Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

Odgovori
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Pozdrav.
Ivipiči- če prav razumem, naj bi bil na tvojih FOT prikazan letošnji PRVI ROD fig. Končno je "ONI ZGORAJ" potegnil pravo potezo glede delitve količine plodov, pa le z časovnim zamikom.
Včeraj so se začeli pojavljati preveč pogosto vrabci in glej- prav v vrhu Rjavega Matalona zagledam dva zrela sadeža. Eden že poškodovan.Očitno se perjad pripravlja. Kaj storiti-ali mreže ali kaj konkretnega. Wink Pa sem se spomnil na našega Mfranc ,kaj ima v kulinariki rad.Tris za vrabce ob degustaciji fig. Laughing Laughing Laughing .
Melona- Mogoče je na tvojih figah Suzukii. Včeraj je bilo pri nas govora o napadu te SADNE VINSKE MUŠICE na jagode grozdja v spodnji Vipavski dolini.Še to nam manjka poleg napada na breskve.
lp. Vinkoz.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Vinkoz, se bojim, da ja. Tule sem brala o tej grozoti http://www.furs.si/svn/zvr/drosophila_suzukii.asp . Po mojem me boš imel za premaknjeno, ampak ta črviček skače Shocked . Hotela sem ga slikati bolj od blizu in med ostrenjem slike je nenadoma odskočil.

Tule http://worldwidescience.org/topicpages/d/drosophila+suzukii+matsumura.html navajajo, da murva in figa služita kot gostiteljici predvsem ženskim osebkom tega presnetega suzukiija. Tudi tu govorijo o vabah in sicer naj bi mešanica vina in kisa delovala bolje od samo vina ali samo kisa. Privlačna naj bi bila mešanica ocetne kisline, etanola, acetoina in methionola.
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Zgornji povezavi pa meni ne odpre Crying or Very sad_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Uporabniški avatar
Melona

Uh, vidim, nimam pojma, kaj je problem. Če linka skopiram v iskalnik (Google), sta obakrat prva na seznamu in se normalno odpreta.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pogosta napaka, ko postavimo piko takoj za linkom. Sem popravila.

Med linkom in ločilom ali kakršnimkoli drugim znakom je vedno treba pustiti eno prazno mesto. Vsak dodaten znak namreč link onesposobi.
Uporabniški avatar
Melona

Ni krivo ločilo, drugi link še vedno ne deluje in ločila sploh nima.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Mislim, da sem našla krivca = AdF.ly blokator

Ko kliknete na link, se mu pritakne predpona http://adf.ly/489325/banner/http://worldwidescience.org/topicpages/d/drosophila+suzukii+matsumura.html

Samo pobrišite , kar sem značila z rdečo in bi moralo delovati. Sama teh problemov v Google Chromu nimam, ker sem AdF.ly blokirala po navodilih, ki jih je napisal TP. V IE in Mozilli pa tudi meni pritakne predpono.
vinkoz

Pozdrav.
In tako deluje prekomerno deževje na Fige.
Skoraj vsi plodovi minirani že pred užitno zrelostjo, saj je to pomemben faktor pri obiranju,zamik vsaj 24 do 48 ur po tehnološki zrelosti.Odstranil sem včeraj vsaj petdeset plodov Zelenega Matalona, skoraj toliko Rjavega M.Sadeži neuporabni, zakisani, mušice.Enako se dogaja z ostalimi vrstami, upanje je le v zadnjih plodovih,seveda če bo prenehalo to deževno vreme.Evo malo ilustracije.
lp. Vinkoz

Zeleni Matalon

Rjavi matalon,Zeleni matalon,Rdeča frakana, Kamberi.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Spomladi sem potikal fige na gredo.
Lepo rastejo... razmišljam, da bi jih sedaj izkopal, presadil v lonce, kjer bi prezimile, nato bi jih pa spomladi posadil na končno mesto.
Presjanje se mi zdi smiselno, ker bi v loncih naredile grudo, preživele bi tudi bolje, kot pa na prostem na gredi, torej lažje in učinkovitejše presajanje na prosto naslednjo pomlad.

???
vinkoz

Pozdrav.
A ste že videli fige v obliki JURČKA-op. ne Jureta. Laughing
Kot nepoznavalca Fig me je presenetilo, kaj lahko naredi "MATI NARAVA", tako kot s SPORTI pri vrtnicah. Shocked
Ma kakšen čuden stvor, no vizuelno res kratek, a stvar za malo smeha ob prvem pogledu. Figa enorodka.
lp.Vinkoz.
Odgovori