Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Crocosmia - monbrecija

robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Jaz ti dam kakšno čebulico in semena.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Hvala, se res priporočam. Kaj ti bom dala v zameno še ne vem, menda se bo slej ko prej že kaj našlo.
robert

Bom,zbrskal kakšno rdečo in kakšno oranžno,da bo bolj pisano, Very Happy
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Zdi se mi, da se tule napačno pogovarjamo o čebulicah. Rastlina ima gomolje. Razen, če obstaja tudi kakšna sorta s čebulicami. Lucifer, ki jo imam jaz, ima gomolje.
robert

Moje montbrecije imajo čebulice,vsaj izgledajo kot čebulica, Very Happy
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Jap, imajo gomolje, ki pa navzven izgledajo zelo podobno kot čebulice.
Prečni rez bi pokazal drugače... Wink
Rober, če imaš viška, se javim za kako seme. Bi malo eksperimentirala. Very Happy
robert

Ja prerezal pa res še nisem katere,bom moral kakšno da ne bom pametoval Embarassed ,kate,dobiš semena,tudi jaz eksperimentiram z vsakim semenom,ko ga najdem,včasih rata-včasih ne,pa saj v tem je čar narave. Very Happy
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Monbrecijinih gomoljev še nisem videl, ampak menda so gomolji (angleško ˝corms˝), tako kot tudi pri gladiolah in žafranih. Razlika je precej očitna, sploh če se prereže, gomolji so spremenjena korenina ali steblo in torej bolj homogeni, čebulice pa so odebeljeni/omeseneli listi, kar se že najlepše vidi pri navadni čebuli. Se pa lepo vidi recimo pri gladiolah, ki se jih jemlje jeseni iz zemlje, da je spodaj tak ploščat ostanek nečesa, zgoraj pa lep gomolj - vsako leto ta velik gomolj, ko se izrabi/izprazni, odmre, nad njim pa se razvije lep gomolj za naslednje leto. (moram enkrat sredi sezone žrtvovati eno gladiolo, da vidim, kako to res gre).
robert

Zanimiva in poučna razlaga,bom tudi jaz,ko bom izkopaval in presajal,rizkiral,po eno čebulico tistih,ki sem v dilemi ali čebulica ali gomolj,jih pa večina trgovin,semenarn in na spletu uvrstijo pod čebulice in ne gomolje,bom moral sam preverit in narediti ,operativni poseg Very Happy
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Zacvetele. In tiste, ki sem jih pustila na soncu, in ta, ki sem jo prav boječe presadila v senco.

Odgovori