Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2014

Odgovori
geisha

Odgovor Napisal/-a geisha »

Ne Vodenka tudi primorci ga sadimo jeseni v prvi polovici novembra.No vsaj jaz._________________LP
E.
gun

Odgovor Napisal/-a gun »

Ponavadi kupim česen in potem ga pomladi vsak strok posebaj sadim v zemljo.
Sedaj sem pa pridelal čebulce in me zanima če imam prav z mojim mišljenjem.
V drugi polovici oktobra bom te čebulnice česna posadil in konec poletja oziroma nekje avgusta bom pobral česen za jest?
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Gun, iz teh zarodnih čebulčkov zrastejo naslednje leto rastline z majhnimi glavicami, ki imajo nekaj strokov, lahko pa tudi samo en strok. Če pa šo zarodni čebulčki veliki in ima rastlina dobre pogoje, pa lahko naredi glavico tako veliko kot pri jedilnem česnu. Načeloma je pridelek iz zarodnih čebulčkov namenjen za pridelavo jedilnega česna v naslednji sezoni. Seveda se pa te glavice lahko tudi jejo...

Izgleda, da nisi spremljal vseh pogovorov o česnu, zato povzamem: če prideluješ česen na ta način, ptem jeseni sadiš dve generaciji česna: 1. so zarodni čebulčki za pridelavo sadilnega česna za naslednje leto, 2.je sadilni česen zrastel iz zarodnih čebulčkov v preteklem letu, ta služi za pridelavo jedilnega česna v naslednjem letu...._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

brbr je napisal/a:
...nisi spremljal vseh pogovorov o česnu, zato povzamem: če prideluješ česen na ta način, ptem jeseni sadiš dve generaciji česna: 1. so zarodni čebulčki za pridelavo sadilnega česna za naslednje leto, 2.je sadilni česen zrastel iz zarodnih čebulčkov v preteklem letu, ta služi za pridelavo jedilnega česna v naslednjem letu....

Khm, kdaj je pa tisti česen za jest? Pod 2? Jaz ne bi sadila samo za sadilni material Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Bom probal predstaviti bolj "plastično", da bo mogoče lažje razumeti:

0. začetek: saditev zarodnih čebulic -> 1. sezona: sadilni česen -> 2. sezona: jedilni česen

Časovno: od sajenja zarodnih čebulic do pobiranja jedilnega traja slabi dve leti. Vmes v 1. sezoni sadilnega seveda poberemo, razstročkamo in ponovno posadimo.

Seveda pa lahko to preskočimo z vsakoletnim direktnim sajenjem jedilnega iz prejšnje sezone, a pri tem pač žrtvujemo nekaj končnega pridelka. Možna pa je tudi kombinacija, ko si z zarodnimi čebulicami na manjši površini povečujemo zalogo sadilnega materiala in nam za sajenje ni treba porabiti toliko jedilnega.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Še nekaj bi rada vprašala. Čeprav prebiram vse te objave o česnu, je že 40 strani in ni več prav pregledno. Tako ne vem, kako dosežemo, da česen cveti oziroma naredi te zarodne čebulice. Torej od začetka: konec oktobra posadim zarodne čebulice ali strokce česna, drugo leto (?) dobim iz prvih glavice ali majhne strokce (za sajenje) in iz drugih glavice (za prehrano in za sajenje). Kako pa naprej - kje je cvet oziroma nove zarodne čebulice?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Na delu jedilnega česna pustimo dozoreti pske - poganjke z zarodnimi čebulicami. Ti bodo sicer zrasli tudi na sadilnem, vendar so premajhni, zato jih tam striktno trgamo. Vedeti je treba, da za svojo rast jemljejo energijo česnu v zemlji, zato bo ta ustrezno manjši. Zaradi tega ponavadi pustimo pske le na nekaterih česnih, odvisno od potreb za naprej.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Bicikel je napisal/a:
Na delu jedilnega česna pustimo dozoreti pske - poganjke z zarodnimi čebulicami.

A to pomeni, da nekaj glavic pustim v zemlji, jih ne poberem za prehrano, ali je treba narediti kaj drugega?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Zdaj pa gremo res od začetka-prav?

Najprej moramo vedeti, da vse sorte česna ne naredijo cvetnega nastavka. To pomeni, da na opisan način pridelujemo samo sorte, ki naredijo cvetove. Od teh sort je meni poznana Anka, pa Marijav ima podoben česen in tudi Primorci gojijo enega takega saj spomladi prodajajo mlade cvetove.

V nadaljevanju bom govorila samo o Anki, katero edino poznam-gojim jo milim da sedmo leto.
Začela sem tako, da sem kupila nekaj glavic jedilnega česna (velike glavice). Te sem jeseni (2/2 oktobra, 1/2 novembra) razstročkala in posadila.
Naslednje leto, konec maja so pognali cvetna stebla. Jaz sem pustila dozoreti vse cvetove, ker sem hotela česen kar najbolj razmnožit. Drugače pa pustimo samo cvetove na najmočnejših rastlinah, druge pa še mlade porežemo in pojemo.
Česen s cvetnimi stebli dozori malo kasneje kot česen brez cveta, to je konec julija, prve dni avgusta. Takrat sem česen izruvala in sušila v senci. Cvetove sem porezala in jih sušila posebej (ker se suhi radi osipajo in bi jih težko lovila med ostalim česnom). Jeseni sem pripravila dve gredi: na prvo sem na gosto (razmak cca 5cm) posadila drobne zarodne čebulčke iz cvetov, na drugo gredo pa sem posadila stroke iz glavic (to je bil jedilni česen, ki sem ga žrtvovala od ozimnice).
Ko je naslednje leto konec maja česen pognal cvetna stebla, sem vsem rastlinam na 1.gredi cvetove porezala, da so vso energijo usmerili v debelenje glavice v zemlji. Cvetove na 2.gredi pa sem pustila za nadaljno vzgojo.
Konec julija sem obe gredi pobrala in česen posušila v senci. V jeseni mi ni bilo več treba saditi strokov iz jedilnih glav. Sadila samo glavice česna, ki so zratsle na 2. gredi (iz zarodnih čebulčkov) in zarodne čebulčke iz cvetov česna, ki je rastel na 1.gredi.

No, to je to. Tak način je zelo prikladen, ker z lahkoto prideš do zadostne količine lastnega semenskega materiala._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Hvala, to sem rabila. Manjkajoči člen je bilo to, da nisem vedela, da vsi česni ne cvetijo. Pri meni tega ni bilo (pske je naredil samo por, zdaj cveti tudi kitajski drobnjak).
In zdaj takoj prošnja: kdo mi podari ali proda nekaj zarodnih čebulčkov?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Odgovori