Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vrtnice z Lidla, Hoferja, OBI-ja

Moderator: Melona

crtj-admin
Site Admin

Vrtnice z Lidla, Hoferja, OBI-ja

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Citiram:
Član pravi, da je v Hoferju videl sadike vrtnic po 1,50€, firma Gardenline in se sprašuje, kaj pravzaprav dobiš za to ceno.

Nič nimam proti rastlinam, kupljenim v trgovskih centrih, ampak vrtnic pa tam ne kupujem, ker imam rada vrtnico z imenom. Pa ne zaradi nekega prestiža, enostavno mi ni všeč, da ne vem, kam vrtnica spada. Imenovanje vrtnic "tista rdeča plezalka" mi ne daje ničesar.

Te vrtnice so tudi odbirki torej to, kar je ostalo in kar žlahtnitelji niso poimenovali. Kar ne pomeni, da vrtnica ne more biti lepa in zdrava. No, včasih dobimo tudi imenske vrtnice, take najbolj znane in razširjene, večinoma hibridne čajevke.

Torej če ti vrtnica pomeni zgolj eno od okrasnih rastlin na vrtu potem ne vidim zadržkov. Čim pa vzpostaviš nek malo bolj osebni odnos pa ti to ni dovolj.

Citiram:
arena:
Pred dvemi leti, ko še nisem poznala vrtnic, sem kupila te vrtnice. Imajo slabe korenine in nič od tega ni noter kar piše na embalaži. Od vseh 10 sadik je samo ena lepa in zdrava.

Citiram:
MatejaSG:
Tudi jaz sem predlani kupila 2 sadiki v Hoferju, ker me je enostavno zanimalo, kaj bo iz teh sadik nastalo. Obe - rumena in rdeča čajevka sta mi res lepo cveteli, proti pričakovanjem. Je pa zame osebno res, kar je napisala Garden-ja - nekaj popolnoma drugega je, če znaš vrtnco poimenovati. Imenska vrtnica je kot stara knjiga, ki se bere iz leta v leto, iz generacije v generacijo. Tega čara žal pri vrtnicah iz Hoferja ni.

Citiram:
Jamain:
Vse je res zelo relativno. Jaz sem tudi pri naših začetkih v Obiju kupila šest 'malih' vrtnic na razprodaji, vsaka po evro ali evro in pol, ne spomnim se natančno. No, na mojo srečo so se izkazale kot 'imenske' sorte, tri so The Fairy, ti pa Seafoam. Vsekakor pa nobena od njih ni mini vrtnica, za kar so jih prodajali... Po mojem je lahko vse ok z rastlino ali pa zelo slabo. Danes pa seveda ne bi kupila nič takega, ker mi, kot Garden-ji, Mateji SG in še marsikomu, preveč pomeni njeno ime, zgodovina, pa tudi to, da vnaprej vem vsaj približno, kaj me z njo čaka.

Citiram:
Član povzame, da so potemtakem take vrtnice verjetno le za kak nezahteven rob, bo pa vseeno naročil tudi Petrovičeve vrtnice.
_________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...Nazadnje urejal/a Garden-ja 14 Jun 2013 22:12; skupaj popravljeno 1 krat
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Citiram:
Tanja77:
Pozdravljeni
Če koga zanima imajo v Obi-ju v Kopru znižane vrtnice.
Imajo vrtnice Rosa Rugosa Apfelrose,Rosa Rubiginosa Weinrose,in še par drugih ampak si nisem zapomnila njihovih imen Sad
Cena 4.99€

Apfelrose in Weinrose sta samo ljudski imeni za omenjeni botanični vrsti ... toliko, da ne bo kdo mislil, da je to ime sorte. Čeprav vseeno dvomim, da prodajajo botanične vrste, verjetno so imenski ali brezimenski hibridi omenjenih vrst._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Pozdrav!

Nimam pojma, kam bi to napisal/kje vprašal, pa bom tu. Kupil sem si odcveteno ˝mini vrtnico˝ v Merkurju, tiste v lončkih, ki jih prodajajo kot sobne (vsaj tako si mislim). Opazil sem, da so v bistvu 4 stebelca, 4 ločene rastline, ampak stebla še niso olesenela, zdaj pa ne vem, ali bi jih že posadil jeseni na prosto ali jih obdržal v kleti, na ene 12 stopinjah, do spomladi. Kaj pravite?
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Pomladi kupljeno sem posadila na bankino ob vaški cest, ki teče mimo naše parcele. Vse poletje je cvetela v tistem šodru.

Za zdajle pa ne vem, morda bo pomrznila. Če ti ni posebej k srcu prirasla, bi jo jaz kar ven posadila in jo zaščitila s slamo ali smrekovimi vejami. Razen če ti bo zelo hudo, če pomrzne. Mislim pa, da bi celo znala prezimiti. Ampak garancije tudi pri ''ta zaresnih'' vrtnicah nihče ne daje in marsikatera jih pred zimo zaščiti. Težko je tole svetovati, mogoče boš pomladi jezen name Wink .
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

greeny, pusti jo v lončku, ki ga daj v večji lonček, med oba pa listje ali kar prst in na vrhu zaščiti s kakim listjem. Imej nekje ob hiši, a ne pozabi, da je treba pozimi tudi kdaj zaliti, najbolje, če je, nasuti snega nanjo. Bo prezimila, vse vrtnice so zunanje rastline, pri nas v loncih ob hiši prezimijo brez težav.
V vrtu se ti bodo take mini rastlinice kar izgubile.................
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Hvala za nasvete!
irenakk

Odgovor Napisal/-a irenakk »

metuljc je napisal/a:
V vrtu se ti bodo take mini rastlinice kar izgubile.................

Kakor kdaj. Moja tašča je par teh "mini" vrtnic posadila v ospredje grede, da se ne bi izgubile, pa so ji zrasle v kar lepe grme (skoraj meter visoke).

Greeny, če vrtnici ne uspe dočakati pomladi oz. če ti ne bo lepo rasla, ne obsojaj sebe. Marsikatera ta vrtnica je tako vzgojena, da je za enkratno uporabo Crying or Very sad
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Irena, sem mislila zdaj, čez zimo. Spomladi jih mimogrede spregledaš, ko urejaš gredo.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Jaz sem lani kupila nekaj mini vrtnic, pa so na vrtu preživele zimo.
Odgovori