Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Helichrysum - smilj

crtj-admin
Site Admin

Helichrysum - smilj

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

OPIS

Glej tudi: Začimbne rastline

dodala muha

Zdravilnost in uporaba_________________
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Potaknjenci v malih belih kozarčkih s perlitom, ki ste jih nekateri dobili na Kodeljevem, so torej

Laški smilj, ali pritlikavi curry, znanstveno Hellichrysum italicum - sorta Aladin.

Rastlinico sem dobila od rukole - hvala Very Happy .

Pustite jih v kozarčku, dokler ne poženejo korenin (najbrž se bo videlo, ker bodo kazali željo po rasti) potem posadite v zemljo.
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Pri neni je že nekaj let, pa vedno prezimi brez zaščite (razen lastne-poreže se spomladi)._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

V teh dneh je začel tvoriti cvetne nastavke ...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Takole se je razrasla rastlinica, ki sem jo spomladi dobila od rukole. Z

Tudi cvetela je. Suha stebelca s socvetji sem pustila na tleh, če je morda v njih kaj semena. Za vsak slučaj bom za čez zimo naredila potaknjence .
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Tole sem pozabila o njem dodati - kot zanimivost - starejša otočanka (89 let) mi je pravila, za kaj vse so včasih uporabljali smilj:
- ker je mehek, so ga ženske natlačile v vreče, s katerimi so si podložile glavo in ramena pri prenašanju težkih bremen
- ker je mehek, krhek in dovolj hitro razpade, so ga rezale, pomešale z zemljo ali gnojem, tak kup 10 dni prekladale in dobile super gnojilo
- čaj iz cvetov so pili (in ga še) ob težavah z ledvicami
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Sem se že spraševala, za kaj vse ga naj uporabljam....sem pa tudi jaz letos pustila rumena socvetja, upam, da bo v njih kaj semena. Muha, sem preopzna za potaknjence? Grmiček je namreč kar velik._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Jaz jih bom delala šele te dni.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Punce, bom vrečko cvetov prinesla s seboj, pa bomo s skupnimi močmi skušale poiskati semena ... Confused .... jaz jih ne najdem Shocked Laughing

bobolino, bremen verjetno ne boš prenašala Laughing , je pa tukaj še izdelava oljnega izvlečka za kožo, čeprav se mi zdi, da imaš še mlado, lepo kožo Cool, sicer pa lahko začneš biznis - 1 ml EO stane cca 9-10 eur Cool.
Odgovori