Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Žlahtnjenje vrtnic in sejanci

Moderator: Melona

Odgovori
rene

Odgovor Napisal/-a rene »

Poezija s tvojim entuziazmom, vztrajnostjo in pridnim poročanjem nam čudovito dopolnjuješ temo o vrtnicah. poklon poklon

Moram pa povedat, da pogrešam podrubriko pri tej temi, ki bi morala imeti naslov: "Vrtnice ki jih v prihodnosti želite kupiti pri Poeziji".
In kar dodajam moj začetni seznam želja: Healer, Mysterious Silk, Pisjanka Smile
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Rene super ideja!
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Tako pa znajo punce polepšat dan na forumu in raztegnit moja usta...
heheh Ma ste prav preveč prijazne veste. Nekaj jih bom res cepila, moram tudi videt kako se obnašajo cepljene. Predvsem Mysterious Silk me zanima, ali bo zrastel v večji grm, kajti sedaj je vse skupaj miniaturna hibridna muškatka._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Poezija

84-13-01, Eden Rose x Julia Child,
25 cm višine, cvet 6 cm, ne diši, svetlo rumen z izraženimi prašniki. Me ne prevzame. Nekaj plesni.

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

45-13-01 Pestraja Fantazija x Julia Child
prvi cvet, 27 cm višine, cvet 5,5 cm, zjutraj je zelo dišala, vonj po miri in pomešan z vonjem Pestraje, ki je zelo mil a me spominja na nek vonj po divji vrtnici.
Zelo izrazit vonj me pozitivno preseneti. Veliko cvetnih lističev bledo rumene barve na vrhu posutih z barvo izvzeto od Pestraje, a v bledejšem odtenku. Mislim da bo lahko ta vrtnic v bodoče phototropic (mi ne pade slovenski izraz), kar pomeni, da bi znala spreminjati barve tako kot denimo Jubile du Prince de Monaco ali npr. Occhi di Fata. To so vrtnice, katere spreminjajo barvo bolj na rdeče, bolj ko gre cvetenje h koncu. Glede na to, da je Pestraja Fantazija prišla iz veje od Peace, bi se to znalo zgoditi tudi pri njej.

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

-Sejanec 34. Orange Passion, tisti večji, manjši ni preživel. Tokrat oranžno rdečkaste barve, mogoče zaradi vremena.

-Sejanec 28. in ponovno pocvitanje Souvenir du Prince de Monaco, kar pogosto ponavljanje tega sejanca, sedaj s tremi cvetovi. Je postal popolnoma zdrav.

Pocvitajo še 4 sejanci iz grede, ki sem jih že predstavila._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

45-13-01 Pestraja Fantazija x Julia Child je res posebna, kajne? Lepa, nežna.

Pri meni ima sejanček Neona spet popek. Tisti sejanci neznanke, ki sem jih iz loncev presadila na gredo, so pa dobili obisk nekih gosenic. Izgleda, da sem jih še pravi čas opazila, ker niso objedeni. Gosenice pa progaste, z vidnimi nogami, take kot iz kakšne grozljivke.

Nekaj oplojenih šipkov je popadalo na tla, drugo leto bom morala več opraševati, letos izplen ne bo velik.
Poezija

Melona bomo še videli, kaj bo iz tega križanca Pestraja x Julia Child. Skoraj vsi sejanci se v tem obdobju ubadajo s pepelnato plesnijo, tako tudi ta v manjši meri.
Tudi pri meni bo oplojenih - skrižanih šipkov zelo, zelo malo. Bo treba še veliko OP šipkov posejat, da zapolnijo tisto gredo._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Melona

Drugi cvet drugega OP sejančka Neona, enak cvet in mamma mia, enak vonj Cool !

Poezija

Super Melona, zelo sem vesela, da si dobila že takoj ta vonj, pa še ker cvet traja. Uživaj v pomembnem materialu za križanja in naredi nekaj tvojega, lepega, zdravega in dišečega. Razz_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Marjeta

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

A lahko kar tu vprašam - kako je s prezimovanjem teh vrtnic? Sama imam nekaj sejančkov v takih lončkih kot je na Melonini sliki. Že zdaj se sprašujem, kaj naj naredim z njimi čez zimo.
Prosim za nasvet - vnaprej hvala!
Uporabniški avatar
Melona

Marjeta, ne upam ti svetovati. Lahko ti samo povem, da bosta moja OP sejanca Neona notri Rolling Eyes . Sem ju nameravala dati v nekakšno toplo gredo, pa si ne upam. Dva sta čisto premalo, da bi tvegala, za vsakim bi mi bilo hudo. In čisto preveč dišita, ko se razcvetita.

OP sejanček Neona s fotke od 30. avgusta zdelujejo sonček, veter in dež. Vonja nima več, cvet je pa tudi utrujen.

Se je pa razcvetel OP sejanec sosedinega rdečega climberja. Enkrat poleti sem ga skupaj z ostalimi sejanci presadila ven, v gredo s slabo zemljo. In tale se je opogumil, čeprav je res ves rjast. Sejanec je visok le dobrih deset cm, cvetek je imel le slabe 3 cm v premeru. Vendar, oho, 22 venčnih listkov. Vonj je šibek, ampak ne komaj zaznaven, malinast. Kar se barve tiče; morda sem predolgo gledala vanj, pa se mi je samo zazdelo, da vidim losos odtenek Rolling Eyes . Zdaj ga ne grem presajat nazaj v lonček, da bi ga obvarovala pred zimo. Zaščitila ga pa bom. Še ne vem kako, nekako že. Me prav zanima, kako se bo razvijal, če preživi zimo.
Odgovori