se zdi zelo uporabno kot razkužilo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
posode preplaknjene s kisom ali šnopsom mi se zdi zelo uporabno kot razkužilo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Danes sem obrane zrele paradižnike iz zunanjega nasada - kakih 20 kg pospravila kot mezgo.
Naredim čisto enostavno:
Paradižnike umijem, odstranim pecelj in kak oboleli del, prerežem na pol, dam v velik lonec z malo vode na dnu, do vrenja večkrat premešam, ko zavre, pokrijem in do drugega dneva pustim, da se ohladi. Bistro tekočino potem odcedim (tako naredim zelo gosto mezgo), goščo pa zmeljem na strojčku, ki od mezge loči lupine in semena.
Mezgo segrejem toliko, da v njej stopim sol in sladkor, napolnim in zaprem kozarce, ki jih dam v sterilizator na 90 stopinj za eno uro. MezgA je precej svetla, ker sem imela zraven mnogo rumenih paradižnikov.
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Naredim čisto enostavno:
Paradižnike umijem, odstranim pecelj in kak oboleli del, prerežem na pol, dam v velik lonec z malo vode na dnu, do vrenja večkrat premešam, ko zavre, pokrijem in do drugega dneva pustim, da se ohladi. Bistro tekočino potem odcedim (tako naredim zelo gosto mezgo), goščo pa zmeljem na strojčku, ki od mezge loči lupine in semena.
Mezgo segrejem toliko, da v njej stopim sol in sladkor, napolnim in zaprem kozarce, ki jih dam v sterilizator na 90 stopinj za eno uro. MezgA je precej svetla, ker sem imela zraven mnogo rumenih paradižnikov.
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Paradižnike narežem,odstranim trše in poškodovane dele,napolnim lonec z njimi, dodam par čebul,mali bazilike in kuham,da se vse zmehča. Nato s palučnim mešalnikom zmiksam in počakam,da tekočina povre do take gostote kot jo želim. Potem nalijem v kozarce in jih zaprem ter zavijem v brisače,nikoli ničesar negrejem v pečici in še nikoli se mi niso pokvarili.
TVD je napisal/a: |
Če ima kdo kakšen dober recept za paradižnikovo mezgo, se priporočam. Sem dobila eno vrečko paradižnikov od moža, jih nima časa skuhati, ker gre drug teden na kmečki sejem v Gornja Radgono. (mam pa res srečo! ) |
TVD je napisal/a: |
Uh, zdaj sem šele videla, da so paradižniki dveh vrst. Kaj se pa lahko naredi iz pelatov? |
Če dovolite bi tudi jaz nevedneš dal pripombo. Mislim da je škoda metat proč tisto vodo ki jo izloči paradižnik. Saj to je ubistvu paradižnik in vsebuje vse kar tudi paradižnik ane? Lahko se jo da v vrečke za ledene kroglce in zmrzne ter pozneje dodaja jedem. Ali pa pred tem še bol zgosti. Pri nas tudi sok od paprike ki jo pečemo prišparamo in damo v vrečke za kroglce. Je super za dodatek omakam. To nas je naučila tašča ki je dobra kuharca. Kar se lahko prepričate če pogledate tasta iz profila.
Mi damo v lonec na kose narezan paradižnik, baziliko, nekaj korenja in zelene. Vse kuhamo, da se čimbolj razpusti. Potem ohladimo in izsočimo na mulipraktiku. Potem mezgo ponovno kuhamo, da voda izpareva in se mezga primerno zgosti. Potem vrelo mezgo natočimo v steklenice.
Tonček, tole o uporabi soka od paprik mi je všeč._________________naredimo svet lepši
Tonček, tole o uporabi soka od paprik mi je všeč._________________naredimo svet lepši
Jaz sem jo letos prvic sam delal, in po vasih receptih sem si fajn zakompliciral zivljenje, sam sen pocvru cebulo in cesen, paradiznike narezal na pol in jih samo z roko stisniv v lonec, dodal nekaj vode, pocakal da se razpusti in z palicnim zmixal. Kozarce vedno ogrevam cca 15 minut v pecici in nato v njih nalijem vrelo mezgo. Osebno mi ni vsec kar sem spacal in pretekoca je. Bom pa vsekakor naredil se eno rundo, tasca mislim, da je ze ene 3 ali 4 naredila, sicer ona zapakira v vrecke in da zmrznit. Jaz sem pa bolj za kake pice delal itd._________________http://myminiwondergarden.blogspot.si/