Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jagodnjak - Fragaria

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Jagodnjak - Fragaria

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Jagodnjak - Fragaria

Sejančki:

Avtor: Plamenka
Matic

Odgovor Napisal/-a Matic »

Pridno zorijo, cvetov trenutno pa je manj, tako da sledi kakšen teden pavze.

Zanimivo je videt trgovinske, ki pridejo pakirane npr. iz Španije in ni gnila niti ena, domače gredo v 2-3 dneh zagotovo. Na lestvici, kjer je navedena vsebnost pesticidov v sadju in zelenjavi sem zasledil, da imajo jagode najvišjo vsebnost kemije.

pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Letos sem se (seveda ne sama) lotila jagod malo bolj organizirano, ponavadi so rasle prosto po prešernu čisto preraščene od cvetja.

Tale je bolj za okras, čeprav je tudi zelo sladka, plodovi so sicer čudno pretegnjeni, ampak je verjetno to odvisno od sorte. V koritu 40cm je ena sadika, pa me zanima, kaj mislite, bi lahko prezimila kar v koritu ali naj jo posadim na vrt jeseni?

Gredica z jagodami pa letos izgleda kot dejanska gredica z jagodami Smile
Tudi zorijo lepo, jim očitno godijo tisti kupi hlevskega gnoja pod folijo (uporabila sem tisto za pod tlakovce, pleteno, ki prepušča vodo). Neverjetno koliko sadik sem našla po celem vrtu, in to zelo lepih, ki niso imele možnosti zoret v tistih pogojih, jaz pa sem mislila, da bo potrebno sadike kupit.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

pika, glede jagod v koritih.
Znanka jih je imela lansko leto, v koritih na balkonu ob zidu, čez zimo so šle rakom žvižgat.
Letos je kupila druge (baje ena varianta za lonce, korita..) in dobila naslednja navodila: Čez poletje jih imaš v koritih, jeseni jih presadiš na vrt, spomladi pa njihove podmladke presadiš nazaj v korita, stare pa pustiš na vrtu.

To da v koritu ne preživijo zime je zame logično, saj če so nizke temperature, zemlja in korenine zmrznejo.

Še naše, lansko spomlad so bile presajene na novo mesto, tako da šele letos delajo s polno paro. Ker mi folije izgledajo preveč umetno, jim za zastirko dam seno, naslednjo pomlad pa samo prekrijem tam kjer so nastale luknje.
pika

Ja se mi je zdelo, da bo bolje posaditi v vrt. Tale balkonska res cveti s polno paro, je neverjetno rodna:

labia

Odgovor Napisal/-a labia »

uff, jagod je pa letos res ogromno. Vsak dan jih nabiramo, kuhamo marmelado, jemo.... pa ni in ni konca:

rumba

Odgovor Napisal/-a rumba »

pika, katera sorta je tale balkonska?
Furman

Odgovor Napisal/-a Furman »

Le kot info vsem, ki imajo konje in jagode.. pred par dnevi sem spustil konje na pašo, na vrt ob skednju. Del, tik ob skednju, je imela moja draga veliko gredo čudovitih jagod in eno gredo česna. Prepričan sem bil, da konji tega ne bodo jedli, zato jih nisem zaščitil, pomota. Moja kobila je očitno sladkosneda kot jaz in je vse plodove s cvetovi vred veselo pojedla...ostalo pa pohodila. Še dobro, da sem bil v službi, ko je moja to opazila.
Sem jih sam po telefonu slišal Evil or Very Mad
pika

Furman, ta je pa dobra Laughing

rumba, ne vem. Videla sem jo že s cvetovi v vrtnariji, pa sem vzela eno za okras, zdaj pa cveti kot nora, ker ima celo korito zase.
Odgovori