Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2014
Pravkar končal z kuhanjem Habanerotove omake. Ker sem bil že pošteno razočaran, da to ni to ( mislil sem, da sem nečesa dodal preveč) kar sem mislil, da mora biti sem na koncu še postrgal po dnu posode. Ko ugotoviš, da te skoraj trebuh začne boleti in iščeš sir ali mleko... Ja dobra je. Mislim ta prava._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Spiridon je napisal/a: | ||
Pajo, a to habanero omako kuhate po kakšnem receptu, ali tako, bolj po občutku? LP |
Jao ne me vikat prosim. Pri meni gre vse po občutku. Saj ne rečem, da ga kdaj ne bom pobiksal a ne ampak počasi bom dojel vse skupaj. V glavnem danes sem v to omako nekaj dal in sem bil v dilemi koliko. Dam vse pa začnem ugotavljati, da ta Habanero omaka sedaj nič ne peče. Joj koliko mi je bilo hudo. Klinc bom dal pa druge - lažje nalepke gor. Probavam še ko dajem vso zadevo v stekleničke... še vedno isto! Na koncu ko sem končal mi je na dnu ostalo čisto malo omake in korenja. Ah bom kar z žličko pojedel, da potem pomijem. Fora vsega je bila, da me je goflja že pekla od samega pokušanja in nisem imel občutka za pekočino. Kaj me je peklo v želodcu ko sem to postrgal. Živa groza. Hkrati pa zadovoljstvo, da ga nisem usral! _________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
@pajo, sprašujem zato, ker so moji štirje Habaneri letos polni kot brinje - na vsakem je več kot 30 solidnih plodov (onih manjših, degeneriranih, niti ne štejem) ter računam, da jih bo za kak kilogram, ko bodo vsi dozoreli.
Do zdaj sem ves pridelek vedno razdelil naokoli, tokrat bi pa tudi jaz malo vkuhaval, vendar na spletu ne najdem nobenega meni uporabnega recepta (ali komplicirajo "do nezavesti in nazaj", ali pa navajajo recepte za bolj male količine omake, do kakih 200 - 300 ml).
Ima kdo kak svoj preverjen recept za srednje pekočo Habanero omako (malo močnejšo od Tabasca), ki bi jo potem lahko hranil vsaj do naslednje pomladi? Tako, bolj enostavno, brez kupa raznih eksotičnih začimb? Ne bi rad eksperimentiral in pri tem vse skupaj "zapacal"...
Se že vnaprej zahvaljujem!
LP
Do zdaj sem ves pridelek vedno razdelil naokoli, tokrat bi pa tudi jaz malo vkuhaval, vendar na spletu ne najdem nobenega meni uporabnega recepta (ali komplicirajo "do nezavesti in nazaj", ali pa navajajo recepte za bolj male količine omake, do kakih 200 - 300 ml).
Ima kdo kak svoj preverjen recept za srednje pekočo Habanero omako (malo močnejšo od Tabasca), ki bi jo potem lahko hranil vsaj do naslednje pomladi? Tako, bolj enostavno, brez kupa raznih eksotičnih začimb? Ne bi rad eksperimentiral in pri tem vse skupaj "zapacal"...
Se že vnaprej zahvaljujem!
LP
metuljc je napisal/a: | ||
Pač pomnožiš sestavine z n-kratnikom (glede na količino habanerov). |
Žal ni tako enostavno. Iz svojih kuharskih "izkušenj" namreč vem, da recimo količina dodane soli ne raste linearno s količino osnovnih sestavin, medtem ko kis včasih da, drugič pa spet ne...
LP
Ne vem kdo mi je poslal seme tega makekonskega kolega. Zadeva je sledeča: vem kako bi moral žgati ampak bolj sladke paprike pa še ne!Nos se mi je povesil do tal. Če ima kdo za drugo leto seme, ki res peče se priporočam._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.