Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Polži

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Preganjati jo je treba pa vseeno, no. Ker ima negativno konotacijo in s tem v ljudeh sproža nesmiselna negativna čustva do plenilcev (vsaj nekaterih), kar seveda ni prav. V naravi je pač tako, da si, večinoma, v vlogi plena in plenilca, če nisi ravno rastlina ali zadnji člen v prehranski verigi.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ni mi dalo miru in sem na pasjem sprehodu še malo premlevala to besedno zvezo - in prišla do ugotovitve:
v odnosu kanja : miš je kanja plenilec
v odnosu miš : kanja je kanja sovražnik Wink Wink

Za ljudi je pa res primernejše, da uporabljamo besedo plenilec, vsaj v večini primerov ...... Wink Malo skoka vstran od polžje nadlege upam ne škodi
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

A nadaljujeva debato enkrat ob eni kavi (se nama lahko kdo pridruži). jutranja kavica
Ne škodi, ne, sicer se ne bi mogla oglašat v tej temi, ker nimam težav s polži (in oni ne z mano).
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zmenjeno Smile .
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Dobra tema-plenilec ali sovražnik? Tudi mi ljudje smo plenilci!?
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

Bobolino, ja jedo se hiškarji.

pri meni so tudi taki zelo mičkani, kateri se tudi potopijo v vodo in tam ostanejo tudi več dni ali družno plavajo na vodi. premikajo se tako, da na ustni strani tam kjer sta dve tipali, imajo kot en rilček katerega iztegnejo, prilepijo ga na tla in se z potegnejo, ter tako premikajo. ko ga primeš ali zmotiš, takoj potegne rilček in zaloputne z "vrati" in se verjetno neprodušno pokrije. ko je deževno po tleh kar hrskajo ko hodiš. ne opazim ne veliko ne majhno škodo od njih. kaj čmo eni se plazimo, drugi hodimo pokončno, tretji letimo, četrti se nikamor ne premaknemo, peti eh veliko različnih nas je....lpvoda

brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tole pa morajo biti sorodniki onih, ki živijo v morju in sem jih kot otrok ure in ure opazovala. Hvala, Voda, za prisrčne posnetke Smile_________________naredimo svet lepši
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Aha, ker moji nimajo takih lepih hišk (recimo, da dvonadstropnih z mansardo/ špičastih). Za sive lazarje pa še zdaj ne vem, od kje in kdaj so se vzeli (2. leto jih opažam).
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

brbr, tisti polži katere si ti gledala kako se premikajo na obali, že zdavnaj nisi bili več živi in ne več polži. samo njihove hiške. namreč v vsako tisto a veliko večjo in širšo hiško od teh kopnenih takoj nasali majhna rakovica. ne vem točno ali napade prejšnjega stanovalca in ga slisti, da pride do stanovanja ali se naseli v prazno. potem se sprehaja z hiško naokoli kao ono, da vidi svet, da ima stanovanje. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Joj voda .... Smile sem se nasmejala do solz temu zadnjemu zapisu o "prilastitvi stanovanja".
Odgovori