Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Motovilec - Valerianella locusta

Odgovori
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Sprašujem ali je kdo že sejal motovilec v lončke in nato prepikiral v zemljo in kakšen pridelek je bil ,bolj veliki ali manjši.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

vodenka, tudi mene zanima, kako se bo pri motovilcu obnesla predsetev v lončke. Si ga že kdaj presajala tudi na vrtu? Ta bi se moral obnašati enako.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Glede na njegov razvejan in nežen koreninski sistem (in majhnost odrasle rtastline) dvomim, da bo kak poseben uspeh. No, tako, za firbec že, za pošteno skledo pa le potrebujemo veliko rastlin, vsako od njih posejati v svoj lonček, pa potem vsako rastlinico na vrt,.....no ja, če nimamo drugega časa, že.
Vodenka, me res zanima, kako bo uspel eksperiment.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Predlani me ni bilo doma, ko mi je motovilec dozorel. Komaj sem ga kaj še pobrala. Po tleh polno semena. Pobrala sem ga na grobo in vrgla po vrtu. Kjer se prime, tam pa raste. Konec oktobra sem sadila zimski česen malo bolj na široko, ker sem nameravala vmes posejati zimsko solato. Tam,kjer je padlo seme na zemljo, je bilo miljon taužent micenih motovilcev. Pa me je zagrab, da sem ga šla presajat. Tri dni sem ga sadila med česen v vrsto. Štiri vrste, 4m dolge. Na obroke sem sadila, ker me je križ bolel. Z lopatko sem zagrabla tiste motovilčke in s pinceto, tako plastično zeleno, ko so za take okrogle blazince dajan na rane. S tako pinceto sem z lopatke jemala in vtikala v zemljo.
Ko je bilo že kar hladno sem oboje pokrila kar z letno kopreno, bolj zaradi tega , da bi ne bila zemlja zbita kot zaradi kakšne zaščite toplotne.
Da vidite ta moj motovilec spomladi! Noro je delal in še zemlja je bila od njegovih koreninc zrahljana med česnom. Imam pa eno sorto, kaj vem katero, tak bolj rumen, pritlehen je. Pa pozno gre v cvet, zato ga imam rada.
Če bi katera imela seme ga lahko dobi.
Ja to pomeni, da ga lahko poseješ na gosto nekam (po moje tudi v posodo)in ga potem presajaš. lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

O to bom pa preizkusila, presajanje motovilca in sejanje v posodice. Zelo ga imam rada. Zato ga ponavadi tudi sejem že v začetku avgusta. Letos se mi je zgodnja setev izšla. Kadar pa je vroč avgust, je to problem. Če pa prenese presajanje, je to super. Za posodice pa bom že našla bolj hladen prostor tudi kadar bo normalno vroče poletje._________________CARPE DIEM
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Tudi sam prvič probavam v platojih motovilec vzgojiti.
Poleg proste setve na grede sem ga sejal v platoje.
Včasih smo lahko kar presenečeni.
Jaz gotovo z predvzgojo rdeče pese v platojih in nato presajanje, pustite se presenetit.
Sem zasledil, da nekateri motovilec vzgajajo kot sadike solate v platoju, potem pa presadijo na vrt, in nato obrtgujejo večje liste.
Rastline imajo prostor in delajo velike liste... bomo videli, če je res. Smile
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Vse to meje spodbudila zelenadarska kmetija pri Ljubljan ki sem bila pred dnevi na predavanju in mije dalo korajžo da to probam saj to počnem prvič ,prinaši hiši motovilca ne jedo .Prostora na njivi je pa tudi dovolj.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Tudi sicer je ena od tehnik pridelovanja motovilca na večjih površinah z vzgojenimi sadikami.
Sejejo ga v "prešane" tabletke iz zemlje, nato pa te s stroji lepo polagajo na grede. Seveda v lepih razmakih in to je videti, kot nekakšno motovilčno kvačkanje. Rastline se lepo ukoreninijo, le skrbeti je potrebno za stalno vlago.
Na koncu se čezenj zapeljejo z nekakšnim strojem za pobiranje, čisto na koncu smo pa mi pri kosilu in solati. Smile
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Joj ta motovilc, ena izmed mojih najljubših solat, pa imam že drugo leto težave z njim - letos, slabo seme! Ahhh.
Je še čas za ponovno setev - bolj za spomladansko bero, kaj?
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Zuf zdravo
Tudi jaz ga še mislim sejati. Tam kjer bom posadila zimski česen, bom sedaj vmes posejala v vrste bolj na redko. Mislim, da bo, sploh pa če bo lepa jesen.
Pozdravljen_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Odgovori