Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2014
Jaz sem pred kakšnim mescem naredil pekočo omako in se mi ni ravno posrečilo. Nekaj habanerotov, rdečih pekoči feferonov, kuhano korenje, čebulo, česen, sol in sladkor sem za kakšnih 5 minut kuhal v kisu. To je bil tako ogaben okus in vonj po kisu zmešanem z čebulo, da sem vseskupaj zavrgel. Naslednjič probam podobno, le da iz recepta odstranim kis, čebulo in česen. Aja, prejšnjič sem to delal v jabolčnem kisu, verjetno bi bil rezultat boljši če bi to naredil s kisom za vlaganje....
jaz sem uporabil samo malo čebule in suhga česna in kis za ulaganje. Pekoča je skor za znoret okus pa ni glih pomojem. Nekaj mi najka ampak nemorem ugotovit kaj. jaz sem to kuhal 1/2h en dan in 1/2h drug dan. Ko sem dal not paradižnik je spustil vso vodo in podalšal čas kuhanja. Pa ko je odstala čez noč se je po mojem okusu okus zelo popravil._________________LP seba993
jaz sem uporabil samo malo čebule in suhga česna in kis za ulaganje. Pekoča je skor za znoret okus pa ni glih pomojem. Nekaj mi najka ampak nemorem ugotovit kaj. jaz sem to kuhal 1/2h en dan in 1/2h drug dan. Ko sem dal not paradižnik je spustil vso vodo in podalšal čas kuhanja. Pa ko je odstala čez noč se je po mojem okusu okus zelo popravil.
Za prvič in po mojem receptu mi je kar ušeč._________________LP seba993
Za prvič in po mojem receptu mi je kar ušeč._________________LP seba993
Pri omakah je zelo pomembno pravo razmerje sestavin in dodanih začimb.
Jaz že dva dni eksperimentiram s tem, le da namesto čilijev uporabljam čisto navadno rumeno Baburo. Ker tako kuhane omaka niso pekoče, mi je potem, ko malo odležijo, dosti lažje ugotavljati "harmonijo" njihovih okusov.
Seveda bodo na koncu v "zmagovitih kombinacijah" Baburo zamenjale posamezne vrste žlahtnih čilijev, količino le-teh pa bom prilagodil željeni ostrini določene omake.
LP
Jaz že dva dni eksperimentiram s tem, le da namesto čilijev uporabljam čisto navadno rumeno Baburo. Ker tako kuhane omaka niso pekoče, mi je potem, ko malo odležijo, dosti lažje ugotavljati "harmonijo" njihovih okusov.
Seveda bodo na koncu v "zmagovitih kombinacijah" Baburo zamenjale posamezne vrste žlahtnih čilijev, količino le-teh pa bom prilagodil željeni ostrini določene omake.
LP
Tole je pa moj prvi zvarek s čilijem...breskova marmelada z dodatkom Habanero Orange.
Z okusom marmelade sem kar zadovoljen, ampak razočaran nad pikantnostjo...prešvoh je, vsaj zame.
Če slučajno koga zanima kako sem pripravil:
Prvi večer sem 600 g očiščenih breskev (3 breskve) narezal v lonec za kuhanje, posul s 300 g želirnega sladkorja in 1 vanilijevim sladkorjem ter premešal. Dal v hladilnik. Naslednji večer sem nekaj velikih žlic teh breskev odvzel, da sem skupaj s približno enim trakom odrezanega Habanera (približno 1/8 ploda) sesekljal v posodici za palični mešalnik. To sem stresel nazaj k ostali količini breskev in kuhal na majhni temperaturi, približno tik pred vretjem (ne vem koliko časa, najbrž pa več kot uro). Ko so bile breskve malo pokuhane/mehke, sem kar v loncu zmiksal s paličnim, do gladke mase in kuhal dalje. Vmes sem si dal eno žličko marmelade na krožniček, da bi poskusil, če se dovolj zgosti, ko je hladna in ugotovil, da skoraj nič ne "žge". Zato sem začel malo improvizirati Na vilico sem nataknil še en krhelj Habanera (ker sem imel že marmelado gladko zmiksano, sem se bal, da bi se težko en sam košček lepo zmiksal v marmeladi) in še malo pokuhal, do gostega. Nato pa napolnil v kozarčke, ki sem jih vmes v pečici na cca. 80-90 stopinj približno 20 min grel. Kozarčke sem zavil v deko, da so se počasi hladili.
Ampak tisti večer, ko je bila kuhana, se mi je zdela še kar pekoča (nisem pa želel preveč pekoče, da bi bila morda užitna še za ostale člane družine). Drug dan pa poskusim, pa čisto malo požgečka po jeziku. No, mama je poskusila pa je komentirala, da je dovolj pekoča in da imam jaz gotovo že "skurjene" brbončice od teh čilijev
Skratka, zame naslednjič vsaj polovico Habanera na tako količino breskev. Sem pa bolj sladkosnedne sorte in moram rečt, da mi zelo paše kombinacija sladko-pekoče.
Z okusom marmelade sem kar zadovoljen, ampak razočaran nad pikantnostjo...prešvoh je, vsaj zame.
Če slučajno koga zanima kako sem pripravil:
Prvi večer sem 600 g očiščenih breskev (3 breskve) narezal v lonec za kuhanje, posul s 300 g želirnega sladkorja in 1 vanilijevim sladkorjem ter premešal. Dal v hladilnik. Naslednji večer sem nekaj velikih žlic teh breskev odvzel, da sem skupaj s približno enim trakom odrezanega Habanera (približno 1/8 ploda) sesekljal v posodici za palični mešalnik. To sem stresel nazaj k ostali količini breskev in kuhal na majhni temperaturi, približno tik pred vretjem (ne vem koliko časa, najbrž pa več kot uro). Ko so bile breskve malo pokuhane/mehke, sem kar v loncu zmiksal s paličnim, do gladke mase in kuhal dalje. Vmes sem si dal eno žličko marmelade na krožniček, da bi poskusil, če se dovolj zgosti, ko je hladna in ugotovil, da skoraj nič ne "žge". Zato sem začel malo improvizirati Na vilico sem nataknil še en krhelj Habanera (ker sem imel že marmelado gladko zmiksano, sem se bal, da bi se težko en sam košček lepo zmiksal v marmeladi) in še malo pokuhal, do gostega. Nato pa napolnil v kozarčke, ki sem jih vmes v pečici na cca. 80-90 stopinj približno 20 min grel. Kozarčke sem zavil v deko, da so se počasi hladili.
Ampak tisti večer, ko je bila kuhana, se mi je zdela še kar pekoča (nisem pa želel preveč pekoče, da bi bila morda užitna še za ostale člane družine). Drug dan pa poskusim, pa čisto malo požgečka po jeziku. No, mama je poskusila pa je komentirala, da je dovolj pekoča in da imam jaz gotovo že "skurjene" brbončice od teh čilijev
Skratka, zame naslednjič vsaj polovico Habanera na tako količino breskev. Sem pa bolj sladkosnedne sorte in moram rečt, da mi zelo paše kombinacija sladko-pekoče.
marmel živ... meni tudi paše sladko-pekoče. ampak razmerje 3 breskve pol habanerota je pa res za tiste ki sploh ne marajo pekoče. vsaj tako mislim. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Marmel, vaja dela mojstra .
Bo pa za ženske v hiši, zase pa lahko obrneš razmerje habanero, breskve .
Moje male izkušnje z omakami, namazi, me vodijo k skromnosti z začimbami. Manj jih je, bolj pride do izraza čilijeva cvetica .
Pri roki imam kupljen proizvod (jih je nekaj v shrambi) Harissa paste, znan maroški proizvod. Na spletu je veliko receptov; tale je čisto enostaven.
Mleti čiliji, predvidevam po skovilih, da je Cayenne, sol, limona, sojino olje.
Enostavno in okusno in dobro zažiga, ker čiliji niso razredčeni.
Ob priliki malo preštudiram recepte na spletu, če lahko kaj zakompliciram pri izdelavi .
LP_________________mfranc
Bo pa za ženske v hiši, zase pa lahko obrneš razmerje habanero, breskve .
Moje male izkušnje z omakami, namazi, me vodijo k skromnosti z začimbami. Manj jih je, bolj pride do izraza čilijeva cvetica .
Pri roki imam kupljen proizvod (jih je nekaj v shrambi) Harissa paste, znan maroški proizvod. Na spletu je veliko receptov; tale je čisto enostaven.
Mleti čiliji, predvidevam po skovilih, da je Cayenne, sol, limona, sojino olje.
Enostavno in okusno in dobro zažiga, ker čiliji niso razredčeni.
Ob priliki malo preštudiram recepte na spletu, če lahko kaj zakompliciram pri izdelavi .
LP_________________mfranc