Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Priprava semen
Mi imamo kar nekaj čilijev, ki so rumeni vso rastno dobo. Tako so rumeni tudi, ko so zreli. Imamo tudi oranžne, ki obdržijo oranžno barvo tudi v polni zrelosti. Vsi zeleni in pa eni, ki imajo na začetku črnovijolične plodove pa so zreli, ko se plod obarva rdeče. Mislim, da tako velja tudi za papriko: rumene ne spremenijo barve, vse telene pa postanejo rdeče (mogoče se motim ).
Rukola, če so plodovi zdravi, jih ka pusti na rastlini. Pobral pa jih boš proti koncu sezone - takrat bodo gotovo zreli. Tudi jaz semena čiljiev pobiram šele konec septembra, nekatere sorte pa še kasneje. Saj se nič ne mudi. Semena lepo spravljena v plodu, na rastlini so shranjena na najbolj naraven način._________________naredimo svet lepši
Rukola, če so plodovi zdravi, jih ka pusti na rastlini. Pobral pa jih boš proti koncu sezone - takrat bodo gotovo zreli. Tudi jaz semena čiljiev pobiram šele konec septembra, nekatere sorte pa še kasneje. Saj se nič ne mudi. Semena lepo spravljena v plodu, na rastlini so shranjena na najbolj naraven način._________________naredimo svet lepši
rukola je napisal/a: |
Kdaj je paprika zrela? Čakam rumene feferone da dozorijo - prezorijo. Prejšnjikrat sem "zrele" vzel in pred konzumiranjem shranil seme pa ni kalilo čisto nič - kar pomeni da še ni bil feferon zrel. Torej kdaj je dovolj zrel? Letos jih splh ne jem, ker vse čakam da prezorijo pa še takrat ne bom vedel ali so že zreli |
Eden od možnih odgovorov na tvoje vprašanje bi bil tudi, da si označiš nekaj najbolj perspektivnih plodov ali rastlin (če jih imaš več), ki bodo prosto zoreli, ostale pa veselo konzumiraš že prej. Tako počnem jaz s papriko, ki jo "obdelam" ko postane mehka, uvela in močno žametno obarvana rdeče.
Se mi je za trenutek zazdelo, da si "suženj" dozorevanja semen (ko čakaš do skrajnega konca), ali pa si pred večno dilemo,če postopaš pravilno (ko ti semena ne kalijo), kar mi deluje kot nekakšna tegoba.
Recimo ne tegobam, recimo dober tek.
Šalo na stran.
Včasih se enostavno "dogode" tudi gluha semena. Letošnje leto mi ena sorta melon obrodi večino takšnih. Kje je težava, oziroma razlog pa ne vem, .... morebiti, če zgolj teoretiziram bi se bolj nagibal, da rastline nimajo zagotovljene optimalne pogoje za razvoj semen (pomanjkanje katerega od ključnih hranil). ?
Naj ti letos uspe.
brbr je napisal/a: |
Mislim, da tako velja tudi za papriko: rumene ne spremenijo barve, vse zelene pa postanejo rdeče (mogoče se motim ). |
Brbr, morda za večino drži, vendar so moje belorumene Soroksari lani postale oranžne, tiste ki sem jih zelo dolgo pustila na rastlini. Torej zgleda tudi rumene lahko spremenijo barvo
Lanska fotka: na vrhu kupa so tri oranžne Soroksari, pod njimi oz. okoli teh so še rumene Soroksari:
Saj sem napisala, da se mogoče glede paprik motim, ker z njimi nimam veliko izkušenj. Čilije pa gojimo kakšnih 7, 8 let. Tako za njih (vsaj za tiste, sorte, ki rastejo pri nas-cca 27) lahko z gotovostjo trdim, da je tako, kot sem napisala. Imamo nekaj sort, ki zelooo pozno pordečijo. Tako se vsako leto tresemo ali bomo prišli do semen ali ne. V stiski smo pobrali semena tudi iz še zelenih plodov, pa niso kalila...._________________naredimo svet lepši
Pobiranje semen pri fizalisih
Ivčk je napisal/a: |
Semena se pobirajo iz popolnoma zrelih plodov (indikator naj bo posušena ovojnica plodu in ne sama barva plodu) in se razlikuje od pobiranja semen iz paradižnika, saj semena fizalisov nimajo gelaste ovojnice, zato fermentacija semen ni potrebna. Plod enostavno temeljito zdrobimo med prsti in prste s plodovim mesom in semeni namočimo v skodelico z vodo. Dodamo še vode in dobro premešamo. Meso in slaba semena bodo splavali na površino (to odlijemo), dobra zrela semena pa bodo potonila na dno. Očiščena smena enostavno vlijemo v cedilo in odspodaj popivnamo. Damo jih sušiti na plastičen, keramičen ali stekleni krožniček, sušimo dober teden in shranimo |