Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Angelica arhangelica - angelika

crtj-admin
Site Admin

Angelica arhangelica - angelika

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
lilija

Odgovor Napisal/-a lilija »

ANGELICA ARCHANGELICA-vrtna angelika,zdravilni gozdni koren
Druž: APIACEAE

Samonikla raste v hladnejših območjih zahodne in severne Europe in Azije.Pri nasje le gojena na vrtovih.
Zdravilnost:Zbuja tek,izloča prebavne sokove, preprečuje napenjanje, lajša krče v prebavilih.Pospeši izločanje seča in s tem čisti kri.Uporabna je pri vnetju sluznice prebavil,čiru na želodcu in dvanajsterniku.Uporabna tudi pri prehladu, bronhitisu in drugih obolenjih dihal.Zunanje se uporablja pri kopelih, v mazilih za lajšanje revmatičnih težav.Mazilo z eteričnim oljem uporabimo pri putiki in kožnih vnetjih.
Uporabni deli so predvsem korenina, zelene dele za kopeli in eterično olje, pa tudi seme predvsem v kulinariki,za aromatiziranje različnih alkoholnih pijač,liste pa v marmelade , skute in sire, pa tudi v slaščičarstvu-za bombone.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha

Pri nas v gozdovih in vlažnih globelih raste zelo podoben angeliki NAVADNI GOZDNI KOREN-ANGELICA SYLVESTRIS, ki je nekoliko nižji , z manjšimi listi, bolj ploske kobule, bele barve.Zdravilni učinki so podobni, za spoznanje je vsebnost zdr. učinkovin slabša, je pa tudi manj primeren za uporabo v kulinariki za aromatiziranje živil.
Še zanimivost; Obe angeliki sta zelo medonosni rastlini in med iz archangelice je rdeče barve, ima izrazit vonj in okus._________________Lep dan in uspešno delo.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Čeprav naj bi po nekih zapisih Angelika rasla na vsaki gozdni poti, sem jaz našla v svoji okolici samo 4 rastline. Nisem prepričana ali je Angelica archangelica ali Angelica sylvestris ali katera druga ?? je pa definitivno prava - ima bezgu podobne liste.

Malo semen sem ji ukradla, malo sem jih po gozdu potrosila (rasti, Angelika, rasti Smile) nekaj pa jih še imam - če ima kdo dovolj prostora za to veliko Amazonko, mu jih z veseljem pošljem/prinesem.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pri nas je avtohton le gozdni koren (Angelica sylvestris), torej si videla zanesljivo tega.
figula

hvala metuljc Smile
Če boš šla kdaj na kakšno ekskurzijo in boš potrebovala spremljevalca - se z navdušenjem javim za pridno učenko Wink
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Zavzete učenke imam rada, torej - si sprejeta, takoj, ko bo kakšna prilika. (no, najprej se morabva spounati, a ne?)
figula

juhuhu Smile kmalu Wink
Odgovori