Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2014

Gringo

Odgovor Napisal/-a Gringo »

Janez

lep paradižnik.
Sicer s tistim mesom izzivaš nas mesojede in provociraš vegetarijance. Smile
rutarjan

Odgovor Napisal/-a rutarjan »

Ker na forumu nisem našel ali pa sem "prebukov" da bi našel,se tukaj obračam na vas.Ker nima smisla,glede na temperature in konec "poletja",da mi paradižniki rastejo v višave,ali lahko vrh paradižnika odščipnem,ker so nekateri res že veliki prek dveh metrov?
Za odgovor se vam zahvaljujem.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Zadnji čas, da jih odtraniš, če hočeš več moči pustiti za zorenje plodov. Torej odgovor je vsekakor DA.
Gringo

Odgovor Napisal/-a Gringo »

rutarjan je napisal/a:
Ker na forumu nisem našel ali pa sem "prebukov" da bi našel,se tukaj obračam na vas.Ker nima smisla,glede na temperature in konec "poletja",da mi paradižniki rastejo v višave,ali lahko vrh paradižnika odščipnem,ker so nekateri res že veliki prek dveh metrov?
Za odgovor se vam zahvaljujem.

Rutar

lahko napraviš 2 stvari:
1. da oščipneš glavo in tako poskrbiš da dozori kar je gor ali je še bolje nekje na sredini pustiš en zalistek, ki bo obolikoval vejo in "glumil" prejšnjo glavo sadike.

2. opcija, ki jo jaz uporabljam je da obirjem vse do prvih plodov in spustim sadiko na proti zemlji. Gledam samo da plodovi ne dotikajo zemljo.
Tako sem moj 230cm sadike spustil za 50-100 cm brez da bi tikal opore.

Upam, da sem ti pomagal.

BTW: v prečudoviti vasi živiš, 2 leti nazaj bil v njej. Smile
rutarjan

Odgovor Napisal/-a rutarjan »

Hvala obema.Spraševal sem zato,ker kolega vrhove pusti,pa tudi obrezuje oz. ne trga zalistnikov,pa mu vseeno lepo obrodi Confused Prejšnja leta sem jim tudi jaz vrhove poščipal,dozorela jih je večina,nekaj jih pa nikakor ne uspe dobiti barve.No, sem kar zadovoljen.Večina sosedov in zanancev letos ni uspela okusiti lastne pridelave,sam sem jih pa z veliko nege uspel ohraniti pred propadom,in sedaj vsak dan z veseljem opazujem,kako mi hvaležno ponujajo rdeče plodove.
Res je lepa vas,ampak včeraj me je skoraj "fršlok" ko sem se vrnil iz toplih krajev-ko da bi bil v hladilniku.No ja,bo že bolš Twisted Evil
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

rutarjan je napisal/a:
sam sem jih pa z veliko nege uspel ohraniti pred propadom,in sedaj vsak dan z veseljem opazujem,kako mi hvaležno ponujajo rdeče plodove.

Bi lahko malo več povedal o tej negi?

LP_________________mfranc
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Danes sem zunaj ponovno pobrala kakih 15 kg lepih rdečih paradižikov, ki gredo jutri v domači kečap. Je pa tale bera zunaj bolj kot ne zaključena, sicer je še nekaj zelenih, pa ne veliko. Kljub neugodni sezoni je ob vsej "mantri" le kar nekaj koristi.
Sicer pa tudi pri nas, razen danes, kar naprej dežuje._________________Živeti na podeželju je najlepše!
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

tudi jaz sem danes naredila nekaj shrankov, in tudi jaz imam le še par zunanjih oskubljenih rastlin, katerih plodovi se rahlo barvajo, morda jim rata.

V rastlinjaku se še nekot držijo, pa tudi počasi zmanjkuje plodov, glede na to, da v višjih etažah ni bilo plodov. Kej je lansko leto, ko sem še decembra jedla svoje noter dozorele plodove.... Shocked_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Včeraj sem sadike v tunelu temeljito očistila nove rasti - vrhov in zalistnikov, ker je to mlado rastje najbolj občutljivo na plesen pridelka pa itak ne bi več dalo. Za kaki dve solati (pri nas je mora biti za polno solatno skledo) jih bo še. Dela s shranki za zimo se mi pa ni treba več bati Laughing Laughing .

Balkončkarji iz zalistnikov (Gold nugget) lepo delajo in imajo že kar nekaj jagod . Enega imam v koritu na oknu in ga ponoči dajem not, drugega v večji posodi sem dala v tunel na tla med ostale paradižnike in glej ga šmenta, takoj se ga je lotila plesen Evil or Very Mad .
JANEZ L

Odgovor Napisal/-a JANEZ L »

rutarjan je napisal/a:
No ja,bo že bolš Twisted Evil

Ja, tam konec novembra, ko se v Gori prične, ples črnih Gamsov... Very Happy ...in konča bera, črnih paradižnikov... Confused_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
Odgovori