Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Medrodovno cepljenje sadja

crtj-admin
Site Admin

Medrodovno cepljenje sadja

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Zanima me katera sadna drevesa lahko cepiš na drugo drevesno ali sadno vrsto? Zaenkrat sem zasledil te 3 primere.
Aronija na glog ali jerebiko
Češnjo na brezo
Vinska trta na oreh
Kutina na Jerebiko ali Mokovec
Nešplja, kutina, hruška, naši na glog
Sliva na vrbo_________________LP seba993
Nazadnje urejal/a seba993 25 Jan 2015 20:18; skupaj popravljeno 2 krat
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Seveda o cepljenju sadja ne vem skoraj nič, ampak češnja na brezo me pa čudi Shocked Meni se ne zdita prav nič podobni, za moje neuko oko, seveda - ali pa ni podobnost tisti faktor, ki odloča, kaj se bo kam prijelo?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
seba993

Ja že večkrat sem slišal da so cepili češnjo na brezo. Pa baje da ima odvajalni učinek. Glih prav za sosede ki radi rebutajo češnje. ;P Seveda bom ob priliki tudi sam probal. Ponavadi si morajo rastline biti v bližnjem sorodu da se prime. Marelica na slivo.
Našel sem pa še en primer ki sem ga pred leti videl v živo in to je Vinska trta na oreh._________________LP seba993
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Cepitiu karkoli na katerokoli rastlino ni noben problem.
Ne verjamem pa, da bi se taki cepiči kot so češnja na brezo prijeli in normalno rastli. O odvajalnem učinku je tudi bajka, bi rekla. Ker take češnje tako ali tako ni (ne bom verjela, dokler ne bom videla v živo), če bi pa že bila, pa ni nobenega razloga, da bi takšna češnja delovala odvajalno. In sploh, a na sosede ja, na nas, lastnike pa ne? Čemu bi jo potem imeli, najbrž bi še na ptiče delovala enako. Shocked
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Kutina na Jerebiko ali Mokovec_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Nešplja, kutina, hruška na glog.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

pep je napisal/a:
Nešplja, kutina, hruška na glog.

...in še nashi, prav tako na glog, ... a vsaj po mojih izkušnjah bolj slabo uspešno (viljamovka in nashi).
Prijelo se je, celo cvetelo, prirasta pa nobenega. Spoj le na lubju, in še to zelo slab. Nekompatibilnost?
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Zanimiva tema.

Jaz sem že večkrat poskusil cepiti češnjo na brezo pa še brez uspeha. Nisem pa še obupal. Ja to pa naj bi držalo, da ima zelo odvajalni učinek in to za vse.

Aronija, nešplja, hruška na glog in jerebiko mi uspešno rastejo.

Pri našiju je pa itak treba vse cepiti na divjak hruške. Šibke kutinove podlage niso dovolj močne in rasti ni, ravno tako je glog prešibak za naši.

Za trto na oreh še nisem slišal._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
seba993

Ja jaz sem že slišal za trto na oreh ampak nisem videl. Je pa videl oče ki je bil na strokovni ekskurziji in jih je veliko to trditev potrdilo. So prvo mislili da je cepič samo tako gor dan ampak so hitro ugotovili da se je že zaraslo in da je cepljen gor._________________LP seba993
Odgovori