Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Popolnoma domač BOKAŠI posip
1. Zanima me, če lahko za listavko uporabimo posušeno listje domačega sadnega drevja (jablane, češnja) in vinske trte, ali pa moram uporabiti listavko iz gozda ?
Posušeno listje nima potrebnih mikroorganizmov.
Uporabi listavko (mešanica preperelega listja in humusa) iz gozda.
2. Ali se lahko uporabijo pšenični otrobi, kupljeni v kmetijski zadrugi ? Nisem prepričan, če je bila pšenica kako kemično tretirana ... Aja, pa kje je možno kupiti večjo količino melase ? V trgovinah sem do zdaj našel samo majhne stekleničke.
Lahko uporabiš otrobe iz kmetijske zadruge.
Če te skrbi kemija poišči kakšen mlin, ki melje ekološko moko.
Melaso sem dobil preko prijatelja, ki jo je kupil pri enmu kmetu v Slovenskih Konjicah.
3. Kakšen je rok trajanja in najbolj primeren način shranjevanja pripravljenega in posušenega posipa ? Zaprta posoda, vreč(k)a z luknjicami ... ?
V vedrih s pokrovom, v zaprtih vrečkah...
4. Ali bokashi metoda kompostiranja nevtralizira morebitna semena plevelov in človeku škodljive bakterije tako kot npr. vroče kompostiranje, v kolikor so te zadeve prisotne v odpadkih?
Fermentacija je močna zadeva, odgovor je da.
5. Ali lahko pri bokashi metodi kompostiramo tudi ostanke pripravljene hrane oz. ali so pri tem kakšne omejitve (kosti, začimbe, pikantne zadeve, ... ) ? Namreč, doma sem si naredil kompostnik z deževniki (ki, mimogrede, proizvaja odličen kompost) in bi rad del pridelanega bokashi komposta dal v dodatno fazo predelave mojim deževnikom, ne bi pa jim rad povzročil kakšnih težav. Namreč, nimam kakšnega viška zemlje pri hiši, da bi zemljo mešal z bokashi kompostom (razen, če začnem kopati luknje okoli hiše ) in, ker deževniki pridelajo kompost v pH nevtralnih vrednostih, bi mi bila ta metoda ljubša od kopanja ali kupovanja zemlje in zorenja na vrtu.
Pri bokashiju lahko kompostiraš čisto vse.
Kako je pa z nadaljno predelavo s pomočjo deževnikov boš pa poročal, pravijo da ni problema.Nazadnje urejal/a zuf 01 Okt 2014 11:03; skupaj popravljeno 1 krat
Posušeno listje nima potrebnih mikroorganizmov.
Uporabi listavko (mešanica preperelega listja in humusa) iz gozda.
2. Ali se lahko uporabijo pšenični otrobi, kupljeni v kmetijski zadrugi ? Nisem prepričan, če je bila pšenica kako kemično tretirana ... Aja, pa kje je možno kupiti večjo količino melase ? V trgovinah sem do zdaj našel samo majhne stekleničke.
Lahko uporabiš otrobe iz kmetijske zadruge.
Če te skrbi kemija poišči kakšen mlin, ki melje ekološko moko.
Melaso sem dobil preko prijatelja, ki jo je kupil pri enmu kmetu v Slovenskih Konjicah.
3. Kakšen je rok trajanja in najbolj primeren način shranjevanja pripravljenega in posušenega posipa ? Zaprta posoda, vreč(k)a z luknjicami ... ?
V vedrih s pokrovom, v zaprtih vrečkah...
4. Ali bokashi metoda kompostiranja nevtralizira morebitna semena plevelov in človeku škodljive bakterije tako kot npr. vroče kompostiranje, v kolikor so te zadeve prisotne v odpadkih?
Fermentacija je močna zadeva, odgovor je da.
5. Ali lahko pri bokashi metodi kompostiramo tudi ostanke pripravljene hrane oz. ali so pri tem kakšne omejitve (kosti, začimbe, pikantne zadeve, ... ) ? Namreč, doma sem si naredil kompostnik z deževniki (ki, mimogrede, proizvaja odličen kompost) in bi rad del pridelanega bokashi komposta dal v dodatno fazo predelave mojim deževnikom, ne bi pa jim rad povzročil kakšnih težav. Namreč, nimam kakšnega viška zemlje pri hiši, da bi zemljo mešal z bokashi kompostom (razen, če začnem kopati luknje okoli hiše ) in, ker deževniki pridelajo kompost v pH nevtralnih vrednostih, bi mi bila ta metoda ljubša od kopanja ali kupovanja zemlje in zorenja na vrtu.
Pri bokashiju lahko kompostiraš čisto vse.
Kako je pa z nadaljno predelavo s pomočjo deževnikov boš pa poročal, pravijo da ni problema.Nazadnje urejal/a zuf 01 Okt 2014 11:03; skupaj popravljeno 1 krat
Zuf je napisal:
"Ali bokashi metoda kompostiranja nevtralizira morebitna semena plevelov in človeku škodljive bakterije tako kot npr. vroče kompostiranje, v kolikor so te zadeve prisotne v odpadkih?
Fermentacija je močna zadeva, odgovor je da. "
A nismo tu pisali, da za semena pa tale fermentacija pogosto ni smrtonosna - da mnoga kar lepo kalijo? Mogoče sem si narobe zapomnila _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
"Ali bokashi metoda kompostiranja nevtralizira morebitna semena plevelov in človeku škodljive bakterije tako kot npr. vroče kompostiranje, v kolikor so te zadeve prisotne v odpadkih?
Fermentacija je močna zadeva, odgovor je da. "
A nismo tu pisali, da za semena pa tale fermentacija pogosto ni smrtonosna - da mnoga kar lepo kalijo? Mogoče sem si narobe zapomnila _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Se opravičujem za pozen odgovor, Zuf najlepša hvala za odgovore, ko bom zadevo preizkusil z deževniki bom zagotovo poročal o rezultatih. Vedro z mešanico se je od 4.8. pridno napihovalo, vsak dan sem moral na kratko rahlo privzdigniti pokrov, da sem izpustil nastali plin, zdaj pa se je kak dan nazaj zadeva umirila in se plini več ne sproščajo (ali pa se v zelo majhni količini). A je možno, da je pripravek že končan po slabih 3 tednih ? Količina pripravljenega materiala je 10 l mešanice otrobov in listavke s humusom 1:1, cca. 300g rjavega sladkorja in deževnica.
Sem po pomoti na hitro odgovoril samo na del vprašanja in sicer zmožnost fermentacije pri nevtraliziranj škodljivih bakterij, bolezni ipd.
Zato tudi vse več fermentiramo semena kumar, bučk, paradižnikov ipd. - torej za seme ravno ne velja, ostanejo živa, so pa zato brez bolezni, hhaaha.
Ampak, tako kot vedno, odvisno.... če je fermentacija zelo močna in dolga bodo tudi semena podlegla.
Zato tudi vse več fermentiramo semena kumar, bučk, paradižnikov ipd. - torej za seme ravno ne velja, ostanejo živa, so pa zato brez bolezni, hhaaha.
Ampak, tako kot vedno, odvisno.... če je fermentacija zelo močna in dolga bodo tudi semena podlegla.
lpmami je napisal/a: |
Zuf je napisal: "Ali bokashi metoda kompostiranja nevtralizira morebitna semena plevelov in človeku škodljive bakterije tako kot npr. vroče kompostiranje, v kolikor so te zadeve prisotne v odpadkih? Fermentacija je močna zadeva, odgovor je da. " A nismo tu pisali, da za semena pa tale fermentacija pogosto ni smrtonosna - da mnoga kar lepo kalijo? Mogoče sem si narobe zapomnila |
Super, hvala za odgovor, zdaj mi je tudi jasno zakaj se semena npr. paradižnika "očistijo" s pomočjo fermentacije 2-3 dni, preden jih damo sušiti. Zdaj pa (ker doma pripravljam tudi kefir " gruntam, da bi namesto listavke zmešal kefir z otrobi, sladkorjem in deževnico za pripravo posipa bokashi. Če bi dal na cca. 9 litrov otrobov liter kefirja, razredčenega z malo deževnice in npr. 300g sladkorja, a bi bila to prehuda mešanica ?Nazadnje urejal/a spoljo 22 Avg 2014 09:31; skupaj popravljeno 1 krat
Pomojem ne rabiš dat tok sladkorja... pol manj recimo, kefirja pa lahko daš en liter brez problema.
Me zanima kaj bo ratalo...
Jaz bi dal še kakšno pest komposta, listavke, pestrost mikrobov bo veliko večja!
Seveda pa ni nujno, lahko samo z cukrom, otrobi in kefirjem zavoljo raziskovanja, kaj vse je možno... je veselje spobavat različne stvari in videti različne rezultate.
Me zanima kaj bo ratalo...
Jaz bi dal še kakšno pest komposta, listavke, pestrost mikrobov bo veliko večja!
Seveda pa ni nujno, lahko samo z cukrom, otrobi in kefirjem zavoljo raziskovanja, kaj vse je možno... je veselje spobavat različne stvari in videti različne rezultate.