Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bulbine frutescens

crtj-admin
Site Admin

Bulbine frutescens

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Tale raste pri mojem stricu in sem v dvomih kaj to je. Sicer mu je nekdo povedal ime in ga je po latinsko zapisal na tablico, ampak ....

Več glav več ve.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Citiram:
Tale raste pri mojem stricu in sem v dvomih kaj to je. Sicer mu je nekdo povedal ime in ga je po latinsko zapisal na tablico, ampak ....

.....

Ampak je sonce tako zagnano tablico bralo,
da je napis doživel hladen izbris.

Iz južne Afrike jo je v svet pognalo,
vsestranska uporabnost in nezahtevnost, to je njen kratek vtis.

Bulbine frutescens bo ime njeno pravo,
dodan naziv ´medicus´ pa konča njen poseben podpis.

A bo? Embarassed
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Vau, SanjarkaAna, kakšna noviteta! Juglans je seveda zadel v nulo. Pišejo, da imajo sočni listi oz. njihov sok podobne lastnosti soku aloje vere (opekline, ranjena kože ipd.). Baje rastlina za močno sonce, za sušo, razmnožuje se s semeni ali kar stebelnimi potaknjenci. Podatka sice nisem našel, ampak verjetno ni prezimna?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tule niso ničkaj obetajoči podatki o prezimnosti.
Sanjarka Ana

Hvala juglans.

Noviteta ja, samo ne moja. Mi je pa žal (sedaj po bitki sem lahko tudi jaz general) Embarassed , da nisem nekaj listov odkrhknila in nekam doma vtaknila.

In ne .... ni sonce tako zagnano bralo in izbrisalo. Samo mene je bilo sram Embarassed , da ima take traparije na tablici napisane(sem čutila, da tole ne more zdržati). Na tem svetu je ipak toliko pametnih ljudi, da je moje "rastlinsko" poznavanje dokaj skromno.

Dokaz:

V spraševanje namenoma nisem dala te fotografije. Je pa vsaj slovensko nekako zadel (govorno), ko mi je dejal, da je to mačji rep. Res ga nekateri tako poimenujejo, čeprav mi tudi to ni jasno od kod. Nič. Bo treba na nov obisk k stricu. Tokrat ne delovni, ampak roparski Cool

in ja, sodi med zdravilne zadevšine ... tako kot si napisal.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ime mačji rep ni ustrezno, saj je že oddano za trave rodu Phleum, ki se v Sloveniji pojavlja v 6 vrstah. Bo treba najti drugo ime.
Sem pa sadike te rsstline videla na začetku julija v vrtnariji Klinc pri Litiji.
Sanjarka Ana

Takšen pa je pogled v koreninski splet oz. tisto kar je skrito očem.

Sanjarka Ana

Dodam naj še to, da preverjeno deluje ob pikih. Čisto enostavno in hitro.
Odgovori