Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čebula - Allium cepa L.

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Na obeh gredah čebule sem odstranila zastirko iz mokre slame in hkrati še oplela. Predvsem je bilo kar nekaj slaka. Sledil je vroč dan, ko se je zemlja vsaj po vrhu osušila, potem pa spet plohe. Potem sem čebulo skrbno pregledovala, ker sem se bala plesni in gnilobe.
Na gredi, ki je bila sajena prej, je res bil na nekaj rastlinah spodnji list rjav in mehek, izpuljena čebula pa nagnita.

Na drugi gredi, nasajeni kasneje, tega nisem opazila.

Škropila nisem nič z ničemer.
Bi bilo dobro še kaj ukrepati, da dobim zdrav pridelek?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Čebula izgleda krasno. čestitam!

Jaz nimam posebne sreče s čebulo (vedno pridelam bolj drobno, a zdravo). Pravijo pa, da jo je od srede junija naprej pustiti pri miru (glede del v zemlji okoli nje), ker ima plitve korenine in je velika verjetnost, da jih poškodujemo in tako preprečimo srkanje hranil. Torej nič okopavanja več.

Če te skrbi gniloba, rja, itd. bi jo negovala tako kot paradižnik-preventivno škropila z mlekom, sodo,... Vsa dela okoli čebule (razen prevetntivnega špricanja) jaz opravim na dan za korenino, tudi populim jo takrat. Tako negovana čebula se odlično skladišči (mi še vedno jemo lanskoletni pridelek in mislim, da bo zdržal do nove).

Bo pa letos glede skladiščenja verjetno več težav, ker tako čebula kot česen v tem obdobju potrebujeta bolj suho okolje. Pravijo, da drugače ob spravilu vsebujeta preveč vode in potem v skladišču rada gnijeta. Letos bomo to trditev vsekakor lahko preizkusili._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Hvala, Brbr, za nasvet! Sem pravkar pogledala obe gredi, vse je videti v redu (no, res je bil že mrak). Kasneje sajena je ptujska in se lepo debeli. Prej sajena je neki kupljeni čebulček rumene čebule. Čebule so nekaj manjše in še skoraj čisto bele. To verjetno pomeni, da še ne bodo kmalu zrele in bodo še rastle oziroma se debelile?
Pa še to, Brbr: konec maja si mi napisala, da se bodo stebla semenske ptujske še potegnila - res so se zelo potegnila in zdaj, mislim, cveti.
Čebulček od ptujske, ki sem ga tudi dobila, sem pa ali sejala preredko ali je preredko vzklil in je čisto prevelik. verjetno se bo dobro skladiščil kot drobna čebula, čebulčka pa ne bom imela drugo leto svojega.
Kaj č'mo, saj pravim, za sejanje direktno na vrtu res nimam srečne roke Sad_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Moj tast je govoril, da so morali kot otroci konec avgusta na njivi pohodit vse čebule, da so se začele sušiti.

Vsako leto v tednu od konec avgusta in začetek septembra letujemo v Prekmurju in takrat tam pulijo čebulo (jo vidim ležati na njivah)

Tako mislim, da čebula dozori v drugi polovici avgusta, čeprav pri meni vedno dosti prej - že zdaj jih je veliko poležanih in imajo mehke vratove. Saj zaradi tega pa vedno pridelam drobne čebule. Zakaj je pri meni tako, pa ne vem Embarassed

Moji čebulčki iz semena izgledajo kar v redu, Eni so sicer debeli in jih bomo pojedli, drugi so spet premajhni in upam, da bodo še malo zrastli. Sucer sem pa čitala, da pri vzgoji čebulčkov za vzgojo naprej ne smemo počakati, da rastlinice dozorijo, ampak jih populimo in posušimo, ko so čebulice dovolj velike._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Nekaj čebule (kupljen nizozemski čebulček, menda) je že očiščene in se suši.

Rada bi jo obesila, da bi bila čim bolj na zraku na čim manj prostora. Najraje v "kite" z vrvico. Jo kdo spravlja tako in lahko pokaže kakšno sliko?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Seveda, cel fotostrip. Samo, za pletenje so čebule še daleč preveč sveže, repki morajo biti popolnoma suhi. Fotostrip.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

O, hvala, Metuljc! Zelo nazoren fotostrip.
Morajo biti repki popolnoma suhi zaradi pletenja ali zaradi čebule?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
metuljc

Zaradi čebule, saj je sicer precejšnja verjetnost, da se tam razvije gniloba, kjer pridejo na tesno povezani repki večih čebul. Morda še to, še je vrvica (mi bi rekli špaga) iz konoplje, je dobro, da je mokra, se lepše dela, potem se, ko je suha, malo skrči in čebula zlepa ne uide iz kite, četudi ima kratke repke.
Uživaj pri spletanju, mene tudi še čaka, kolikor je čebule, ki ima sploh zadosti dolge repke.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Neka stara ženska mi je nekoč priporočala, da se z vrvico zaveže vsak repek tik ob čebuli, da potem menda ne začne rasti in se bolje drži.
Me zanima, če je kaj na tem._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
metuljc

Biolog bi rekel, da ne, ker čebula raste spodaj, pri stožcu (to je tisti del, ki ga izrežeš, preden razrežeš čebulo na koščke, v resnici je to steblo). Je pa možno, da malo zadrži rast. Vem, da so včasih kite čebule malo prekadili, tudi to je zadržalo rast menda.
Odgovori