Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Koruza - Zea mays
lpmami, kolikor se spomnim, si ti zelo prehitevala s predvzgojo koruze, tako da bi bilo čudno, da se še ne suši. Na poljih pa so letos kar kasnili setvijo, tako da je letos kar krepko pozna. Tudi pri meni. Zaenkrat pri meni samo ena sorta zrela. Ostale tri pa bomo še videli, kako bodo dozorele, saj tale vreme.
Tole lepotico sem pobrala, preden se je posušila na steblu, saj ji tole vreme nikakor ne odgovarja, nekaj storžev je že pričelo gniti in celo kaliti. Ni se najlepše oprašila, vso moško cvetje je bilo skoraj naenkrat v cvetu, tako da drugi storž, skoraj nikjer ni naredil pa tudi te prvi niso ravno najbolje oprašeni. Upam, da bo naslednje leto ugodnejše. Zdaj se suši pod streho. Sorta je Mandan Parching Lavender ali tudi Mandan Red Clay. Je škrobnata. Ko se posuši del probam pražit, del pa tudi zmlet v moko in seveda speč kake piškotke.
- lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Takle lep storž od moje trdinke. Prava lepotica je: močno rumena zrna, skoraj oranžna, temni lasje, ličje je lepe svetle barve. Zdaj jo spet namakam, bom videla, koliko se bo skuhala. Če ne bo za jesti, bom pa vsaj iz ličja pletla cekarje _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Aye-Aye je napisal/a: |
Tole lepotico sem pobrala, preden se je posušila na steblu, saj ji tole vreme nikakor ne odgovarja, nekaj storžev je že pričelo gniti in celo kaliti. Ni se najlepše oprašila, vso moško cvetje je bilo skoraj naenkrat v cvetu, tako da drugi storž, skoraj nikjer ni naredil pa tudi te prvi niso ravno najbolje oprašeni. Upam, da bo naslednje leto ugodnejše. Zdaj se suši pod streho. Sorta je Mandan Parching Lavender ali tudi Mandan Red Clay. Je škrobnata. Ko se posuši del probam pražit, del pa tudi zmlet v moko in seveda speč kake piškotke. |
AA, čimprej zruži zrnje stran, četudi ni popolnoma suho, ker ti bo kalila kar v storž in tega ne boš videla, dokler ne bo prepozno (če že ni, ker sem šele zdaj tole opazila). Zruženo zrnje potem suši na pladnju, tam lahko zrnje sproti pregleduješ.
Meni je Purple Matian kar precej skalila na storžu, preden sem se zavedla, tako sem zgubila kar lep del semen. Bo pa še vedno dovolj za interesente, ker sem imela dva krasna storža..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Purple Martian sem seveda tudi probala, tako surove kot tudi kuhane storže. Okus mi je neverjetno dober, sladek in mlečen z lepo aromo po koruzi. Tudi, ko malo prezori, je zrnje še vedno okusno in ne pretrdo. Vsekakor sorta, vredna vzgoje.
Semena pa sem shranila z rastline, ki sem jo navskrižno opraševala s pelodom iz ostalih rastlin in imela sem to srečo, da je ravno ta rastlina naredila dva zelo lepo razvita storža..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Semena pa sem shranila z rastline, ki sem jo navskrižno opraševala s pelodom iz ostalih rastlin in imela sem to srečo, da je ravno ta rastlina naredila dva zelo lepo razvita storža..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig