Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2014
hvala nejevernež za tvojo možnost. Sicer se precej ujema, vendar oblika vsekakor ni taka kot Orange Russian 117.
Še najbolj mi je podoben Old German ali pa Pineapple.
Hec pa je, da nobeno od teh semen nimam. Najbolj verjetno sem ta semenček dobil v kaki zamenjavi, ko se je pretihotapil skupaj s kako drugo sorto.
Žal sem premalo siguren kaj je ta oranžna zadeva, da bi si upal zapisati ime. Seme bom sicer spravil in označil, čemu je plod podoben, če bom iemel še kdaj željo imeti kaj takega. Bo pa to seme za interno uporabo, če že.
Še najbolj mi je podoben Old German ali pa Pineapple.
Hec pa je, da nobeno od teh semen nimam. Najbolj verjetno sem ta semenček dobil v kaki zamenjavi, ko se je pretihotapil skupaj s kako drugo sorto.
Žal sem premalo siguren kaj je ta oranžna zadeva, da bi si upal zapisati ime. Seme bom sicer spravil in označil, čemu je plod podoben, če bom iemel še kdaj željo imeti kaj takega. Bo pa to seme za interno uporabo, če že.
Tudi pri meni se je letos pojavil zanimiv bicolor paradižnik. Sejal sem White queen in obdržal dve sadiki. Ena je dala normalne podove, druga sadika pa je obrodila takšne. Seme sem dobil in je možno, da se je katero seme od druge sorte zraven pretihotapilo. Seme sem obdržal, ker so bili plodovi zelo okusni.
andreja62 je napisal/a: |
Občudujem vse, ki jim je uspelo priti do paradižnika. Jaz sem v obupu vse zmetala ven, ker nisem želela škropiti s strupi. Prej sem pa uporabljala vse naravne reči, od mleka, sode, kisa, preslice, rmana, kamilic, gabeza,..Nič ni pomagalo. A ste tisti, ki nimate bolnega, uporabili FFS? Sosed je v vsako steblo zapičil bakreno žičko in res nima bolnega paradajza. Je kdo že slišal za to varianto? |
Preden so dozoreli sem uporabil sistemike. Nato pa baker. Stebla, kjer so se pojavile črne lise pa sem premazal z z brozgo iz bakrovega škropiva. Slednje je bilo učinkovito, saj se na skoraj na vseh mestih pege več ne širijo in so postale svetlo rjave.
Sam sem drugače uporabljal škropivo iz preslice, ampak v letošnjem letu je to tako neučinkovito.
Moje letošnje opažanje glede paradižnikov. Posejala sem tam nekje 70 sort , kakšen manj je ven prišel, sadik pa je bilo okoli 100. Nekaj sem jih sadila v lonce , nekaj na vrt in nekaj na njivo. Pri mojem vrtnarjenju uporabljam samo naravne pripravke pa še te bolj na redko. Menim , da morajo rasline same poskrbet za odpornost. Letos sem verjetno prepozno začela z špricanjem šele globoko v deževnem obdobju. Pri nas je bilo v juliju morda kakšne 5 dni brez dežja, morda od tega celo dva dni skupaj ni deževalo.
Paradižniki so bili vsi večinoma zdravi, do predpredzadnjega deževja,zadnji teden v juliju, potem pa nekateri kar čez noč za proč. In ob naslednjem deževju skoraj vsi ostali. Letos zalistnikov sploh nisem obtrgovala, zato je bila prava goščava, verjetno bi jih lahko rešila, če bi jim že od začetka trgala zalistnike in postavila streho. Vseeno mi je uspelo rešiti vsaj nekaj zanimivih sort vsaj za seme pa tisti v loncih tudi še dokaj lepo delajo.
Najlepše so rasli tisti v gibanici z ovčjo volno, kompostom in senom in tudi na tistih gredicah, kjer sem vmešala fermentirano listavko in bokaši. Ti so tudi najdalj ostajali zdravi. Tem prvim sem nekako uspela uredi strehico in se za zdaj še držijo, bolezen se je ustavila. Opazila sem tudi, da so vsaj pri meni modre sorte med najodpornejšimi, razem Wollya, ki ima kosmate liste in verjetno tudi zato toliko dalj mokre. Za zelo odpornega se je izkazal tudi Guernsey Island Pink Blush, ki je kljub slabemu vremenu tudi izjemno okusen. Te modre sorte so nekako takole po odpornosti: Blue Beauty, Blue Russian Cosack, Muddy Waters, Jolie Coeur (H34 rdeč) in Belle Coeur (H34 rumen), češnjevca Blue Butterfly in Blue Tears Cherry pa sta še tudi brez strehe kolikor tolko zdrava. Bomo videli kaj bo naredil tale zadnji dež. Zmaga pa letos prav ta modri Belle Coeur, tako po okusu (sladko , sladko...) kot po izgledu.
Seveda pa je najbolj odporen Matt's Wild Cherry (Lycopersicon pimpinellifolium), divji mali paradižniček, ki se mi vsako leto obilno sam zaseje na njivi in dela vse do zmrzali, zgleda kot da krompijeve plesni ne pozna. So pa prisotne nekatere druge glivice a ne tako močno, da rastlino pokonča. Na njivi mi je krompir vzelo čez noč, v dveh dnevih je bil totalno črn. Potem so sledili seveda paradižniki, razen tega divjega in blue butterfly-a.
Drugo leto upam na manj sort in postavitev stehic, razmišljam tudi o rastlinjaku.
Paradižniki so bili vsi večinoma zdravi, do predpredzadnjega deževja,zadnji teden v juliju, potem pa nekateri kar čez noč za proč. In ob naslednjem deževju skoraj vsi ostali. Letos zalistnikov sploh nisem obtrgovala, zato je bila prava goščava, verjetno bi jih lahko rešila, če bi jim že od začetka trgala zalistnike in postavila streho. Vseeno mi je uspelo rešiti vsaj nekaj zanimivih sort vsaj za seme pa tisti v loncih tudi še dokaj lepo delajo.
Najlepše so rasli tisti v gibanici z ovčjo volno, kompostom in senom in tudi na tistih gredicah, kjer sem vmešala fermentirano listavko in bokaši. Ti so tudi najdalj ostajali zdravi. Tem prvim sem nekako uspela uredi strehico in se za zdaj še držijo, bolezen se je ustavila. Opazila sem tudi, da so vsaj pri meni modre sorte med najodpornejšimi, razem Wollya, ki ima kosmate liste in verjetno tudi zato toliko dalj mokre. Za zelo odpornega se je izkazal tudi Guernsey Island Pink Blush, ki je kljub slabemu vremenu tudi izjemno okusen. Te modre sorte so nekako takole po odpornosti: Blue Beauty, Blue Russian Cosack, Muddy Waters, Jolie Coeur (H34 rdeč) in Belle Coeur (H34 rumen), češnjevca Blue Butterfly in Blue Tears Cherry pa sta še tudi brez strehe kolikor tolko zdrava. Bomo videli kaj bo naredil tale zadnji dež. Zmaga pa letos prav ta modri Belle Coeur, tako po okusu (sladko , sladko...) kot po izgledu.
Seveda pa je najbolj odporen Matt's Wild Cherry (Lycopersicon pimpinellifolium), divji mali paradižniček, ki se mi vsako leto obilno sam zaseje na njivi in dela vse do zmrzali, zgleda kot da krompijeve plesni ne pozna. So pa prisotne nekatere druge glivice a ne tako močno, da rastlino pokonča. Na njivi mi je krompir vzelo čez noč, v dveh dnevih je bil totalno črn. Potem so sledili seveda paradižniki, razen tega divjega in blue butterfly-a.
Drugo leto upam na manj sort in postavitev stehic, razmišljam tudi o rastlinjaku.
AA, hvala za tole 'poročilo', je zanimivo brati, da so tudi pri tebi najbolj odporni ravno modri, pri meni je namreč enako. So edini, ki imajo na sebi še veliko večino listja in stebel, tudi plodovi so bolj ali manj ostali zdravi.
Imaš pa zanimive sorte, vsekakor poročaj še o okusu.
Tudi moj plan je zmanjšati število sort (ne nujno rastlin) in kaj tudi pokriti, če bom kje našla tisti ta pocni zeleni rastlinjak, ki so ga do sedaj vedno prodajali v Živeksu za slabih 100€, letos pa ga kot nalašč niso imeli več..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Imaš pa zanimive sorte, vsekakor poročaj še o okusu.
Tudi moj plan je zmanjšati število sort (ne nujno rastlin) in kaj tudi pokriti, če bom kje našla tisti ta pocni zeleni rastlinjak, ki so ga do sedaj vedno prodajali v Živeksu za slabih 100€, letos pa ga kot nalašč niso imeli več..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
tiste v loncih, pod napuščem, bom jutri večino odstranila, zunaji bicolorji in rumeni se še lepo držijo, čeprav so neprenehoma mokri, roza pa so v večini šli v "nebesa". Balkončarji, kot Gold Nugget, White in Yellow Currant, Sweet Pea Currant, delajo neprestano nove plodove, vendar cvetenja več ni.
v rastlinjaku se še držijo, norijo v višino, celo cveteti so začeli:
še ena izmed predhodnih ber
pripravljeni na odvzem semen
na fermentiranju
kuhanje mezge
današnja bera
_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
v rastlinjaku se še držijo, norijo v višino, celo cveteti so začeli:
še ena izmed predhodnih ber
pripravljeni na odvzem semen
na fermentiranju
kuhanje mezge
današnja bera
_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
metuljc je napisal/a: |
Za semena tega malčka bi se pa priporočala, lepo prosim. |
Metuljc seveda. Malo me še pocukaj za vsak slučaj.
Ivčk, me veseli, da je pri tebi podobno stanje. Bom kasneje še kakega opisala.
bobolino, saj pri tebi pa res lepo dela, glede na tole bero. Pri meni bo teh ta večjih paradižnikov le kakih 20 vsega skupaj, tudi za najest ne bo. Le za malo degustacije.