Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vinska trta - Vitis

Odgovori
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Ja tudi pri meni se že barva._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Okrasno vinsko trto ( tj vinsko trto, ki je vzgajana kot okras ob hisi) je cisto napadla rja. Kaj naj/ lahko naredim?
Hvala!
kate

Aja, pa se kaksen naslov knjige o vzgoji trte bi prosila.
iBojan

Odgovor Napisal/-a iBojan »

Ste ziher da je rja? A ni oidij v kombinaciji z peronosporo? Letos imamo zelo mokro leto in je potrebno zelo paziti na te bolezni ter pravočasno špricati. Sedaj smo že v takem obdobju, da je zaradi karence potrebno paziti s katerim pripravkom bomo še kaj špricali. Najboljše je pošpricati z katerim od bakrovih pripravkov kot npr. cuprablau ter dodati kakšen žveplov pripravek, npr pepelin ali cosan. V vsakem primeru pa upoštevati karenco pri uživanju grozdja.
kate

Sem malo pogledala na netu in peronospora bi lahko bila, odilij pa verjetno ne.
Grozdi so tudi bolj zaikrni, tako da niso za jest.
kate

Torej ne zdošča, če jo samo porežem?
Kot rečeno prosim za kak nasvet tudi glede knjige, saj nimam pojma, kako se obrezuje trto. Se nikoli nisem zanimala za to. Crying or Very sad
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Dobra novica: Frumoasa alba zori in je zelo okusna.

Slaba novica: ni bela brezpeškata, temveč modra peškata, skratka ni Frumoasa alba Smile)

In kaj češ zdaj - vrtnariji po par letih delat reklamacijo...
kate

Ojoj...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Spomladi poprosiš za potaknjenec nekoga, ki jo že ima.

Če bi kdo želel poskusiti razne znane in neznane sorte trt, ima dve zdravi roki in delovne navade, se mi lahko pridruži danes popoldne ali jutri čez dan pri trgatvi (Ljubljana). Več na ZS.

Delovne navade zato, ker gre za nujno pomoč pri spravilu pridelka.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Stanje v vrtinovem vinogradu: sorte, ki zorijo tačas, so močno napadene od gnilobe, domnevno je to posledica napada insektov, vse od mušice do os in čebel. Ob čiščenju je bilo treba zmetati stran slabo polovico, nekaj kar celih grozdov, ostalo pa po jagodah. Kar žalostno je videti lepe velike grozde, ki jih kazijo počene in gnile jagode. Povsem zdravi so zaenkrat le nezreli grozdi.

Nekatere sorte so kljub vremenu zelo sladke, pri večini se pa pozna pomanjkanje sonca. Od sort in različnih velikosti jagod in grozdov se ti enostavno zmeša - najbolj mi je padlo v oči grozdje, ki ima na velikem grozdu jagode debele kot naše češpe Surprised Surprised .

Imela sem priliko probat tudi vse tri sorte brez pešk, ki sem jih lani potaknila doma. Izbor je bil dober Very Happy .
Odgovori