Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sorte paradižnika: navodila, debata, predlogi

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kot sem jaz razumela, bodo v seznamu samo paradižniki, ki jih gojimo, torej tisti, ki bodo imeli svojo temo z opisi, izkušnjami in našimi lastnimi fotografijami.
viktorh

Odgovor Napisal/-a viktorh »

To sem mislil. Ko kliknem sorto, se odpre stran, pa nadaljujem s svojim....
Hvala, toda, tega nisem našel....
lp Vikotr_________________Viktorh
viktorh

matic,
pozabil pa sem kako začeti temo o "Debeli Pero", ki izhaja od Vode - Bobolino.
V tem primeru sam odprem sorto v okviru "matične strani", moderator pa jo spravi v seznam???_________________Viktorh
Matic

Odgovor Napisal/-a Matic »

viktorh - tako je. Na vrhu podforuma "Paradižnik" (in zraven gumba "odgovori", pod mojim sporočilom) je opcija Nove teme, ki jo poimenuješ, opišeš, dodaš fotografijo,...
Da bodo te sorte vnešene v ta seznam, bomo sproti poskrbeli forumaši oz. moderator.
Nazadnje urejal/a Matic 15 Jun 2013 11:50; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

viktorh je napisal/a:
matic,
pozabil pa sem kako začeti temo o "Debeli Pero", ki izhaja od Vode - Bobolino.
V tem primeru sam odprem sorto v okviru "matične strani", moderator pa jo spravi v seznam???

Točno tako, če še nihče ni odprl teme za to sorto.
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

O, fino, že napredujete s sezamom. muha ta seznam bo verjetno potem prilepljen v prvi zapis na vrhu teme?

Jaz sem odpirala samo teme tistih sort, ki rastejo pri meni in jih bom sproti, ko bo zorelo dopolnjevala s slikami in podatki.
viktorh

No, no, saj se bomo navadili na sistem, ki bo boljši in prijazen do nas uporabnikov..._________________Viktorh
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

pika, seznam bo čisto posebna tema, zaklenjena, da se ne bi debata od tule selila še tja.

Odklepali jo bodo lahko le moderatorji, ki bodo seznam tudi dopolnjevali. Medsebojno ju bomo povezali z linki v prvem prispevku.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Na vrhu te teme (v prvem prispevku) je link do seznama sort paradižnikov, ki je zaklenjen in kratka navodila, kateri podatki so zaželjeni pri opisu sort.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Plamenka, fajn si napisala navodila za opis. Si jih grem kar skopirat in prilepit na računalnik, da bom še svoje ustrezno popravila.

Samo še nekaj me muči, do katere višine so determinantni?

Sem že našla - takole jih opisuje Ivčk na Tomatojunkie:

DET: determinanten oz. nizek grmičast paradižnik, ki ponavadi ne potrebuje veliko opore. Zalistnikov mu ne trgamo. Rast zaključi s cvetnim nastavkom, plodovi zorijo bolj enakomerno, ponavadi vsi naenkrat v večih navalih.

IND: indeterminanten oz. visok paradižnik, potrebuje oporo, zalistnike mu redno obtrgavamo, gojimo ga eno ali dvostebelno. Izjema so češnjevi paradižniki, ki jim lahko puščamo več vrhov (zalistnikov). Rast je takorekoč neomejena, saj se za vsakim tretjim do petim listom pojavi cvetni nastavek. Zori neenakomerno, odspodaj navgzor.

POL-DET: vmesni tip, rastlina raste počasneje in je zato nižje rasti, lahko ji pustimo nekaj več zalistnikov, potrebuje oporo.

Dwarf: tip paradižnika, ki je po rasti precej nizek, saj doseže približno višino enega metra. Steblo je zelo čvrsto in debelo, listi so nagrbančeni in zelo debeli, zalistnikov ne trgamo.
Odgovori